nedelja, 10. julij 2016

Spektakel kitajskega narodnega gledališča prihaja v Ljubljano

V sklopu 64. Ljubljana Festivala se nam to sredo in četrtek obeta plesni spektakel kitajskega narodnega gledališča s predstavo Konfucij. Starokitajski filozof Konfucij je eden najpogosteje citiranih mislecev v zgodovini človeštva. Konfucij ali v dobesednem prevodu Mojster Kong je bil navdih za ustvarjalce spektakularne plesne drame, ki jo bo 13. in 14. julija gostil 64. Ljubljana Festival, njeno prizorišče pa bo Cankarjev dom.
Kitajsko narodno gledališče v dveh dneh obljublja nepozabno plesno predstavo, ki nas bo spomnila na marsikatero Konfucijevo modrost, umirila naše misli in nam dala priložnost, da pogledamo vase, saj, kot pravi mojster filozofije, se tam skriva rešitev za vse težave zunanjega sveta. V vrhunski predstavi (nakup vstopnic tukaj) prevladujejo plapolajoči kostumi, ki do potankosti izdelanim plesnim točkam dajo energijo, ki nas v vsej svoji popolnosti popelje skozi elemente tradicionalnega kitajskega plesa, umetnosti in kulture.
Poleg izjemne kostumografije predstava na odru združi veliko število plesnih mojstric in mojstrov. Lepa dekleta imajo v plesni drami pomembno vlogo, saj so bili takratni vladarji 'obsedeni' z njihovo družbo. Konfucij sicer pravi, da ima vsaka stvar lepoto v sebi, a vsakdo tega ne vidi. Razgibana zgodba, polna preobratov in neverjetnih plesnih elementov, opisuje potovanje velikega misleca.
 “Naša slava ni v tem, da nikoli ne pademo, temveč v tem, da se vsakič znova poberemo.” (Konfucij)
Pot misleca je polna frustracij, saj se njegove sanje niso uresničile, njegova predanost pa ni bila nikoli poplačana. Skozi življenjske modrosti, ki jih je delil z ljudmi, je skušal v vsakdanjik uvesti bonton in politiko dobrohotnosti. Človek naj ne bi v družbi deloval zaradi svoje koristi, temveč le zato, ker meni, da je tako prav in pošteno. Iz teh preprostih načel so njegovi učenci kasneje razvili filozofsko vejo konfucijanstva. Med potjo, na kateri so ga pestile številne nevarnosti in lakota, je uvidel podobo sveta v harmoniji. Eden njegovih znamenitih citatov pravi: “Kamorkoli greš, pojdi tja z vsem srcem.”

Ni komentarjev:

Objavite komentar