torek, 29. marec 2016

Na testu: Citroën Berlingo Multispace

Kaj je Citroënov enoprostorec? Tovorno vozilo? Dostavno? Družinsko? Najbrž vsakega malo, a njegova izrazita škatlastotst, ki so jo omilile zadnje posodobitve, tega niti ne prikriva. Ali drugače: točno ta enoprostorec je v dvajsetih letih prepričal skoraj tri milijone kupcev, torej ima tisti sebi lastni ‘nekaj več’.
Gre za izrazito uporabno delovno živinče, ki je namenjeno temu, da se ga vozi in izvozi do zadnjega kilometra, materiali v notranjosti pa dajo tudi takoj vedeti, da vam avta ne bo škoda, ko bodo stikljive otroške ročice pulile to in ono, zamazale zdaj to zdaj drugo ali tolkle po sedežih in bodo noge brcale naokoli. V glavnem - avto jih bo prenašal potrpežljivo vsaj tako kot bernski planšar in bo imun na vse njihove domislice ter zlorabe.
Če želite avto, v katerega gre vse živo, česar se ta hip spomnite, vključno s paletami in hladilnikom; ki bo brez večjih komplikacij tovoril vašo družino in vse njene pripomočke; za katerega vas bodo prijatelji kar naprej prosili, ko bodo selili pohištvo in gospodinjske aparate; ki ga boste lahko gnali po avtocesti in kolovozih – ne razmišljajte več: tu je avto, ki bo odkljukal vse našteto. A prav ta njegova praktičnost se je izkazala kot na kožo pisana tudi rekreativnim in drugim športnikom ter vsem, ki potrebujejo veliko prtljažnega prostora… O tem več kasneje, zdaj poglejmo k posodobitvam.

Od spredaj je lepši

Družinski enoprostorec, ki se ga da dobiti že od 14.990 evrov naprej, s posebnim Citroën financiranjem in petletnim jamstvom, je doživel nekaj sprememb: bolj izrazit sprednji del, z novim odbijačem bolj napetih linij. Okrasna maska je nižje nameščena in širša, s tem daje videz večje robustnosti, posodobitev izdajajo tudi okrasne letve. Žarometi so prenovljeni in dodane so jim dnevne LED-luči.
Za potnike na zadnjih sedežih je poskrbljeno z veliko prostora za kolena. Kljub zmernim zunanjim meram je notranjost izrabljena do zadnjega milimetra in Berlingo Multipsace je v tem pogledu na samem vrhu razreda družinskih enoprostorcev, sploh glede na ceno. Posebej velja izpostaviti modularnost sedišč, trije posamični zadnji sedeži (v izvedenki s sedmimi sedeži zadnjih pet sedežev) so namreč v celoti snemljivi, s čimer Berlingo ni več samo prva izbira družin, ampak se zaradi res velikega prtljažnega prostora (675 litrov, z odstranitvijo zadnjih sedežev pa kar 3000 litrov!) zanj pogosto odločajo športniki, rekreativni kolesarji, smučarji, jadralci, lovci… Notranji stenski nosilci so nalašč narejeni za prevažanje dolgih predmetov. S podiranjem zadnjih sedežev ali njihovo odstranitvijo se v prtljažni prostor brez težav postavi tudi gorsko kolo, otroški voziček ali invalidski voziček.
Pri družinskem podjetju Avto DETR iz Mengša so za test posodili novi Citroën Berlingo Multispace Blue HDi 100 BVM, v kovinski barvi, s petstopenjskim ročnim menjalnikom in 1560-kubičnim dizelskim motorjem ter s premium Shine opremo (cena testnega vozila bi bila 21.390 evrov brez mnogih dodatnih popustov, ki so na voljo pri pooblaščenih prodajalcih Citroënov). V paketu Shine so na voljo denimo opcije, ki jih bom opisala tudi v nadaljevanju in sicer sistem Active city brake, vlečna kljuka z dolgim vratom, dva sedeža v tretji vrsti (srednji sedež se s poklopitvijo spremeni v priročno odlagalno mizico oziroma naslonjalo za roke), ogrevanje prednjih sedežev, Modutop v primeru panoramske strehe in strešni nosilci, kamera za vzvratno vožnjo, 16-palčna aluminijasta platišča, mreža za zadrževanje višje prtljage in digitalni radio, kovinska barva in za doplačilo tudi navigacija.

