četrtek, 26. januar 2017

Havaianas japonke s Popaj kolekcijo za Valentinovo

Kljub zimi so najbolj znane japonke že predstavile novost za 2017 - posebno Havaianas Valentinovo linijo za dan zaljubljencev. Okrasili so jih z motivi treh junakov iz zimzelene risanke Popaj: Popaja, Olive in Bluta. Dan zaljubljenih, Valentinovo, bo tudi zato nekaj posebnega. Popaju in Olivi se je pridružil Bluto, Olivin večni snubec, ki ves čas tekmuje z znamenitim mornarjem in ljubiteljem špinače. Kolekcija prihaja med nas v času, ki kaže, da ljubezen obstaja v več oblikah in kombinacijah in prav vsaka oblika ljubezenske naklonjenosti je vredna občudovanja.
Na videz navadne, a neposnemljive japonke, ki jih odlikuje posebna trpežnost, v naša življenja vnašajo pridih avanture in zgodbe, ki je najprej osvojila Brazilijo, kasneje pa še ves svet. Nastale so leta 1962 po zgledu tradicionalnih japonskih natikačev, ki se imenujejo zori.
Svoje ime so te japonke dobile po portugalski izgovorjavi imena Havaji. Vzdržljivi in prilagodljivi sandali so postali vsakodnevna obutev Brazilcev, radi pa jih imamo tudi drugi, ko preživljamo poletne počitnice ali si pozimi privoščimo skok v toplo eksotiko. Havaianas japonke imajo še eno posebnost, so namreč obutev, ki jo nosijo vsi, ne glede na družbeni status in materialni položaj.
Pomembnost teh natikačev za brazilsko gospodarstvo kaže tudi dejstvo, da so Havaianas japonke na njihovem ministrstvu za gospodarstvo in finance vključili tudi v t.i. potrošniško košarico, s katero se v Braziliji meri inflacija. Svoje začetno pojavljanje v drugih državah in mednarodno širjenje je znamka začela spontano, turisti in obiskovalci Brazilije so jih nosili v svoje države kot spominek in darila, kar je blagovno znamko spodbudilo, da se razširi v Evropo, Avstralijo, ZDA, na Filipine in drugod po svetu.
Danes že kar kultna oblika, ki nam v misli takoj prikliče poletje in brezskrbnost, se je razvila iz modela, ki je bil na začetku na razpolago v samo dveh barvah. Do danes je Havaianas razvil že več kot 30 modelov v nešteto barvah in potiskih, tudi v sodelovanju z imeni visoke mode, kot so Missoni, Liberty, Charlotte Olympia in drugimi.

V letu 2017 znamka Havaianas predstavlja nove linije in sodelovanja, ki prinašajo brezskrben brazilski duh med nas. Poleg znanih in patentiranih gumijastih japonk bo Havaianas kmalu primerno predstavil tudi 'crossover' sandale, modne espadrile, športne copate in dežne škornje v živahnih barvah.
Še beseda ali dve o novi Havaianas Valentinovi liniji: ekipa Popaja, Olive in Bluta se pojavi na več modelih japonk v treh barvnih kombinacijah, rdeči, rumeni in modri - na njih najdete Popaja mornarja ali njegovega tekmeca, mišičnjaka Bluta, medtem ko lik Olive krasi t.i. 'slim' model s tanjšim paščkom. Letošnja kolekcija Havaianas japonk bo vsebovala še druge risane junake, ki pa so za zdaj še skrivnost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar