ponedeljek, 18. april 2016

Vtisi po končanem Ljubljana Fashion Week

Ljubljanski teden mode je za nami, sklenil se je z modnimi revijami v soboto zvečer, ko so se predstavile še znamke Almirasadar (Almira Sadar), Morro (Tatjana Kalamar Morales), Maio (Maria Krnić, Hrvaška), Draž (Urška in Tomaž Draž) in Pentlja Concept Store.
Lorella Flego s prijateljicami
Drugi polčas modnega tedna s predstavitvijo kolekcij oblikovalcev za jesen-zimo 2016/17 je sicer nastopil že v petek dopoldne z okroglo mizo z naslovom 'Kdo kroji modo?', o tem so se na osrednjem prizorišču LJFW, na Trgu republike, pogovarjali novinar Anžej Dežan, oblikovalka Maja Mehle, kreativna direktorica pri Uzwei Editorial Store Danaja Vegelj (Danae Danae) in fotograf Martin Baebler. S snetimi rokavicami in z nasveti iz prve roke so spregovorili o svoji včasih trnovi poti do modnih odrov v Londonu, Parizu in Hamburgu.
Petek se je nadaljeval z večernim sklopom modnih revij in najbrž največjo gnečo v vseh štirih dneh na #ljfw, saj se je obiskovalcev kar trlo. Gotovo sta bila razloga vsaj dva, petek ima pač svojo magično moč, hkrati pa so se tretji večer ljubljanskega tedna mode predstavili modni oblikovalci oziroma blagovne znamke: maja štamol (Maja Štamol Droljc) s kolekcijo Sheona, Young@Squat (Timotej Bistan, Barbara Krmelj, Maja Leskovšek, Sara Valenci in Barbara Vrbančič) s kolekcijo Vincent & Christina, Dejan Popović (Srbija), ki je kolekcijo poimenoval Pockets full of stones, Sanija Reja Aske s kolekcijo ViennaWien, Svetlana Jaćović (Srbija) s kolekcijo Kolekcija S, niOka (Nika Ravnik) s kolekcijo z naslovom JA MAA VOS in Sofia Nogard (Mija Curk, Boštjan Mljač) s kolekcijo, ki sta jo imenovala Izkoreninjeni.
Čeprav je bilo, skupaj sešteto, na pisti predstavljenih več modnih kosov za ženske, je v drugem polčasu modnega tedna večina oblikovalcev mislila tudi na moške, zato fantje in gospodje niso bili na stranskem tiru.
Maja Štamol
Maja Štamol
Maja Štamol
Kar se tiče petka, sta me najbolj navdušili kolekcija Maje Štamol (njene kreacije so zaživele v kombinaciji z avtorskim nakitom Štamolove, torbicami modnega ateljeja Mura Pehnec in s čevlji, izdelanimi v Kopitarni) in znamka Sofia Nogard, všeč so mi bili tudi posamezni kosi zelo ženstvene kolekcije Svetlane Jaćović.
Sofia Nogard
Sofia Nogard
Sofia Nogard
V soboto pa je največji vtis name naredil Draž s svojimi prelepimi in prepoznavnimi pleteninami, ki jih znata oblikovalca vedno umestiti v nov koncept in zgodbo. "Jesensko-zimska kolekcija Draž 2016/17 je nastala v sodelovanju z zavodom MATHEMA. Njihovi prevodi matematičnih formul v barvite likovne podobe so aplicirane na pleteno strukturo. V nosljivi različici ohranjajo izvirno barvno skalo, s svojo razgibanostjo pa grafični prikazi narekujejo neenotno silhueto oblačil," sta o kolekciji FORMA FORMULE povedala oblikovalca Urška in Tomaž Draž (na sliki spodaj).
Kolekcija Almire Sadar z naslovom Športni kolaž je bila ponovno izjemna, izredno pa me je navdušila, tako s svežo barvno paleto kot s kroji blagovna znamka Maio, ki je bila v celoti posvečena moškim, ustvarja pa jo hrvaška obikovalka Maria Krnić, ki je kolekcijo poimenovala Oliver Twist, tvid je kombinirala s športnimi kroji, zanimivimi našitimi žepi v obliki kroga in potiski s peresi.
Almirasadar
Če se je petkovo modno dogajanje prevesilo v za nekatere obiskovalce dolg družabni večer, ki so ga nadaljevali v bližnjem klubu, je bil sobotni večer mirnejši. V zaodrju je tekla živahna beseda o tem in onem, oblikovalci so se pogovarjali s prijatelji, podporniki in obiskovalci, vsi pa smo uživali ob pravkar iztekajočem se modnem dogodku, ki je zelo popestril življenje v naši prestolnici.
