nedelja, 15. januar 2017

V novo leto brez zoprnih mozoljev

Akne ne pestijo le mladostnikov, ima jih tudi veliko odraslih. Njihov nastanek sprožijo hormonsko neravnovesje, nepravilna prehrana, kroničen stres in uživanje nekaterih zdravil ali določene bolezni. Kroničen stres dvigne nivo kortizola, ki poveča tvorjenje sebuma v koži, s tem pa kasneje izbruh mozoljev pri odraslih. Zaradi čustvenega stresa prekomerno delujejo lojnične žleze, nastali mozolj pa s potrebo po dotikanju ali celo stiskanju samo še poslabšamo.
Akne so značilne za najstnike med 12. in 18. letom, pri katerih doseže rastni dejavnik 1 (IGF-1), hormon, ki ima na tkiva podoben učinek kot inzulin, svoj vrh. Kasneje se raven hormona znižuje, zato je težav z aknami manj. Vnedar nas te ponovno 'presenetijo' v odraslosti, predvsem pri ženskah v rodni dobi in kasneje v menopavzi (z aknami se seveda srečujejo tudi moški, vendar se z njimi ponavadi nekoliko manj obremenjujejo). Pri ženskah je za akne kriviti predvsem zvišan nivo progesterona po koncu ovulacije do nastopa menstruacije, saj je progesteron bolj podoben testosteronu (androgeni oziroma moški hormon) in zato povzroča tvorbo sebuma. Zoprni 'hormonski' mozolji se pojavljajo predvsem na bradi in okoli čeljusti.
Vzroki za nastanek aken so različni. Bistveni so: povečano nastajanje loja v žlezah lojnicah, čezmerno poroženevanje izvodil lojnic, razmnoževanje bakterij propionibacterium acnes in vnetje. Na velikost in izločanje lojnic vplivajo androgeni hormoni, pomemben dejavnik je tudi genetska nagnjenost k seboreji (ki se kaže kot povečano izločanje loja). Akne se lahko pojavijo zaradi uživanja kontracepcijskih tablet z visoko vsebnostjo progesterona (tudi kmalu po prenehanju jemanja), nihanja hormonskega stanja (denimo pri obolenju ščitnice) in nosečnosti.
Akne nastajajo tudi pri ženskah v menopavzi zaradi manjšega izločanja estrogena, kar pomeni, da v telesu prevladajo moški oziroma androgeni hormoni. Akne pospešujejo tudi jemanje nekaterih drugih zdravil in neprimerna nega kože. Akne lahko omilimo ali celo odpravimo s pravilnim prehranjevanjem, z zadostnim počitkom, gibanjem na svežem zraku in s primerno kozmetično nego, vendar moramo biti pri tem temeljiti in vztrajni.
Pure Skin švedske kozmetične znamke Oriflame vsebuje nabor izdelkov, ki preprečujejo pojav mozoljev in ogrcev. Pure Skin izdelki so antibakterični in vsebujejo tehnologijo, ki v kombinaciji s salicilno kislino odstrani odmrle kožne celice, omeji nastajanje sebuma ter preprečuje neželen sijaj. Izdelki vsebujejo izvlečke granatnega jabolka, papaje in guave, ki poskrbijo za čiščenje kože. Prenovljena in izboljšana Pure Skin linija vsebuje SOS gel proti mozoljem, ki ga tudi sama rada uporabljam in pomaga k hitrejši odstranitvi mozoljev. V liniji so še Pure Skin matirni losjon za obraz, Pure Skin 2-v-1 čistilo za obraz in piling, Pure Skin maska za odstranjevanje ogrcev ter še drugi izdelki, ki jih vse najdete tukaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar