sreda, 27. julij 2016

Avto test: Peugeot 2008, prenovljeni kompaktni športni terenec

Peugeot 2008 je evropska in tudi slovenska uspešnica. Od aprila 2013 so v Evropi prodali več kot 585.000 takih vozil in zaseda drugo mesto v svojem segmentu, pri nas ga je kupilo 1.934 posameznikov. Mestni terenec je na slovenskem trgu sedmi najbolje prodajan model s kar 25-odstotnim tržnim deležem v svojem segmentu, takoj za Renaultovim capturjem.
S tokratno prenovo pri Peugeotu ciljajo na še več simpatij med potencialnimi kupci. Komaj nekaj več kot pol leta potem, ko sem prvič vozila Peugeot 2008, simbol znamkinega vstopa v tekmovalno okolje vse bolj popularnih crossover vozil oziroma mestnih križancev, ki se obnesejo tudi pri terenski vožnji in se zato upravičeno vpišejo v razred SUV, sem dobila priložnost, da preizkusim popolnoma svež, prenovljen model.

Nadvse uporaben 'grip control'

Tokrat je štirikolesnika posodila avtohiša Rodex iz Radomelj, testni avto pa je bil Peugeot 2008 Allure 1,6 Blue HDi 120 Stop&Start Euro 6. Od lanskega modela ga ločita že na videz drugačna oblika in nove vozne lastnosti. Še posebej opazna je v tem smislu funkcija grip control, ki mi je s pomočjo vrtljivega gumba na sredini omogočala pretikanje med različnimi tereni. Grip control je sistem, ki pomaga stabilizirati vozilo pri poslabšanih razmerah pod kolesi in ima pet nastavitev, vključno z izklopljenim ESP. Ta se pri 50 kilometrih na uro znova samodejno vklopi. Preizkusila sem vse opcije, razen seveda vožnje v snegu, kajti konec junija slednjega v Sloveniji pač ni pričakovati.
Avto se je izvrstno odrezal tako na makadamski cesti, kot na blatni travniški podlagi; zanesljivo, s popolnim oprijemom in brez zdrsavanja. Navdušil me je z navorom, še bolj pa s popolnim oprijemanjem ceste v ovinkih. Zatrdim lahko, da je naslednik še boljši od lanskega modela, ki mu je navzlic pohvalam nekaj manjkalo do ‘pravega’ SUV. Od Peugeota 2008, ki sem ga vozila konec minulega leta, se je tokratno testno vozilo razlikovalo še v nečem: menjalnik je bil ročni šeststopenjski, prav tako pa je imel dizelsko gnan avto na tokratnem testu 20 konjskih moči več, ali, drugače rečeno, 88 kilovatov namesto 73, kar se tudi pozna.
Cena modela na fotografijah je zato malo višja; s paketom opreme Allure, ki sem jo testirala, stane 21.171,03 evra (na voljo je tudi cenejši paket Active, ta bi stal 19.444,40 evra), a ne pozabite na popuste, zaradi katerih bo končna cena tega avta samo 18.560 evrov. Odbitek za fizične osebe znaša namreč kar 3.487 evrov, modri bonus za financiranje pa bo zadevo pocenil še za tisočaka! Cena je več kot konkurenčna za najboljši paket opreme aktualnega 2008. Zdaj pa poglejmo, kaj se za ta denar dobi.

Dobro uspel 'lifting'

Kar se sprememb tiče, je najbolj opazen nov sprednji del. Motorni pokrov je proti sprednjemu delu vodoraven in se zaokroži v novo, bolj navpično masko hladilnika, kar daje vozilu bolj športen in agresivnejši videz. Spremembe je doživela tudi maska z logotipom. Prednja rešetka je večja, sredinsko umeščena značka bolj impozantna. V najbogatejšem paketu opreme ima 2008 serijsko črne plastične obrobe blatnikov in pragov ter spodnja dela odbijačev, na katerih je v spodnjem delu dodatno zaščiten. Z bogatejšimi paketi pride črna notranjost žarometov, zadnje luči so v tehniki 3D-LED in nakazujejo levje šape, kot pri drugih novih peugeotih.
Tu je še zaščita obeh odbijačev in tri nove karoserijske barve, tudi rdeča rouge ultimate, ki sem jo imela na testu in pa siva ter modrozelena (emerald crystal). V notranjosti ponovno doživimo koncept i-cockpit, ki prinaša majhen volanski obroč in visoko postavljene merilnike, izboljšali so infotainment-sistem s 7-palčnim zaslonom, ki je občutljiv na dotik. Ta je po novem povezljiv s sistemoma CarPlay in MirrorLink, omeniti velja še opcijski sistem active city brake, ki preprečuje nenamerne nalete pri majhnih hitrostih (do 30 kilometrov na uro). Novost so tudi 16-palčna lita platišča. Prenovljeni 2008 ima še sistem za samodejno bočno parkiranje in kamero za pomoč pri vzvratni vožnji. Paketi opreme ostajajo trije in sicer access, active in allure. Največ povpraševanja še naprej pričakujejo po najbogatejšem paketu allure in paketu style, ki se bo ponudbi pridružil kasneje.
Pod pokrovom motorja ni posebnih novosti, še naprej je na voljo šest prisilno polnjenih motornih različic, ki ustrezajo normativom EU6. Pri bencinskih motorjih, po katerih kupci malce pogosteje posegajo, so na voljo tri trivaljne različice z oznako PureTech in prostornino 1,2 litra, z močjo od 60 do 96 kilovatov (82 do 130 KM), medtem ko so 1,6-litrski štirivaljni dizelski z oznako BlueHDi nekoliko šibkejši in razvijejo od 55 (75 KM) do 88 kilovatov moči (120 KM). Moč se preko ročnega ali pa samodejnega menjalnika še naprej prenaša na sprednji kolesi. Z veliko natančnosti in suverenosti primanjkljaj "pravega" štirikolesnega pogona tako precej učinkovito nadomešča že omenjeni sistem grip control s petimi načini vožnje.

