ponedeljek, 09. januar 2017

Kako z življenjem narediti še kaj?

"Samo otroci so lepi nagci. Potem pa velja: starejši ko si, bolj se prosim obleci. In po možnosti vse ohlapneje." To je citat iz razvpite knjige z naslovom 'Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in ¼' s podnaslovom 'Kako z življenjem narediti še kaj'. Hendrik Groen, prebivalec doma upokojencev, je namreč mnenja: "Če se ima človek česa veseliti, to krepi tudi veselje do življenja". Sit nenehnega tarnanja sostanovalcev in prepričan, da je mogoče na stara leta še vedno uživati, skupaj s somišljeniki ustanovi društvo 'Starine, ne pa crkovine', da bi vsaj za hip ubežali starostnim tegobam in životarjenju v domu.
knjiga je že v moji postelji
Hendrik Groen pa je obenem tudi psevdonim nizozemskega avtorja, ki se noče razkriti javnosti, zato je ugibanj po internetu veliko, kdo naj bi to sploh bil - namigi kažejo v smer Geerta Van Couterena, ki je po poklicu specialist za digitalne medije. Kakorkoli, avtor  je s svojim Dnevnikom, v katerem trpke resnice staranja prepleta s hudomušnimi domislicami neupogljivih starčkov, v hipu osvojil srca bralcev. Za smeh in zabavo pač ni nikoli prepozno, ne glede na leta.
"Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in ¼" je postal najboljši roman leta 2016 po izboru bralcev na Nizozemskem (izdan je bil sicer že leta 2014) in uspešnica po vsem svetu. Pisatelj je o svojem romanu povedal: "Noben stavek ni zlagan, ni pa vsaka beseda resnična". Avtor Ray Kluun, ki ga Slovenci odlično poznajo po njegovih številnih lirično občutenih romanih, je o Skrivnem dnevniku povedal: "Hendrik Groen je kralj. Moja mama, stara 88 let, ima demenco. Časopisov in revij ne bere več, samo albumi s starimi fotografijami še pritegnejo njeno pozornost za več kot pet minut. Pri Hendriku Groenu pa se je na glas smejala in ga gotovo brala pol ure."
Roman, ki je bil preveden v 33 jezikov, je požel občudovanje tudi pri kritikih. S to knjigo pa so v Mladinski knjigi tudi začeli svoje založniško leto, ki obeta veliko pestrost, v teh dneh je prišla že v knjigarne po Sloveniji, kupite jo lahko tudi tukaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar