petek, 29. julij 2016

Biser za avanturiste med morjem in planinami

Brela so priljubljeno letovišče v Makarski, sredi še vedno precej nedotaknjene narave, ki vsako leto privabijo obiskovalce z vsega sveta. Zakaj jih morate vsaj enkrat obiskati tudi vi, še posebej, če se odpravljate proti Dalmaciji? Glede na lastno izkušnjo predvsem zato, ker Brela nudijo bistveno več kot le kopanje v morju in praženje pod soncem na plaži, kar je sicer, roko na srce, še vedno cilj mnogih dopustnikov. Več kot šest kilometrov neprekinjene sprehajalne poti v senci borovcev popotnika napolni s kondicijo in njegova pljuča z blagim ter aromatičnim sredozemskim zrakom.
ta razgled vas pričaka na vrhu ceste, preden se spustite v Brela
Svoj dan lahko posameznik ali družina popestri z izletom s kajakom v zalivčku ob najbrž eni najlepših plaž na Jadranu - Punta rata - kjer se nahaja tista znamenita poraščena skala, morski 'balvanček', ki krasi na tisoče razglednic, poslanih iz Brel. Kaj hočemo, ta skala je pač strašno fotogenična s svojimi drevesci in rastjem, ki uporniško poganjajo iz gole skale sredi morja...
Veslanje s kajakom ob njej je menda nekaj posebnega, a to doživetje mi je očitno namenjeno za prihodnjič, saj jo je naši novinarski odpravi tokrat zagodla močna burja, ki je neusmiljeno brila okoli ušes in po morju debela dva dneva in pol, kar je menda celo za te kraje svojevrsten rekord. Kot je to značilo za Murphyjeve zakone, se je vreme zopet 'naredilo' šele na dan našega odhoda, ravno toliko, da smo ujeli nekaj fotogeničnih utrinkov. Potem je mati narava zopet prižgala svojo 'pečico', ki je, kot je slišati, ponovno segrela morje na čudovito prijetne temperature za večurno čofotanje v vodi.
Na srečo pa se nas je vreme dan pred prihodom fronte le usmililo, da smo lahko prehodili del planinske poti po Biokovu. Biokovo je, kot nam pove Wikipedija, "gorski hrbet v osrednjem delu Dalmacije, ki se strmo spušča proti Makarskemu primorju. Dolgo je 36 in široko do 9,5 kilometra, ter poteka v smeri severozahod - jugovzhod od izliva reke Cetine pri Omišu, kjer ga od Dinare ločuje cestni prelaz Dupci, do spodnje Neretve pri Polčah."
če pa to ni dokaz, da sem bila gor!
Na greben vodi več markiranih poti, ki se prebijajo čez na prvi pogled neprehodne stene. Na najvišji vrh Sv. Jure (1762 metrov nadmorske višine) je speljana cesta. Po Biokovu pa vodijo tudi druge, lažje in težje poti. Mi smo se pod vodstvom Jurice, lastnika agencije Budanko Travel odpravili na staro Francosko stezo s pogledom na morje, otoke in celotno Makarsko rivijero. Pot ni bila najbolj zahtevna, vseeno pa smo se ob premagani višinski razliki le spotili. Čudoviti razgledi ob poti so večkratno poplačali naš trud.
Ne vem, zakaj, ampak zadnje čase mi je vse manj do poležavanja na plaži, v morje grem ravno toliko, da se naplavam, potem pa se že zdolgočasim. Zato se mi zdi kombinacija, ki jo ponujajo Brela, torej morje in planine v enem 'košu', naravnost fantastična. Prištejmo še ostale dejavnosti, od voženj z ladjicami na otoke, potapljanje, parasailing, šnorkljanje, turistično vožnjo s polpodmornico, poletni kino na prostem, ribiške in dalmatinske fešte, nastope ansamblov in še kaj, pa bo vsak gost našel nekaj zase.
to je ta famozna skala, ki je ne morete zgrešiti: name je naredila trajno očarljiv vtis in naslednič želim šnorkljati pod njo
Mimogrede, Brela so množinski samostalnik. Tako, kot Domžale. Torej, gremo v Domžale, ne v Domžalo. Smo v Domžalah, ne v Domžali. Zdaj isto logiko prenesite na samostalnik Brela. "Brela so...", "Gremo v Brela", "V Brelah smo videli", in tako naprej. Zgolj v vednost in splošno izobrazbo, pravilo pa velja tako v hrvaškem kot slovenskem jeziku.
Hotel BlueSun Marina ima odlično lego
