sreda, 20. april 2016

Avto test: Nissan Qashqai 1,6 dCi 360°

Gospodovalen crossover z uglajeno dinamiko, to je prava oznaka za novega Nissanovega športnega terenca Qashqai, ki je po velikosti in voznih lastnostih umeščen med bolj kompaktnega Jukea in večjega, sedemsedežnega X-Traila. Zelo opazen napis UEFA Champions League na pokrovu motorja je bil le eden od razlogov, zakaj so se mimoidoči ozrli za novim Nissanovim Qashqaijem. Nissan je kot krovna znamka namreč ponosni sponzor nogometnega pokala Lige prvakov. Vendar so bili na delu tudi drugi razlogi, zakaj je Nissanov crossover druge generacije pritegoval poglede in močna aduta sta bila tudi oblika in barva.
Leta 2006 so pri Nissanu sprejeli drzno odločitev, da družinski enoprostorec Almero zamenjajo z modelom Qashqai s podobo športnega terenca, kar je povzročilo revolucijo v razredu SUV vozil, ki so terenci bolj po obliki, kot po tehniki, a se dobro znajdejo tako na asfaltu kot (bolj ali manj učinkovito) brezpotjih. Ko k temu prištejemo višji položaj sedenja, neoteženo vstopanje in izstopanje ter prostornost, dobimo zmagovalno kombinacijo, ki jo je Nissan predvidel med prvimi.

Prenovljen in še obetavnejši

Druga generacija tega vozila je oblikovno prenovljena, resnejša, odraslejša. Mere so naslednje: v dolžino meri 4.377 mm, po širini 1.806 mm in v višino 1.590 mm, kar je več od predhodnika. Že qashqaijev prve generacije je družba Renault-Nissan prodala več kot dva milijona primerkov, tako da bi moralo iti z novim modelom še lažje, pa čeprav tudi konkurenca ne počiva.
Čeprav ni pravi off-road terenec, pa novi Qashqai ponuja tako pogon na sprednji kolesi kot pogon na vsa štiri kolesa v 4x4 verziji. Slovenski kupci se, tudi zaradi cene, bolj odločajo za prednji pogon, kot za 4x4, na voljo pa sta 6-stopenjski ročni menjalnik in avtomatski X-Tronic.
Druga generacija Qashqaija se ponaša s kar nekaj izboljšavami, ne samo po videzu, ampak tudi glede varnostnih rešitev in multimedijskih tehnologij. Vožnja je dovolj agilna, hrup v potniško kabino so močno zmanjšali, kar je zelo občutiti predvsem ob hitri vožnji in poskrbeli so tudi za vsesplošno večje udobje v notranjosti. Z enim stavkom – temu avtu ni kaj očitati, razen za slovenski trg še vedno relativno visoke cene, ki pa jo precej omilijo razni akcijski popusti. Avto je dobil zrelejšo podobo in vožnja je nadvse zadovoljiva izkušnja.
Elektronsko podprto krmiljenje je neposredno in daje občutek visokega nadzora, novi Qashqai se v vsakem trenutku na cesti, tudi ob nagibanju v ovinkih, pelje zelo suvereno in z občutkom nenehnega stika s podlago, tudi zaradi Nissanove tehnologije Active Trace Control. Pri bolj dinamični vožnji ne skriva svoje terenske zasnove, saj je v hitrih ovinkih podkrmiljen, a nagibanja v ovinkih skoraj ni. Na neutrjenih makadamskih ali gozdnih površinah in ob vožnji v klanec lahko – vsaj pri testnem modelu – preklopite na funkcijo štirikolesnega pogona, kar daje povsem novo izkušnjo.
Funckija Active Engine Brake in tehnologija Body Motion Control skrbita za gladko vožnjo in prenos moči tudi ob nižjih hitrostih in vožnji preko ležečih policajev ali na drugih neravnih površinah. Motor odlikuje odlična prožnost, saj razpoložljiv visok navor poskrbi za odzivnost pri nizkih vrtljajih, pretikanje s prestavno ročico pa je takorekoč popolna izkušnja.

