sreda, 18. maj 2016

Pravi okus Istre je Monte Rosso

Zgodba o blagovni znamki Monte Rosso se je začela pred desetimi leti na posestvu v hrvaški Istri. Njihova malvazija in oljčno olje sta prava poslastica za vse, ki želijo odlične okuse na mizi. V Crvenem Vrhu blizu Savudrije (po tem kraju nosi blagovna znamka tudi ime) se na 65 hektarjih posestva nahajajo vinske trte dveh sort, bujni nasadi oljčnih dreves ter 600 dreves češenj, fig in mandljev. Posest je letos odprla vrata za obiskovalce, ki si želijo sprostitve v pristni istrski naravi, na voljo jim je prostor za piknik, ki pa bo kmalu zrastel v pravo istrsko konobo.
Idejna očeta in upravitelja posestva sta Davor Dubokovič in Uroš Gorjanc, zadovoljna sta, da sta ne glede na težke začetne razmere in razne ovire vedno verjela v svojo idejo in skorajda pozabljeno posestvo s pomočjo vrhunskih strokovnjakov in poznavalcev krajine preoblikovala v pravi istrski raj, kjer se sedaj bohotijo trte in oljke.
"Naš trud in zavzetost k odličnosti se kaže tudi v prejetih priznanjih za ekstra deviško oljčno olje: srebrno priznanje na razstavi Vinistra, srebrna medalja na razstavi v New Yorku, zlata v Španiji in zlato priznanje na enem od najstarejših sejmov oljčnega olja, ki poteka v slikoviti vasi Krasica blizu Buj," sta povedala Dubokovič in Gorjanc.
Lani so pridelali 2000 litrov ekstra deviškega oljčnega olja Monte Rosso iz selekcije skrbno izbranih sort oljk sorte Istrska Belica, Leccino, Pendolino, Maurino, Ascolano in Picholino. Kar 14 tisoč oljk raste na sicer vremensko zahtevnem območju, a to, tako se zdi, oljke le še bolj okrepi in iz njih iztisne kakovost. Uspevajo na mešanici rdeče in bele zemlje, ki je bogata z apnencem, mikroklima pa je posebna, dokaj suha in vetrovna, kar omogoča zdravo rast oljk. Samo zdrave oljke lahko obrodijo zdrave sadove, z minerali bogata zemlja pa omogoči da se iz oljk stisne najboljše, daleč okoli sloveče istrsko 'zeleno zlato'.
Čisti okus oljčnega olja, nadvse saden in zelen, z umirjeno grenkobo in prijetno pikantnostjo, je to, kar predstavlja Monte Rosso. A to ni kar samoumevno; vsak element od začetka do konca je potrebno predvideti. Zemlja, mikroklima, izbira sort oljk, delo v nasadu skozi leto, pravočasno obiranje in predelava v nekaj urah v oljarni, stekleničenje in pravi zamašek - vse to predstavlja zgodbo Monte Rosso ekstra deviškega oljčnega olja.
Narava je lani končno bila naklonjena (po več zaporednih trdih letih) in zato se na posestvu lahko pohvalijo s prvo uspešno trgatvijo malvazije. Malvazijo Monte Rosso je proizvedel vinar iz slovenskega zamejstva, ki slovi po naravnih vinih brez dodanih kemikalij. Naravne, čim bolj nevtralne kvasovke ne spremenijo značilnega okusa malvazije Monte Rosso, ki je umirjeno sadna na nosu, nadvse igriva in čista v ustih, s prijetno sladkasto noto, ki jo čutimo na jeziku.
Na koncu pokaže svojo moč in potencial z dolgim in polnim pookusom. S tem vrhunsko ponazori okolje, iz katerega prihaja, kjer slani morski zrak, burja in morski vetrovi, močno mediteransko sonce in mešanica istrske rdeče zemlje, polne mineralov (ter v manjšem delu bele zemlje, ki vinu daje bolj elegantno in umirjeno noto), omogočajo da se iz grozdja ustvari vino, ki se ga lahko pije čez celo leto, ob vsaki priložnosti.
Brez težav to vino kombiniramo z vsakršno hrano, najbolje pa se izrazi ob morski ali lažji celinski hrani. In seveda se ga pije tudi samostojno, kar mu daje dodatno dimenzijo. Na posestvu so poleg malvazije zasajene tudi trte sorte montepulciano, te so tipične za Istri podobno italijansko pokrajino Abruzzo. Dubokovič in Gorjanc želita s sodelavci ustvariti popolno rdeče vino z novim in zanimivim okusom, ki ga zmore dati sorta montepulciano.

Fotografije: Dean Dubokovič

Ni komentarjev:

Objavite komentar