ponedeljek, 27. marec 2017

24. Avtomobilski salon Slovenije odprl svoja vrata!

Težko pričakovani Avtomobilski salon se je po dolgih letih vrnil v Ljubljano. Organizatorja, Gospodarsko razstavišče in Sekcija za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije, sta ga po 11 letih spet pripeljala v Slovenijo in po 16 letih v prestolnico. Salon je uradno odprl dr. Miro Cerar, predsednik vlade RS, na Gospodarskem razstavišču pa si bomo lahko jeklene lepotce ogledovali od danes, 27. marca, pa vse do 2. aprila 2017. V teh sedmih dneh je na ogled 260 vozil na 12.000 kvadratnih metrov razstavnih površin. "Dolgoletna odsotnost takšne prireditve je vrzel, ki jo bo 24. Avtomobilski salon Slovenije s predstavitvijo zadnjih modelov zagotovo zapolnil," je dejal mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča.
"Obeta se nam kar 29 slovenskih premier in nemalo svetovnih s salona v Ženevi. Pri tem smo se vživeli v sodobnega kupca, torej zakaj potrebuje salon in kaj od njega pričakuje. Še vedno je bolj zanimivo videti avtomobil v živo, kot pa na fotografiji prek spleta. Se vanj usesti, ga doživeti. Kot pa je v navadi na sejmih v naši organizaciji, ni dovolj, da se neka panoga samo predstavi. Pomemben je tudi spremljevalni program, to so izobraževalna predavanja in svetovanja za obiskovalce salona. Z avtorji oddaje Avtomobilnost smo ga pripravili v t.i. Tehnološkem paviljonu. Pričakujemo, da si bo največjo sejemsko prireditev s področja avtomobilizma v Sloveniji ogledalo od 80.000 do 100.000 obiskovalcev."
Mag. David Jurič, predsednik Sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije, je Bricla dopolnil: "Za sodelovanje se je odločilo 27 avtomobilskih znamk oziroma njihovih zastopnikov, ki bodo pokazali 29 slovenskih premier, sedem električnih ter sedem hibridnih modelov. Skupno se na 24. Avtomobilskem salonu Slovenije predstavlja približno 260 vozil, od tega je 41 lahkih gospodarskih vozil."
Oglejmo si sedaj 24. Avtomobilski salon Slovenije po 11 razstavnih dvoranah, poleg obstoječih dvoran GR še v treh dodatnih montažnih. Montažna dvorana A1 gosti znamke Renault, Dacia, Peugeot, Citroën in DS. V Kupoli A se predstavljajo Suzuki, Toyota in Ford. Kocka oziroma dvorana A2 je rezervirana za Audi, VW, Škodo, Seata in Porsche.
V Stekleni dvorani C so razstavljena vozila znamk Hyundai, Mazda in Opel. Marmorna dvorana B je namenjena znamkam Mercedes-Benz, Smart, Nissan in Lexus. V montažni dvorani F si ogledujemo vozila znamke BMW v povezavi z GB leasingom in MINI-jem. Montažna dvorana D predstavlja lahka gospodarska vozila več znamk. Na Salonu pa si lahko v preddverju Marmorne dvorane B2 ogledamo še Alfa Romeo Stelvio, Volvo, Lamborghini in tudi nekaj motociklov, pa še električno vozilo Tesla X.
Spremljevalni program je orisal Andrej Brglez, organizator Tehnološkega paviljona in avtor oddaje Avtomobilnost na TV Slovenija. V Tehnološkem paviljonu želijo obiskovalce spodbuditi, da pri nakupu novega avtomobila izberejo zase kar najbolj ustrezen model za svoj način življenja. Tam jih bodo poznavalci in strokovnjaki seznanili z vsem, kar je možno v sodobnih avtomobilih kupiti, kakšno opremo, kateri tip, kolikšno varnost lahko dobijo in koliko udobja ter seveda za kakšno ceno.
Lahko se bodo preizkusili v varni vožnji na posebnem simulatorju ter se prepričali, katere vozniške motnje vse povzroča nepazljiva vožnja, kot sta npr. uporaba mobilnika, vožnja v visokih petah... Izvedeli bodo več o električni mobilnosti, pa tudi o novi evropski zakonodaji, ki je pred vrati. Spoznali bodo nove trende avto akustike, izvedeli, kako tehnično deluje motor in spoznali novosti, kot je sodobno lastništvo avtomobilov (car-sharing).
Avtomobilski salon Slovenije je danes obiskal tudi sloviti avtomobilski oblikovalec Robert Lešnik (na fotografiji zgoraj, v družbi predstavnikov podjetja Autocommerce), ki je na posebnem predavanju orisal, kako pri znamki Mercedes-Benz oblikujejo prihodnost. Slovenec Robert Lešnik je pri Mercedes-Benzu šef oddelka zunanjega oblikovanja za osebna vozila in je oblikoval vse najnovejše mercedese, ki se danes vozijo po cestah.
A Robert Lešnik je več kot to, je Slovenec, ki pri Mercedesu oblikuje prihodnost in eden ključnih mož, ki jim zaupa Dieter Zetsche, predsednik uprave Daimler AG. Lešnik je potreboval manj kot dve desetletji, da se je od začetka kariere prebil v sam svetovni vrh avtomobilskih oblikovalcev. S svojim znanjem in idejami je na ceste postavil nov mercedesov rod, ki je naredil izjemen korak v dojemanju te znamke ter obenem ostal zvest tradiciji in tehnični odličnosti.
Po prvem sprehodu skozi 24. Avtomobilski salon Slovenije lahko potrdim, da obstaja na desetine razlogov za njegov obisk. Za ljubitelje avtomobilov je ogled tako rekoč obvezen. Pa še dodatna informacija: na Gospodarskem razstavišču so v skladu s sodobno dostopnostjo do sejmišč za obiskovalce organizirali 'zeleno', cenovno prijazno dostopnost do salona s P+R parkirišč in z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa. Ob koncu tedna skupaj z LPP organizirajo prevoze s P+R Stožice ter s parkirišč ob Žalah še dodatne, posebne prevoze do Gospodarskega razstavišča. Pridite tudi vi!

Fotografije: Dragica Sušnik in GR

Ni komentarjev:

Objavite komentar