Mnogo elementov iz visokega razreda

Visok položaj sedenja med vožnjo, zgledna robustnost vozila in preprosto manevriranje z obiljem svetlobe v potniški kabini, posebej pri opremi s panoramsko streho (z doplačilom 750 evrov), ki se jo da skoraj v celoti odpreti ali zastreti, so še dodatni nesporni aduti novega Qashqaija, ki se po opremljenosti v marsičem spogleduje z višjim srednjim razredom ali celo premijskim razredom.
Vozniku je v veliko pomoč tudi novi paket 360° s sistemom around view monitor (AVM), ki s pomočjo kamer ustvari pogled na okolico vozila s ptičje perspektive. Slika, ki se prikazuje na 17,8-centimetrskem (7-palčnem) zaslonu, morda ni tako jasna, kot v premijskih razredih, a zadovoljivo pomaga vozniku pri parkiranju ali drugih premikih vozila ter s tem omogoča še večjo varnost za vse udeležence v prometu. Mimogrede, oprema Tekna se ponaša tudi s parkirnim asistenčnim sistemom za pomoč pri prostoročnem parkiranju.
Sicer pa se sistem navigacije in multimedije (Nissan Connect) upravlja preko 7-pačnega zaslona na dotik. Nissan Connect omogoča tudi prostoročno upravljanje telefona in iskanje preko Googlea ter uporabo družabnih omrežij. Varnostni ščit ali Safety Shield, kot so paket varnostnih sistemov poimenovali pri Nissanu, vključuje še sistem za preprečevanje naleta v stoječe ali počasnejše vozilo. Sistem voznika z glasnim piskom opozori na možnost trčenja. Paket 360° vsebuje tudi sistem za samodejno preklapljanje med dolgimi in prednjimi halogenskimi žarometi.

Dovršeno oblikovan zunaj in znotraj

Tudi na pogled je novi Qashaqai impresiven, sploh s kovinsko barvo Ink Blue, kakršno sem imela na testu (model 1,6 dCi z gibno prostornino 1598 kubičnih centimetrov in 96 kilovati so posodili v Avtohiši Malgaj iz Ljubljane) in je med bolj reprezentativnimi v paleti.
Ostre poteze prednjega dela, z opaznimi dnevnimi lučmi in LED žarometi, zadnji žarometi, ki ob zaklepanju ali zaviranju zasvetijo v obliki puščice, višja zasnova karoserije in opazna, pod kotom urezana previsna streha prtljažnika, vse to doda novemu Qashqaiju veliko dozo privlačnosti. Ko k temu pridamo še kromirane dodatke, obrobe stekel, zatemnjena zadnja stekla, opazni stranski ogledali in strešne nosilce, dobimo nadvse samozavesten, celo nekoliko gospodovalen avtomobil. Podobo tega zapeljivega mestnega crossoverja dopolnijo še zares izstopajoča 18-palčna lita platišča.
Tudi notranjost je prepričljiva in udobna. Potniški prostor je razkošno velik, sedeži so pomični vzdolžno in po višini ter imajo dodatno funkcijo za oporo hrbtenici in posebno oblazinjenje pod koleni. Voznikovo in sopotnikovo okolje še polepša ambientalna osvetlitev v športno oranžni barvi.
Potniki zadaj imajo veliko prostora in ob odprti panoramski strehi bodo v vožnji še bolj uživali. Številčnica na armaturi je športnega videza, zaslon na sredini konzole pa je barven in dobro pregleden ter se intuitivno odziva na dotik. Čeprav sem še tako iskala, nisem mogla najti nobene tehtnejše pomanjkljivosti.
Avto na testu je bil polno opremljen, tako da sem lahko preizkusila tudi brezhibno delujočo navigacijo. Pohvaliti moram še potovalni računalnik, ki daje potniku prav vse možne podatke o načinu vožnje in izbiri menijev, obenem pa ima vgrajen tudi kompas, tako da voznik ve, v katero smer vozi. Edini pomanjkljivosti v notranjosti sta avdio sistem, saj bi se zvok vsekakor še dalo izboljšati, prav tako bi večjo ločljivost, pri 360-stopinjskemu nadzoru okolice, kazalo dati samemu zaslonu, a to bo nedvomno predmet izboljšav pri naslednji generaciji Qashqaija.
Sicer pa je velika prednost tudi, da kamera na vetrobranskem steklu bere prometne znake, zato ima voznik na TFT zaslonu med merilniki vseskozi izpisano, koliko je omejitev na posameznem cestnem odseku. Omeniti velja še nekaj plusov: pametni ključ in zagon motorja preko star&stop tipke. Ključ avta imate lahko v žepu ali torbici in se avtu samo približate, ter ga s pomočjo majhne tipke na sredini kromirane kljuke odprete z dvojnim klikom nanjo. Še en seksi dodatek, ki okrepi že tako privlačen vtis.
Velik predal za rokavice spredaj in številne uporabne odprtine vsepovsod več kot zadoščajo povprečnemu uporabniku, tudi na sedežih zadaj je sredinsko naslonjalo za roko, ki daje veliko udobja in praktičnosti. Ker je ročna zavora elektronska, se na ta račun prostor med voznikom in sopotnikom spredaj še poveča in omogoča zares razkošno velik dvojni predal na sredini.
Tudi prtljažnik je s svojimi 430 litri in dvojnim dnom več kot spodobno velik in ima nakladalno polico za lažje nalaganje in iztovarjanje. Z zlaganjem zadnjih sedežev pa se prostornina prtljažnika poveča celo na 1.585 litrov.

