sreda, 04. maj 2016

TRandy & Goodyear od slikarstva do recikliranja

Po sliki Miki Miške Andy Warhola so študentje Fakultete za dizajn oblikovali sodobna pret-a-porter oblačila v različnih tehnikah, kot so kolažiranje, pletenje, tkanje, vezenje, tiskanje in eksperimentiranje z netekstilnimi materiali. Na eni strani umetnost z vso svojo pop-art kulturo in barvitostjo, na drugi strani pa so oblikovali temačna avantgardna oblačila iz odpadkov podjetja pnevmatik Goodyear.
Otvoritev razstave oblačil študentov 3. letnika oblikovanja tekstilij in oblačil Fakultete za dizajn, po motivih slike Miki Miška Andyja Warhola in pnevmatik Goodyear je bila v četrtek, 21.aprila, na ogled bo vse do 15. maja v prostorih HDMI na Gerbičevi 51 v Ljubljani, razstavljajo pa Lina Brajlih, Julija Divjak, Tomaž Grosman, Kristina Humar, Tara Kirn, Klavdija Kolman, Katja Koveš, Alja Satošek, Ana Slak, Sara Šrimpf, Iza Tavčar in Tina Vraneš.
Tara Kim
Katja Koveš
detajl s kreacije Tomaža Grosmana
Goodyear, ki ga leta 1898 ustanovi Frank A. Seiberling, ki je odprl prvi obrat v stavbi iz plošč iz stisnjene slame v Ohiu, je izdeloval obloge za konjske podkve, pnevmatike za kolesa in vozove, tesnila za konzerviranje hrane, gasilske cevi in celo gumene žetone za poker. Ime je kasneje podjetje pridobilo po Charlesu Goodyearu, izumitelju postopka vulkanizacije in ker je Goodyear znan po inovativnosti, ni naključje, da je recikliranje v umetnosti nekaj povsem običajnega.
Tako so študentje 3. letnikov pod mentorstvom izr. prof. Mateje Benedetti oblikovali oblačila iz industrijskih odpadkov, ki mejijo že na umetnost, saj le tako jih lahko opredelimo, ko gre za spoj med ekologijo, inovativnostjo in kreativnostjo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar