torek, 24. maj 2016

Drugi večer MBFWLJ je polepšala Petra Nemcova

Tudi na drugi večer je prizorišče Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana prevzelo obiskovalce. Pet modnih revij v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma je razvnelo dlani ljubiteljev mode, dizajna in lepote. AKULTURA, Peter Movrin, SENS, Spirit by T.B. in Cliché so predstavili svoje kolekcije za jesen in zimo 2016.
Večer je s posebno energijo napolnila uradna gostja MBFWLJ, Petra Nemcova. Češka manekenka, ustanoviteljica Happy Hearts Fund in obraz razreda GLC, je Ljubljano obiskala premierno in bila nad slovensko prestolnico navdušena. Novinarji smo jo imeli priložnost spoznati že zgodaj v ponedeljek popoldne, ko nas je navdušila s svojo karizmo, preprostostjo in prisrčnostjo.
Petra Nemcova v družbi organizatorjev MBFWLJ
Nadvse priljubljeno manekenko in filantropinjo so na srečanju pozdravili tudi podžupanja Mestne občine Ljubljana Tjaša Ficko, direktor družbe Autocommerce Rasto Oderlap, ter programski in umetniški direktor MBFWLJ Sašo Radovič.
Eminentna gostja se nam je seveda pridružila tudi v večernem delu, ko se je prijazno fotografirala z oboževalci in si tudi sama ogledala modne revije tega večera.
AKULTURA
Kot prva se je od kolekcij predstavila Akultura, modna znamka, zanana po asimetrijah, pod katero se podpisuje Alenka Globočnik Fabjan. Prisotne je nova jesensko-zimska kolekcija enotno navdušila, ostrejši ritem pa je avantgardnim kosom na modni reviji narekoval kultni komad Beautiful People Marilyna Mansona.
Movrin
Movrin
Kot drugi v tem večeru se je predstavil Peter Movrin, čudežni deček slovenske mode, ki že dolgo ni več deček, ampak zrel in izdelan modni oblikovalec, ki ga čislajo po vsem svetu, tudi doma smo že pred leti opazili tega nagrajenca Univerzitetne Prešernove nagrade za leto 2015 in ga  spremljamo ter podpiramo, četudi včasih samo simbolično, vse od začetka njegove poti leta 2008. Njegove kreacije nosijo svetovno znane pevke in umetnice, njegovi modni kosi se pojavljajo tudi v drugem filmskem nadaljevanju Iger lakote.
Movrin
Movrin je ponovno dokazal, da lahko od njega pričakujemo samo nepričakovano. V evergreen popevke s francoske riviere so se s pomočjo didžeja zamešali house ritmi, kolekciji, ki nas je osupnila, pa so sledila še večja presenečenja na pisti, outfiti, izdelani v celoti iz disko bleščic. Kot smo nekako pričakovali, je bil aplavz za Movrin daleč najglasnejši. Je pač veliko pred svojim časom in to se opazi.
SENS
A to ne pomeni, da je bilo za ta večer že konec zanimivih kreacij. Za izvrstno, celovito in avantgardno, a vseeno nosljivo moško kolekcijo je poskrbela oblikovalka Zlata Zavašnik, ki od leta 1994 ustvarja moška oblačila pod blagovno znamko SENS. Navdih črpa v vzorcih novih tkanin, ki jo s svojo teksturo in barvo popeljejo naprej. Na tokratni modni reviji MBFWLJ se je oblikovalka poigravala z iskanjem meja in potovanjem onstran koncepta klasične moške obleke in srajce. To ji je tudi odlično uspelo. Vse drznejša znamka SENS je požela veliko navdušenja.
Spirit by T.B.
Občinstvo je željno pričakovalo tudi mladega hrvaškega oblikovalca Tomislava Bahorića, ki ima svojo znamko Spirit by T.B. - po letih še mlad oblikovalec z modo diha že od malih nog. Tudi njemu pravijo 'čudežni deček' in je veliki up hrvaške mode. Že s svojo prvo samostojno kolekcijo je požel val navdušenja, s svojim premišljeno zasnovanim modnim konceptom pa si je v medijih prislužil številne laskave nazive. Spirit by T.B. je znamka, ki navdušuje z uporabo najkakovostnejših materialov ter urbanih elementov dekonstrukcije. Kolekcija je bila za čisto desetko.
Cliche
Z uporabo materialov je morda nekoliko presenetila znamka Cliché, ki jo od leta 1991, se pravi točno od osamosvojitve Slovenije, ustvarja Jelena Pirkmajer, ki ima nadvse znan butik v središču slovenske prestolnice. Estetsko je naklonjena obdobju druge polovice prejšnjega stoletja, nenehno pa išče sveže idealne rešitve pri oblikovanju in uporablja nove, 'pametne' materiale. V kolekciji za jesen-zimo 2016 smo videli veliko lahkotnih pletenin in oblačil, ki se jih da uporabljati v prostem času ali jih morda skombinirati tudi za posebne priložnosti.
pravljična instalacija: Alberta Ferretti limited edition kolekcija jesen-zima 2016
Modnim revijam je sledila posebna inštalacija s kosi iz jesenske limited edition kolekcije Alberte Ferretti, ki si jo lahko po končanem tednu mode spet ekskluzivno ogledate (morda pa celo kupite) na Wolfovi 5.
za drugi večer sem si nadela bolj strogo in klasično podobo
Medtem spremljajte MBFWLJ na spletni strani mbfashionweeklj.si in družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in Youtube, vsi obiskovalci tedna mode pa že pripravljamo dlani na aplavze za zadnji večer, ki se ima zgoditi nocoj.

Foto: Iztok Kurnik, Jani Ugrin

Ni komentarjev:

Objavite komentar