Maio
Maio
Maio
Organizacija je bila na visoki profesionalni ravni, zamud praktično ni bilo, vse je teklo gladko in brez zatikanja. Ponavadi se spotikamo ob to, kar nas moti, tokrat ni imel nihče niti ene pripombe, kot se je znalo zgoditi pred leti, ko je Ljubljanski teden mode potekal še pod drugim imenom in drugo organizacijo na drugi lokaciji.
Sanija Reja Aske
Sanija Reja Aske
Dejan Popović
Young@Squat
Morro
Kaj sem še opazila, ko se že nekoliko več sukam v teh krogih? Ne samo vrhunsko delo oblikovalcev, ampak tudi druge zelo pomembne 'malenkosti', ki poskrbijo, da se obiskovalci dobro počutimo in odidemo z dogodka s kar se da najboljšimi vtisi: dovolj prostora za sedenje, tako da je le peščica zamudnikov morala stati, odlično izbiro modelov na pisti (med njimi je morda najbolj izstopala pevka Raiven), nevsiljivo, a vseeno brezhibno delujočo varnostno službo, dovolj pijače dobrodošlice in kasneje na pogostitvi, tako da res nihče ni ostal žejen, in kup postranskih servisov za obiskovalce, ki so naše večere na Ljubljanskem tednu mode zapisali v najlepši spomin. Organizatorji in sodelujoči sponzorji so se zares potrudili!
Mateja Benedetti, Dragica Sušnik in Maja Ferme
vedno elegantna oblikovalka torbic Marjeta Grošelj
Ne morem tudi mimo debate, ki smo jo imeli med seboj na teh večerih: ali Ljubljana res potrebuje dva modna tedna? Torej dvakrat dva sezonska dogodka na leto? Moj odgovor (in tudi odgovor tistih, s katerimi sem se pogovarjala) je "najbrž da". Prvič zato, ker se pri nas še vedno veliko premalo dogaja. Ker imamo radi modo in ker radi hodimo na modne dogodke. To je tisti morda nekoliko sebičnejši razlog.
Drugi, tehtnejši, pa je, da na ta način še več oblikovalcev z domačih tal in iz ožje regije (sosednjih držav) dobi priložnost za predstavitev in se sami lahko odločijo, kateri format prireditve in pogoji predstavitve jim bolj ustrezajo. To se mi zdi pomembno vprašanje pred prihajajočim modnim tednom Mercedes-Benz Fashion Week, ki med 22. in 24. majem letos prihaja v Cankarjev dom (#mbfwlj).
Dejan David Kemperl in Sonja Škrabec
Osebno namreč podpiram oba dogodka, oba organizatorja in zdi se mi popolnoma nesmiselno, da ju skušamo primerjati ali celo na silo iz njiju delati tekmeca, o čemer se tudi da kaj slišati. Obe prireditvi sta pri nas še kako dobrodošli, na njih smo oziroma še bomo videli različne oblikovalce, vsak pa se lahko sam odloči, kateri teden mu je bolj povšeči. Ker je v naši mali dvomilijonski državici že tako preveč polarizacije, deljenja na en in drug tabor, prikimivanaja in klanjanja enemu in zabadanju noža v hrbet drugemu, se mi zdi, da je končno čas, da pride do več sodelovanja in do manj nagajanja.
Young@Squat
Kot nekomu, ki amatersko sledi modo in ima rad modne trende, spoštuje delo vseh udeležencev v procesu, posebej pa izjemen talent oblikovalcev, ki se na tednih mode predstavljajo, se mi zdi odlično, da imamo čim več takih dogodkov, za katere se organizatorji potrudijo. Nič ni narobe, če pridemo tako na enega kot na drugega, se vam ne zdi? Če je vsebina prava in organizacija popolna, si obiskovalec navsezadnje zapomni samo to, ne pa kdo je bil podpisan pod katerega od dogodkov in štab prijateljev ali somišljenikov, ki stoji za njim.
Draž
Svetlana Jaćović
Svetlana Jaćović
Pentlja Concept store
Janja Videc
Kot zadnje bi rada napisala v razmislek to, kar sem že večkrat ponovila: super je, da se zavedamo, da Slovenija premore vrhunske modne oblikovalce. A brez plačanih računov ni nič in kot se krožnik ne napolni sam s hrano, mora tudi oblikovalec od svojega dela živeti.
niOka
Zato konkretno podprimo delo slovenskih oblikovalcev tako, da kupujemo (in nosimo) čudovite modne kose, ki so jih izdelali. Le na ta način bomo zagotovili, da bo lahko njihov talent preživel tudi na naših tleh in da nam ne bodo pobegnili v tujino ali se morali zaradi preživetja preusmeriti v kako drugo panogo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar