petek, 15. april 2016

Prvi 'polčas' Ljubljanskega tedna mode je za nami

V sredo se je začel Ljubljanski teden mode ali Ljubljana Fashion Week s predstavitvijo kolekcij za jesen-zimo 2016/17, ki je takoj prvi večer in nato še v četrtek postregel z nadvse prijetnimi presenečenji. Tudi letos ga je organizator postavil v središče mesta, vendar na novo, še bolj prestižno lokacijo, na sam Trg republike nasproti slovenskega parlamenta. Bolj centralno ne gre!
modna revija znamke Miromisljen
To prizorišče je ponudilo še več produkcijskih možnosti in boljše razmere za predstavitev novih kolekcij. Zdi se, da so bili tudi obiskovalci veseli novosti, ki je delovala svetovljansko, modno, sveže in mladostno, večina jih je prišla pogledat, kaj so pripravili znani slovenski modni oblikovalci in nekaj gostov iz tujine, drugi so se prišli družit ob kozarčku sponzorske penine s prijatelji in znanci.
Odlično vzdušje, prijetno občinstvo in predvsem odlične kreacije so skupaj z brezhibno delujočo organizacijo na vrhunskem nivoju poskrbeli, da smo v sredo in četrtek nadvse uživali in komaj čakali nadaljevanja.
Natasa Persuh
Ana Jelinič
Ana Jelinič
Na prvi dan, v sredo zvečer, so se predstavile modne znamke in njihovi oblikovalci Natasa Persuh (Nataša Peršuh), Matic Veler (Matic Veler), Janja Videc (Janja Videc), Ana Jelinič (Ana Jelinič) in Krznarstvo Eber (Mateja Štimac).
vedno opazna gostja tednov mode, Eva Ana Kazič, v total-white videzu
Po modni pisti se je sprehodilo tudi 12 srajc finalistov izbora Oblikuj belo srajco in dokazalo, da se da iz tega navidez preprostega in večno uporabnega kosa v naših omarah še vedno izdelati zelo presežne kose. Bela srajca ni drugi enaka! Namen natečaja pod taktirko Pentlja Concept Store je bil raziskati raznolikost bele srajce, edini pogoj je bil, da je izdelek narejen iz belega srajčnega bombaža.
natečaj Oblikuj belo srajco
Med 21 prispelimi srajcami je strokovna komisija v sestavi fotograf Peter Giodani, modna oblikovalka Nataša Hrupič, stilistka in urednica Nina Jagodic, urednik Dejan David Kemperl, dipl. inž. konf. teh. Alenka More, modni oblikovalec Peter Movrin, modna oblikovalka in stilistka Barbara Podlogar ter lastnica trgovine Pentlja in oblikovalka nakita Goga Štiftar, izbrala 12 finalistov. Zmagovalka natečaja je postala Polona Roblek.
neutrudni Sašo Kralj (na sredini) je bil ena od gonilnih sil letošnjega #ljfw
Četrtkove revije je odprla znamka Maja Ferme Fashion (Maja Ferme), sledili so ji Princip (Mojca Celin), Miromisljen (Miro Mišljen), Eric Matyash (Eric Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak), Katarina Andrejić (Katarina Andrejić, Srbija) in Simona Lampe (Simona Lampe).
ženstvene silhuete Maja Ferme Fashion
Maja Ferme Fashion
Vsak od njih je predstavil svoj slog in modno vizijo, predvsem pa vrhunsko obrtniško spretnost in dokazal, da v Sloveniji in širše v regiji premoremo neverjetno nadarjene ustvarjalce mode. Primerjati posamezne oblikovalce med seboj je nemogoče, saj ima vsak od njih svoj lasten, prepoznaven pečat.
Eric Matyash
Eric Matyash
Eric Matyash
Eber krznarstvo
Janja Videc s kolekcijo INANNA
Janja Videc
Na koncu se lahko le zedinimo, ali nam je neka kreacija všeč, ali ne, ali bi si jo upali nadeti in ali bi izražala naš osebni slog. Zagotovo je imel vsak oblikovalec v svoji kolekciji vsaj en kos, ki bi si ga obiskovalka ali obiskovalec #ljfw želel/a imeti v svoji lasti.
Eric Maj Potočnik, Melinda Rebrek (v kreaciji Matica Velerja) in Matjaž Plošinjak