Je varen in varčen

Dizelski motor s 120 ‘konji’ ima največji navor 300 Nm pri 1750 vrtljajih na minuto. S tem omogoča vožnjo tako rekoč brez kompromisov na vseh terenih in to ob nizki porabi, ki je, tovarniško merjena, med 3,3 in 4,4 litra na sto kilometrov, meni je to povprečje uspelo, kot ponavadi, zvišati. K varčnosti vožnje prispeva tudi dokaj nizek koeficient zračnega upora (0,72), ki daje vozilu optimalno aerodinamiko. Še to: za opcijo s parkirnimi senzorji spredaj in sistemom za samodejno parkiranje bo treba doplačati 469 evrov, navigacija, ki je bila prav tako v testnem vozilu, stane dodatnih 498 evrov. Za omenjeni grip control je doplačilo 152 evrov, za posebno rdečo barvo vozila v odtenku Rouge Ultimate bo treba dodati 596 evrov.
Volan skromnih dimenzij in športnega videza deluje variabilno, pri nižjih hitrostih je dovolj že manjši zasuk, da se kolesa obrnejo v želeno smer, medtem ko pri višjih hitrostih volan zahteva več premika za ustrezen odziv koles, zato 2008 na avtocesti deluje stabilno. Majhen volan je omogočil postavitev merilnikov višje, tako, da jih voznik spremlja prek zgornjega roba obroča in ne več spodaj. Omenimo, da je model 2008 že lani na testih varnosti Euro NCAP požel vse lovorike in s petimi zvezdicami postal najvarnejši avto v svojem razredu. Uvrstil se je tudi na lestvico Driver Power 2015, ki jo sestavlja ugledna britanske revija Auto Express, ki je Peugeota 2008 postavila pred vse tekmece v razredu ‘crossover’ (mestni križanci). Voznike in žirijo so pri Peugeotu 2008 prepričali kakovost izdelave, lahkotnost vožnje, vgrajeni pripomočki in zanesljivost.
Prostora v notranjosti je dovolj, tudi zadaj se udobno sedi. Kot majhno pomanjkljivost bi navedla zgolj to, da je voznikov in sovoznikov sedež sicer možno nastavljati po višini in globini, vseeno pa sem pogrešala opcijo opore za kolena, saj bi ta na daljših relacijskih vožnjah nudila več udobja. Prtljažnemu prostoru s 350 litri ni kaj očitati, ima tudi nakladalno rampo, ki praktičnost zlaganja le še poveča. Tudi tokratno vozilo na testu se je ponašalo z očarljivo stropno lasersko gravirano osvetlitvijo, v stilu prask levje šape, ki bo očaralo tako bodočega lastnika, kot tiste, ki se bodo peljali z njim.

Visoka končna ocena (z razlogom)

Valovite zunanje linije, strešni prtljažni drogovi in zadnji spojler dajejo novemu Peugeotu 2008 prefinjeno in obenem robustno obliko, kombinacijo, ki je še zdaleč ne znajo doseči vsi športni terenci. K posebnemu videzu prispevajo tudi žarometi ‘mačjega pogleda’. Potniška kabina deluje izčiščeno, logično, racionalno in obenem prefinjeno ter celo kanček prestižno zaradi kakovostnih materialov.
Vsekakor je mnogim bolj všečna od tiste v renaultovem capturju. Od znancev, ki spremljajo moje avto pustolovščine na Facebooku, sem slišala mnenja, da avto res dobro izgleda, vendar pa so izrazili pomislek, da je najbrž predrag. S slednjim se ne strinjam, saj avto, posebej ob upoštevanju akcijskih popustov, nudi res veliko, s tokratno prenovo še več. Končna ocena je torej naslednja: morda se prenovljeni 2008 res lahko pohvali pretežno s kozmetičnimi popravki, vendar je novi videz nadvse privlačen, zato bo samo še bolj konkurenčen v svojem razredu.

Plusi:

- veliko opreme
- nizka poraba goriva
- nadvse uspela korekcija zunanjosti
- dobro delujoč sistem grip control
- zunaj in znotraj zelo všečen mestni športni terenec
- konkurenčna cena

Minus:

- ponovno se nanaša na majhen volanski obroč, ki ni po čisto vsakem okusu

Besedilo in fotografije: Dragica Sušnik
Članek je izšel julija 2016 v rubriki Ženska za volanom, Modre novice

1 komentar: