sobota, 17. september 2016

Odprtje K4 je zatreslo podzemno Ljubljano

Včeraj, v petek zvečer, je v 28. sezono delovanja vstopil K4, legendarna 'Štirka' in prvi ljubljanski 'alter' klub. Tudi pod blog podpisana je v njem začela svojo 'nočno kariero', če lahko tako rečem vstopu v svet zabave in predvsem dobre glasbe. Tako se sama recimo še odlično spomnim tistega daljnega Dneva mladosti na leto 1989, ko sem ravno dobro dopolnila 17 let in je prvič odprla svoja vrata klubska klet na Kersnikovi 4, po kateri je slovita avantgardna Štirka tudi dobila ime. Starši so mi branili odhod, češ da se bom spridila: prav so imeli, še zdaj hodim sem ;)
A pustimo zdaj nostalgijo in spomine ob strani, čeprav se je nabralo v teh letih še in še zanimivih zgodb, ki bi jim marsikdo z veseljem prisluhnil ter dodal še bero lastnih spominkov. Pojdimo v nove čase: in v novo podobo ter nov program. Kakšna je Štirka, ki je ponovno odprla svoje duri za vse partyja željne? Ponaša se z novo, črno in minimalistično podobo (zelo všečno, moram reči), nekoliko so jo prostorsko preuredili in - poslušajte zdaj to - hudo tehnično nadgradili! No, le kaj je pomembnejšega, ko gre za glasbo, kot vrhunski avdio sistem...
Torej, ambicija je znana in potrjujejo jo tudi organizatorji: K4 želi spet postati "prva izbira študentov in vseh, ki iščejo dobro glasbo med dvema vikendoma", nato "želi spodbujati in promovirati domače ustvarjalce, kolektive in trende" ter, nenazadnje, "ponuditi unikatno izkušnjo v vrhunskem underground klubu evropskega ranga". Vsekakor se našteto sliši hudimano dobro in prepričljivo. Klub z letnico rojstva 1989 je pustil močan pečat na mestni, državni in regionalni avantgardi, v njem so se kalili vsi, ki danes kaj pomenijo v glasbi, v kleti so gostovala tudi najelitnejša imena. Morda je zadnja leta Štirka izgubila nekaj zagona... A nič zato. Z novo, 28. sezono, prihaja priložnost za temeljit popravni izpit. Že v minuli sezoni je klub spet ujel tla pod nogami in v novo dobo je vstopil tako odločno, kot že dolgo ne.
In kaj nam potlej mar, da sta berlinska templja podzemlja, Tresor in Berghain, predaleč, da bi se Slovenci odpravili tja malo požurat za en petkov ali sobotni večer, logistika je pač taka, kakršna je; ali pa da so v Londonu nenaklonjene mestne sile dokončno ukazale, da kultno ustanovo Fabric, v kateri sem tudi sama preplesala nekaj hudo nepozabnih ur, nemilostno zaprejo. Mi imamo Štirko! V njej se nam to sezono obeta vroč program, pisan naravnost na mojo underground dušo.
S svojo podobo in tem, kar bo ponudil ne le zvočno, ampak tudi prostorsko ter na sploh izkustveno, s tem pa dal vedeti, da smo v letu 2016 in v mislih celo že naprej, ne pa v preteklosti, nas bo K4 marsikateri vikend prepričal, da ga obiščemo. Razgiban program, ki so ga ob reštartu stkali nosilci petkovih in sobotnih rezidenčnih večerov, bo razveselil ljubitelje nočnega življenja, v njem bomo z ramo ob rami tako staroborci kot novinci. Že prvi večer je pokazal, da bo zanimanje veliko. Vstopili so le najbolj zgodnji in potrpežljivi obiskovalci, a brez skrbi, vsi se bomo razporedili, vsak ob svojem času in skladno s svojimi glasbenimi željami ter ugodnimi vplivi planetov, ki nas bodo izvabili ven, 'v lajf'. Štirka bo do konca septembra odprta vsak petek in soboto, oktobra pa sledi še zagon medtedenskih druženj pod naslovom K4 Frekvenca, namenjenih študentom in vsem ljubiteljem kakovostne zabave med dvema vikendoma.
Zdaj pa pozor, dame in gospodje! Razvijalci programa so dali večji poudarek na domače ustvarjalce, predvsem ob sobotah (zvrsti: house, disco, nu-disco), a obenem bo Štirka spet zanimiva za nas, khm, starejše ljubitelje klubske kulture, ki v iskanju primernega 'podtalnega' kluba zadnja leta v Ljubljani svoje ljubezni do tršega in bolj surovega undergrounda nismo mogli nikjer izživeti. Za nas, ki smo ljubitelji tehna in sorodnih žanrov, prihajata nosilni hišni seriji udarnih petkovih nočnih druženj z nazivom K4X4 in K4DNB (slednji je namenjen drum & bass navdušencem). Imena drugih tematskih večerov so zgovorna, nekatera povedo marsikaj tistim, ki smo doživeli najbolj cvetoča leta elektronike in subkulture: recimo Hoč'mo nazaj dinozavre, Just a Dance in tako naprej.
Program in več informacij o glasbi posameznih večerov lahko poiščete na tej povezavi, vsekakor pa ne spreglejte prvih treh gostovanj sezone: že naslednji petek, 23. septembra, bo v K4 na 'štirikolesnem tehno pogonu' pristal berlinski podzemni mojster Oskar Offerman, teden kasneje, 30. septembra, se v Štirko vrača brazilska ikona bobna in basa DJ Marky, prvi petek v oktobru (7. oktober) pa bo ob štartu serije Tigerbalm ljubitelje bassov razplesal vzpenjajoči se škotski selektor Inkke. Se vidimo!

Fotografije: Mark Kucler 

Ni komentarjev:

Objavite komentar