O okusih se ne gre prerekati, vsak ima pravico do svojega in tako je imel tudi vsak med nami najbrž svoje favorite, ki so mu bolj pri srcu in so ga zato določeni oblikovalci s svojo predstavitvijo še bolj navdušili.
Princip
Princip
Tudi jaz sem imela svoje favorite: o dolgoletnem delu Nataše Peršuh, ene najpomembnejših oblikovalk pri nas in obenem predavateljice na NTF, je težko zapisati še kaj novega, Peršuhova je enostavno fantastična in do skrajnosti natančna oblikovalka, ki si zasluži vse spoštovanje. Že dolgo me navdušuje tudi Ana Jelinič, katere delo sem opazila že pred leti. Njena kolekcija z naslovom 798 Hz je bila stoodstotno prepričljiva.
Matic Veler
Matic Veler: laserski izrez, drzne forme in preplet različnih materialov
Matic Veler
Manja Plešnar in njena kolegica v Velerjevih kreacijah
V sredo pa sem najtežje čakala na Matica Velerja, saj sem si od tega nadarjenega mladega oblikovalca veliko obetala in resnično s samo izvedbo ni razočaral. Idejno bo gotovo še napredoval, medtem ko je s kreacijami (tudi nekaj obiskovalk je nosilo njegove kose iz kolekcije, predstavljene na pisti, med njimi sta bili Manja Plešnar in Melinda Rebrek) dokazal, da vrhunsko obvlada svoj posel.
V četrtek je s svežimi idejami prijetno presenetila Mojca Celin, ki ustvarja pod blagovno znamko Princip, najboljša kolekcija večera pe je, najbrž kar precej soglasno, pripadla znamki Eric Matyash, ki je bila dih jemajoča tako idejno kot v izvedbi. Eric Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak sta duet, ki virtuozno in suvereno obvlada svoje delo do zadnje potankosti.
Zelo zrelo in celostno je s svojo modno zgodbo deloval Miro Mišljen (na fotografiji zgoraj), ki ga zadnje čase bolj malo videvamo v Sloveniji, saj ustvarja v tujini, kadar pa ga, zagotovo poskrbi, da je opažen. Priljubljeni oblikovalec me je v četrtek zelo navdušil s svojimi silhuetami in barvno paleto.
detajl z modne revije Eber krznarstvo
Na koncu ali namesto konca, saj še največ povedo same fotografije, naj dodam, da me je občinstvo Ljubljana Fashion Week zelo prijetno presenetilo. Res da se še vedno najraje oblačimo v črno barvo, ki je nekako najbolj 'varna', ko gre za svečane dogodke (čeprav so si pri krojih in materialih nekateri vseeno privoščili več), a iz dogodka v dogodek bolj je videti, da ljudje pozabljajo na džins in casual videz, ampak si prizadevajo, da bi tudi s svojimi oblačili na takih dogodkih pustili svoj pečat in ustvarili prezenco.
Katarina Andrejić, Srbija
Simona Lampe
Simona Lampe
Navsezadnje je moda, čeprav gre za zelo resen posel, v službi nas, uporabnikov, tu je, da nam je v veselje in zabavo, zato, da nas navdušuje, da nas česa o nas samih tudi nauči, da se z njeno pomočjo izrazimo, da nismo vsak dan enaki in da stopimo iz svojih okvirjev. Zato sem nad aktualnim Ljubljanskim tednom mode več kot navdušena in pustil je odličen vtis pri vsakem, ki ga je obiskal ali ga še bo danes in jutri.
predstavitev študentov NTF

letošnja revija študentov Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje na Naravoslovnotehniški fakulteti pod imenom Hortifashion, navdih projekta je bila Ljubljana, zelena prestolnica 2016
Vse dni dogajanja je odprto preddverje prizorišča na Trgu republike, kjer si lahko vsak mimoidoči na razstavi brezplačno ogleda izbor izbranih kreacij, predstavljenih na modnih revijah preteklega dne, katerih se da sicer udeležiti samo z vabili. Poleg tega si lahko vse modne revije v času celotnega Ljubljanskega tedna mode ogledate na zunanjem zaslonu na Trgu republike.

Fotografije: organizatorjev arhiv oziroma Klemen Razinger in Jure Makovec

Ni komentarjev:

Objavite komentar