Jezikovni poduk zdaj pustimo ob strani in se zamislimo nad dejstvom, da ima ta kos Makarske rivijere priznano najlepše plaže na Jadranu. To res ni kar tako! A za enodnevne goste bodo težje dosegljive, saj je poskrbljeno za to, da nobena cesta ne pelje do plaže naključno - za enodnevni obisk Brel in njenih božanskih plaž boste, če niste hotelski gost, odšteli sto kun na dan. Prištejte še ne prav nizko ceno parkiranja in hitro izračunate, da se bolj splača zakupiti hotelski aranžma ter se pošteno naužiti lepot Brel. Ne bo vam žal.
ni ravno profi fotografija, a počutje v tej sobi je bilo nadvse udobno
Naša ekipica v sestavi nekaj Slovenk, dveh Hrvatov in Avstrijca se je nastanila v hotelu BlueSun Marina s tremi zvezdicami, ki pa bi prav zlahka požel štiri zvezdice (resnično ne vem, zakaj se jim je ena izmaknila), hrana je namreč za hotel več kot samo dobra, lega je centralna (do plaže je le nekaj metrov), sobe so prijetne, opremljene s teraso ali balkončki, postelja pa je super udobna in tudi kopalnica je tip-top, kakor tudi čistoča in prijaznost osebja. Če le ne bi bilo močne burje, bi v našem obisku Brel uživali še veliko bolj, a kot rečeno, je šlo za naključje.
pogled, ki ga imam najraje - tipičen za Makarsko
Vonj borovcev, ki se meša s slanim zrakom, polnim joda, segret kamen, kristalno čista voda in prelepa panorama skupaj s turistično ponudbo, ki jo v teh krajih razvijajo zadnjih 84 let, vabi medse vsako leto več gostov. Kljub vsemu tistega tipičnega turističnega instantnega navala kot v kakšnem Poreču tu še ni in naj tako ostane. Vsaj meni je ljubše.
ta zobatec je svojo usodo dočakal v naših želodčkih
Še vedno zato najdete prijazne domačine, s katerimi se da poklepetati in domače konobe, v katerih lahko jeste izvrstno, kot se za te kraje spodobi, predvsem morsko hrano. Mi smo se krepko založili v restavraciji Villa Mediteran (ne morete zgrešiti, mimo ikonske skale na Punta rata samo po obalni cesti navzgor še nekaj minut hoje in tik pred čudovitim zasebnim zalivčkom jo boste odkrili na desni strani).
Predjedi je sledil velikanski pečeni zobatec, riba, ki navduši vsakega dobrojedca. Ta odlična morska roparica, ki izvrstno plava, se ne pusti kar tako ujeti, a njen okus je nepozaben. Vsak podvodni ribolovec vam bo povedal, da je zobatec 'kralj med ribami'. Kaj bi pleteničili, poskusiti ga je treba... Kljub obilnemu obroku smo zarotniki za mizo našli še dovolj prostora za božanske sladice, te so v Villi Mediteran prva liga, ker pa smo želeli poskusiti prav vse, smo si jih kar delili. Židane volje nam tudi nevihta ni odnesla.
Štirje dnevi v Brelah, bolj trije, glede na to, da smo morali priti iz Ljubljane in še nazaj, so res prehitro minili. Srce si spet želi tja, kjer z enim očesom lahko zreš na planine, z drugim pa na morje in pri tem še škiliti ni treba. Smaragdna modrina se bo avgusta še ravno prav segrevala za prijetne dogodivščine. Ne čakajte torej naslednjega poletja, ampak izkoristite vse prednosti Makarske rivijere še to sezono.
Prijatelji bodo navdušeno in obenem zavistno spremljali vaše fotografije na družbenih omrežjih, naslednje leto vas bodo zanesljivo posnemali. Poleg Brel raziščite še številne druge prelepe plaže (na nekaterih boste celo sredi sezone skoraj sami) in turistične kraje, ki so nedaleč od Brel - to so Baška Voda, do katere se brez težav odpravite peš (od hotela BlueSun Marina je do tja približno dva kilometra), do drugih krajev, kot so Makarska, Podgora, Brela, Omiš, Imotski (kraj v zaledju Biokova, ki slovi po izjemno lepih jezerih) ali Tučepi pa se odpravite z avtom ali s kolesom...
Kdor bo v Brelah vsaj kak teden, naj si en dan rezervira bodisi za ogled vasic pod Biokovim in za vse bolj priljubljeno planinarjenje, bodisi za izlet na reko Neretvo, za kanjoning po reki Cetini ali celodnevni izlet z ladjico na sosednji otok Brač. Drznejši si lahko privoščijo tudi parasailing nad slikovitimi plažami. Aktivno preživljanje dopusta ni samo zdaj v modi, ampak je bolj zdravo in veliko bolj se vam bo vtisnilo v spomin, kot če bi zgolj brali knjige na plaži. Če sem vam s to reportažo dala vsaj eno dobro idejo, mi lahko pošljete razglednico v zahvalo ;)

Fotografije: Dragica Sušnik, Budanko Travel in Brela.hr

Ni komentarjev:

Objavite komentar