petek, 05. avgust 2016

Nissan BladeGlider: električni 'športnik' postaja realnost

Avtomobilsko podjetje Nissan Motor je danes predstavilo delujoč prototip futurističnega vozila BladeGlider - visoko zmogljiv, revolucionaren športni avto. Vozilo so razvili iz koncepta, ki je bil prvič predstavljen pred tremi leti, na avtomobilskem sejmu v Tokiu leta 2013. V Braziliji sta zdaj na ogled prototipa, ki prikazujeta tehnologije prihodnosti; te bodo združevale pametno mobilnost, do okolja prijazno delovanje in vozne zmogljivosti športnih avtomobilov.
"Prototipa sta popoln primer Nissanove vizije pametne mobilnosti, ki užitek v vožnji združuje s skrbjo za okolje. Pri Nissanu menimo, da bi morali biti pravi avtomobilski navdušenci pripravljeni na prihodnost brez izpustov, ki jo tako dobro prikazuje BladeGlider, električno vozilo za ljubitelje avtomobilov," je povedal očitno večni prvi mož Nissana, Carlos Ghosn. Med svoje uspehe Nissan že šteje LEAF, najbolje prodajan avto brez izpustov na svetu, kot prva pa ta družba uvaja tudi sisteme pametne mobilnosti, ki bodo v prihodnjih letih vgrajeni v številna vozila.
Ko so v Nissanu zasnovali BladeGliderja, so imeli v mislih okretno, učinkovito električno vozilo, ki bi poskrbelo za nove razsežnosti zabave in vznemirljivosti pri vožnji; avto, ki bi zaradi skoraj neslišnega električnega pogonskega sistema in aerodinamične oblike kar drsel po cesti. Po dobrih dveh letih oblikovanja, inženirskega dela in razvoja je Nissan BladeGlider postal realistična možnost za napredna električna vozila. BladeGlider je primer vizije pametne mobilnosti, ki bo spremenila način vožnje in pogona avtomobilov pa tudi njihovo vlogo v družbi. Razstavna modela imata napredno obliko šasije z ožjim sprednjim in širšim zadnjim delom za kar najboljšo aerodinamično učinkovitost in stabilno vožnjo.
Visoka vrata s tečaji na zadnjem delu se odpirajo navzgor za dramatičen vstop in izstop. BladeGlider ima odprto streho, ki je ojačana z vgrajeno varnostno konstrukcijo pri prevrnitvi, tako da ob užitku vožnje z odprtim dirkalnim avtomobilom zagotavlja tudi varnost kupeja. Sistemi vozila se upravljajo s tipkami na volanu, napreden zaslon pa prikazuje hitrost, stanje baterije, način regeneracije in razporeditev navora.
Ob osrednjem zaslonu sta še zaslona za vzvratni kameri, ki sta nameščeni tik za prednjimi kolesi. Kameri in zaslona nadomeščajo vzvratni ogledali na vratih, zaradi česar je BladeGlider še bolj aerodinamičen. Voznik sedi spredaj, potnika pa levo in desno za njim, kjer imata dovolj prostora za noge. Vsi trije pa imajo panoramski razgled skozi veliko, zaobljeno vetrobransko steklo.
Pogon je povsem električen. Za zmogljivost pogonskega sistema je poskrbelo britansko podjetje Williams Advanced Engineering, ki je tehnični partner družbe Nissan pri projektu BladeGlider. Najvišja hitrost razstavnih modelov je več kot 190 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h pa je manj kot 5 sekund. Za pogon na zadnja kolesa skrbita 130-kilovatna motorja, na vsakem kolesu po eden. V sistem je vključeno vektorsko prilagajanje navora, ki nadzoruje navor, odmerjen posameznemu kolesu, tako da je odzivnost še boljša. V primeru podkrmiljenja sistem samodejno poveča navor zunanjega kolesa in ponovno vzpostavi ravnovesje.
Vektorsko prilagajanje navora je namenjeno izboljšanju, ne nadzoru vožnje, zato ima tri nastavitve: izklop, okretni način in način drsenja. Za energijo skrbi visoko zmogljiva 220-kilovatna litij-ionska baterija s petimi moduli. Tako za baterijo kot za motorja so bili razviti posebej prilagojeni hladilni sistemi.
Notranjost BladeGliderja odraža njegov športni značaj, saj so vsi sedeži opremljeni s štiritočkovnim varnostnim pasom. Oblikovani so tako, da voznika oziroma potnika odlično podpirajo tako ob straneh kot tudi pri nogah. Sedeži so prekriti s prevleko iz blaga in epoksi smole, ki je prijetna na otip, robustna in ima odličen oprijem, tako da potnika udobno in varno zadrži na mestu. Na voljo sta dve barvni kombinaciji: cyber zelena in skrivnostno oranžna. Na naslonjalih sedežev so ti barvni poudarki obrobljeni s srebrnim odsevnim materialom za privlačen, športen videz. Spodnji del sedežev je prekrit s črnim vzorčastim materialom, blazina pa ima zeleno oziroma oranžno obrobo.
Z mesecem avgustom bosta v Riu de Janeiru, ki je pravkar postal nova 'olimpijska vas', predstavljena dva prototipa vozila BladeGlider. Eden bo v mestu stalno na ogled, drugi pa bo na voljo za dinamične vožnje, ki si jih bodo lahko privoščili novinarji in VIP gostje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar