sreda, 25. maj 2016

Tretji večer modnega tedna MBFWLJ v znaku presežkov

Do zadnjega kotička polne tribune, ekstatično pričakovanje, veliko zanimanje medijev, modna pista, prepojena z bliskavicami, izjemni domači in tuji modni oblikovalci, vse to je zaznamovalo zadnji večer tedna mode Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana. Vzdušje je bilo prijetno, polno vznemirjenja in ogledali smo si nekaj vrhunskih kolekcij za jesen in zimo 2016.
Pet modnih revij nas je tudi zadnji dan tedna mode pod taktirko prestižne nemške avtomobilske znamke prikovalo na sedeže. Prva je ta večer nastopila modna oblikovalka Tanja Zorn Grželj, ki racionalizem postavlja na prvo mesto, ko določa strukturo kolekcije in funkcionalne detajle.
Tanja Zorn
Kolekcija Dragonfly izraža njeno filozofijo, hrepenenja, radosti in želje, pisano življenje med vodo in nebom s funkcionalnimi in skrbno premišljenimi detajli, kontrasti ter čutno tipnimi površinami. Zornova je z novo kolekcijo prisotne zelo navdušila.
Nataša Peršuh
Tega sicer ne bi mogla z zanosom trditi za uveljavljeno oblikovalko Natašo Peršuh, ki smo jo v preteklosti izjemno čislali in enoglasno hvalili. Še najbolj varno je zapisati misel enega od udeležencev #mbfwlj, ki je diplomatsko dejal, da smo tokrat pri Peršuhovi le doživeli malo več barv, kot pri njeni klasični črnini, po kateri je znana. Tvegam zamero, tudi med svojimi prijatelji na Facebooku, a meni je bila kolekcija Peršuhove najšibkejša v tem večeru. Kot da je nekoč tako avantgardna oblikovalka zaspala. Morda ne razumem povsem zgodbe, ki jo je želela povedati, toda preprosti kroji, ki smo se jih že nagledali, tokrat kombinirani z dodatki iz krzna, se me niso dotaknili. Sicer korektna izvedba, a brez presežka, ki se ga vedno nadejam pri Peršuhovi.
Sari Valenci
Svojo priložnost je dobro izkoristila Sari Valenci, prejemnica prve slovenske Mercedes-Benz Fashion Award (podeljene na prvi prireditvi MBFWLJ, lani oktobra), ki je študentka Naravoslovno-tehniške fakultete. Na drugi ediciji MBFWLJ se je predstavila s samostojno modno revijo. Menim, da lahko od tega mladega in zelo čednega dekleta pričakujemo še marsikaj. Za Valencijevo so značilni unikatni, drzni in družbeno kritični kosi oblačil.
nepričakovan model na pisti, ki smo mu od srca ploskali: znani ljubljanski frizer Tomaž Turk, ki dela za Mič Styling
Strast do oblikovanja je Sari Valenci odkrila že zgodaj, navdih pa srečuje vsepovsod: na potovanjih in v ljudeh, ki jih srečuje na svoji poti. Kolekcija jesen-zima 2016 je njena oda predmestnemu slogu, ki se preko subtilne barvne palete modrin in rjavih tonov prelevijo v ulično modo. Oblikovalka se je na zanimiv način poigrala z interpretacijo džinsa.
IVANMAN
Zame osebno najboljši ta večer sta bili znamki IVANMAN (Hrvaška) in Charlie Design (prav tako Hrvaška). Nisem bila edina navdušena, vsa dvorana je krepko ploskala obema. Blagovno znamko IVANMAN, ki ima sedež v Berlinu, je ustanovil hrvaški oblikovalec Ivan Mandžukić, ki ustvarja klasična in obenem avantgardna oblačila za moške.
IVANMAN
Modo vidi kot družbeni pojav, jo analizira z dekonstrukcijo, preučuje njene posamezne dele in jih ponovno sestavlja. Kolekcije, kljub nasprotju tkanin, oblik, materialov in barv sledijo fokusu popolnega reza, minimalizma in visoke nosljivosti. Navdušili so nas tako kroji kot barvna paleta.
Charlie Design
Charlie Design
Charlie design je na pisti pripovedoval mrakobno romanco v slogu glasbenega dua Hurts. Neogotsko, neoromantično, zaokroženo s črno-rdečimi vrtnicami, ki so se usipale ob defileju. Prestižna znamka hrvaške modne scene stavi na prelevitev kiparskih oblik v edinstvene modne kose. Znamka Charlie design, ki sta ja leta 1987 ustanovila Loredana in Branko Bahorić, prisega na neprekosljivo kakovost tkanin.
Charlie Design
Uspešno ravnotežje umetniškega oblikovanja in nosljive arhitekture slavi minimalizem, pridih avantgardnosti in popolno uporabnost. Kolekcija jesen/zima 2016 pripoveduje magično modno zgodbo, ki briše meje med sezonama. Sreča in solze, lepota in trnje, ljubezen, ki se konča s simboličnim pogrebom, vse dualnosti smo občuteno doživeli na modni pisti, bili očarani in z burnim aplavzom nagradili Loredano, ki se je prišla poklonit občinstvu.
Dragica Sušnik in stand-up komik Lucas Alexander White
In ko smo že pri občinstvu, nekateri so zmogli več od nošenja kosov iz druge roke ali dizajnerskih torbic, kupljenih čez mejo na razprodaji. Ti posamezniki so me navdušili z edinstvenim slogom in dokazali, da denar ne kupi vedno nujno tudi okusa in da se včasih da z malo premisleka ustvariti tisti presežek, zaradi katerega se naše oči rade pasejo po obiskovalcih tednov mode. Visoke pete in 'minič' ter tesen top z bleščicami si res zna nadeti vsaka (ne nujno tudi nositi), ampak od modno ozaveščenega občinstva vedno pričakujem več... veliko več.
za mene najlepša zvezda na modni pisti: novi razred SL Mercedes-Benz, prestiž z odliko! (foto: D. Sušnik)
Strnjeni vtisi po navdušujoči drugi uprizoritvi praznika mode so fantastični. Ustvarjalna ekipa pod vodstvom programskega in umetniškega direktorja Saša Radoviča se je zopet izkazala in prekosila pričakovanja. Z veseljem bom spremljala nadaljevanje modne zgodbe v jeseni, ko se nam obeta tretja edicija MBFWLJ.
Pa še en majhen opomnik: ljubitelji mode si lahko v XYZ Premium Fashion Store ogledate in tudi že kupite kolekcije blagovnih znamk JSP, AKULTURA in MÊHLÊ, kmalu bodo na voljo tudi druge znamke slovenskih oblikovalcev, ki so se predstavile na MBFWLJ. Se zopet vidimo v jeseni! 

Foto: Iztok Kurnik, Jani Ugrin, D. S.

Ni komentarjev:

Objavite komentar