Živahen in varčen turbodizelski motor

Ob vsem povedanem ni presenetljivo, da je Qashqai ne le eden uspešnejših Nissanovih modelov, ampak tudi eden najbolj priljubljenih športnih terencev križancev, ki so v zadnjem času osvojili kupce.
Štirivaljni turbodizelski motor 1,6 in močjo 96 kW oziroma 130 KM je za večino uporabnikov najbolj optimalen in tudi dovolj gospodaren – medtem, ko so nekateri avtomobilistični kolegi dosegli porabo 6,4 litra na prevoženih sto kilometrov, se je moja poraba ustavila na sedmih litrih, kar pa še vedno ni slabo. 1,6 dCi turbodizelski agregat je razmeroma nov in ga, tako kot dobro preverjenega 1,5-litrskega dCi agregat, vgrajujejo tudi v Renaultova vozila.
Štirivaljnik razpolaga z najvišjo močjo 96 kilovatov (130 KM) pri 4.000 vrtljajih in omogoča bistveno več živahnosti v višjih vrtljajih ter bolj suvereno vožnjo pri višjih hitrostih. Če vas zamika štirikolesni pogon, kot sem ga imela na testu, ta stane 2.200 evrov doplačila, za samodejni menjalnik bo treba doplačati še 1.700 evrov. Avto s testa doseže končno ceno 30.020 evrov, a pri izbranem prodajalcu lahko računate na kar konkretne akcijske popuste.

Varnost na prvem mestu

Od varnostne opreme ne smem pozabiti na še enega dobrega pomočnika, ki opozarja, če ob vožnji zavijemo čez črto oziroma zapustimo vozni pas, na kar opozori zvočni in vizualni učinek. Nadzorni sistem Around View Monitor, ki omogoča vozniku preko štirih ločenih kamer popoln pregled nad okolico (360°) smo že omenili.
Tu pa je še sistem Nissan Safety Shield z osmimi senzorji, ki so nameščeni okrog vozila, ki z zvočnim signalom opozarjajo, če se preveč približamo drugemu vozilu ali če se v bližini pojavi kakšna ovira (senzorji zaznavajo tudi manjše ovire, tudi majhne otroke in domače živali).
Ocena pod črto: kot sem povedala že svojim domačim: ta avto bi najraje obdržala in sploh ne vrnila, tako zelo me je navdušil. Pri novem Nissanu Qashqai tudi najbolj pedantni in zoprni zlepa ne bodo odkrili napak, novinec pa v vseh pogledih ponuja ogromno za svoj denar.

Plusi:

- uglajena, udobna, a dinamična vožnja
- nizka poraba goriva
- natančen menjalnik
- obilje asistenčnih ter varnostnih sistemov in 360-stopinjski nadzor okolice
- robusten, gospodovalen, a tudi nadvse eleganten športni videz vozila
- kakovostni materiali v notranjosti 

Minus:

- en sam: resolucija slike na zaslonu pri AVM bi lahko bila boljša, enako velja za kamero za vzvratno vožnjo 

Besedilo in fotografije: Dragica Sušnik

Ni komentarjev:

Objavite komentar