petek, 11. avgust 2017

V ZOO ljubljana se pripravljajo na Svetovni dan slonov 2017

Videti slona od blizu je enkratna življenjska izkušnja. Dotik hrapave kože, pogled v oči teh velikanov, občutenje njihove naravne moči in obenem miline so spomini, ki se vtisnejo globje, kot slike z ekrana ali iz knjig.
Vsak ljubitelj živali je že doživel trenutek, ki ga je za vedno zaznamoval, a redki se zavejo, da imajo lahko takšni trenutki vpliv tudi na ogroženo vrsto. Čeprav gre za priljubljene in spoštovane živali v številnih kulturah po svetu, so tako afriški kot azijski sloni ves čas na robu preživetja.
Ogroža jih nezakonit lov zaradi slonovine, mesa in kože, pa tudi izguba življenjskega prostora in degradacija ter razdrobljenost slednjega, zaradi česar pogosteje prihaja do konfliktov s človekom. Zaradi posameznikov, ki prispevajo svoje znanje, čas, ljubezen, trud in sredstva, pa na srečo obstajajo organizacije, ki si prizadevajo za ohranitev slonov in njihovo splošno dobrobit.
Preživetje slonov je odvisno tudi od nas - 12. avgusta se po zaslugi Fundacije za reintrodukcijo slonov Tajske (Elephant Reintroduction Foundation of Thailand) obeležuje Svetovni dan slonov, ki v svojem petem letu združuje 100 organizacij za ohranitev slonov in milijone sodelujočih po vsem svetu. Ti so pokazali zaskrbljenost nad položajem sivih velikanov s podporo Svetovnemu dnevu slonov, kar dokazuje, da imajo ljudje te živali radi in želijo storiti, kar je v njihovi moči, da bi jim pomagali.
V Živalskem vrtu Ljubljana so se temu klicu pridružili in 12. avgusta 2017 s posebnim programom praznujejo Svetovni dan slonov. Ta pedagoški program, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o slonih, česar še niste vedeli, se jutri začne ob 16. uri, na blagajni ZOO Ljubljana pa vam bodo z veseljem predstavili podrobnosti.


Foto: ZOO Ljubljana

Ni komentarjev:

Objavite komentar