Z višine je boljši razgled

V notranjosti uporabnika čakajo nova oblazinjenja, ki pa na daljši poti ne ponujajo optimalnega udobja. Ergonomija je vseeno bistveno boljša kot v predhodniku, vozniški sedež je nastavljiv tudi po višini, volanski obroč pa po globini in višini. Višji položaj sedenja v Citroën Berlingo Multispaceu se hitro izkaže za priročnega – takorekoč v isti ‘liniji’ boste z vsemi dostavnimi vozili, ki jih je iz dneva v dan več na naših cestah in tudi tovorna vozila na avtocesti se bodo zdela manj zastrašujoče visoka. Iz vozila je pregled nad cesto res zelo dober in zaradi obilja sreklenih površin (vključno s panoramskim vetrobranskim steklom) je v avtu veliko svetlobe.
V notranjosti so spremembe večje, kot na zunaj, izstopa 7-palčni LCD zaslon, občutljiv na dotik, s funkcijo mirror link za povezljivost s pametnimi mobilniki. Citroën Berlingo Multispace gre pač naprej v korak s časom, kot mora. Na račun novega zaslona so armaturo malce poenostavili, zaslon pa ponuja številne storitve, denimo navigacijo (za doplačilo), medijske funkcije, nastavitve raznih parametrov vozila, pregled nad porabo (ta je pri testnem vozilu znašala natanko sedem litrov goriva na prevoženih sto kilometrov) in potovalni računalnik. ‘Pametni’ SMEG zaslon je na voljo tudi s kamero za vzvratno vožnjo.
Novi Citroën Berlingo Multispace ponuja sedaj tudi zadnje odpiralno steklo, da omogoča preprost dostop do prtljažnika in odlagalnega prostora (strešnega kovčka) brez odpiranja glavnih prtljažnih vrat. A najbolj prijetno presenečenje so drsna bočna vrata! Omogočajo kar najlažje vstopanje in izstopanje potnikov zadaj ali da dosežete, kar ste pač zložili na sedeže. Izvrstno se obnesejo tudi, ko parkirate na tesno med drugi dve vozili! Kar se tiče zadovoljevanja sodobnih voznikovih potreb, bo Citroën Berlingo Multispace razveselil z asistenčnimi sistemi, kot je pomoč pri vzvratnem in pri čelnem parkiranju, tempomat z omejevalnikom hitrosti, samodjeni vklop luči in podobno.
Prednje melenke so zasnovane v slogu žarometov za osvetlitev ovinka, dodaten svetlobni snop namreč izboljša vidljviost, s tem pa tudi varnost vožnje. Od asistenčnega sklopa omenimo še pomoč pri speljevanju navkreber (pri naklonu, večjem od petih stopinj), tipka, povezana z ESC elektronskim nadzorom stabilnosti bo samodejno zavirala avto za dve sekundi. Od konca lani je na voljo tudi različica s sistemom samodejnega zaviranja Active city brake, ki preprečuje nalet vozila pri hitrostih vožnje do 30 km/h. Stikalo za nastavljanje stranskih ogledal omogoča funkcijo zlaganja zunanjih ogledal tudi med samo vožnjo, kar vam zna priti prav, ko se boste prebijali z avtom skozi kakšno ozko uličico ali dovoz, kjer bo šlo dobesedno za milimetre.

Hvalevredno živahen motor

S prenovo je na voljo sedem motornih različic, bencinski in pet dizelskih. 1,6-litrska bencinska motorja sta na voljo kot VTi 95 in VTi 120, 1,6-litrski dizelski pa v različicah HDi 75, HDi 90, BlueHDi 75, BlueHDi 100 in BlueHDi 120. Motorji BlueHDi, ki razvijejo od 55 do 88 kilovatov moči, so razviti na osnovi motorjev HDi in optimizirani z namenom, da izboljšajo notranji izkoristek in izpolnijo zahteve zadnjih evropskih izpušnih standardov. V najbolje prodajanih motornih različicah BlueHDi 100 in BlueHDi 120 je na voljo tudi šeststopenjski ročni ali avtomatski menjalnik BVM6 (na testu sem imela petstopenjskega). Berlingo Multispace je sicer na voljo v pet- in sedemsedežni različici s štirimi paketi opreme: live, feel, shine in XTR, zadnja dva sta že serijsko precej dobro opremljena. Poleg potniškega multispacea so pri Citroënu razvili še ‘gospodarsko’ različico avta, namenjeno poslovnim uporabnikom.
Podvozje je zgledno, avto se morda zaradi višine karoserije nekoliko nagiba ob sunkih vetra ali v ovinkih, to se občuti, ko je voznik sam in vozi brez tovora. Opazno je, da bi ta avto rad bil koristen še kako drugače, kot samo zato, da pelje lastnika na kosilo na morje… Aerodinamika je takšna, kot jo od škatlaste zasnove lahko pričakujemo: ob večjih hitrostih, recimo na avtocesti, bo zaradi zračnega upora v kabino slišati toliko več hrupa. Blaženje udarcev oziroma amortizacija pa je presenetljivo dobra.

Na kožo pisan družinam

Čeprav je plastika v notranjosti nekoliko trda, svetleča in robustna, površine pa ne najbolj zaobljene in rafinirane in sam avto nekoliko ‘glasen’ (dušenje zunanjih zvokov je tako-tako), boste hitro spoznali pozitivne lastnosti tega družinskega multipraktika. Notranjost je polna priročnih odlagalnih površin, tudi zložljive mizice z odprtino za pijačo na hrbtu prednjih sedežev ne manjkajo, večnamenski strop, ki so ga poimenovali modutop, so posneli po vzoru potniških letal. Prednja stropna polica ponuja dodaten odlagalni prostor, v zadnjem delu vozila je strešni kovček, ki ponuja še 60 litrov prostora.
Kaj vse se da stlačiti v te predale in na odlagalne police, vesta samo bog in starši majhnih in malo večjih otrok, ki so vsakokrat, ko se kam odpeljejo z avtom, podobni zahtevni odpravi: v avto morajo najljubši medvedki, avtomobilčki, odejice, knjige, žoge, nahrbtniki, dodaten par superg, šolska torba, knjige, glasbila in poleg nujnih potrebščin še kup ravno tako nepogrešljive krame. Sodobna zaposlena ženska ali moški, ki morata poleg poklica obvladovati tudi svoj podmladek, dobro vesta, kako pomembna je strategija, ki spominja na vojaško in kako je čas dragocen, enako kot dodaten prostor, v katerega se na hitro še kaj stlači. Za športne vikend podvige ali krajša in daljša potovanja bodo poskrbeli zunanji modularni strešni prtljažni drogovi, ki so prilagodljivi.
Potniški Berlingo je nesporno namenjen v prvi vrsti družinam, kar dokazuje tudi paket za otroke v novem Multispaceu, ki vključuje dodatno ogledalo (v stilu ‘ribjega očesa’) za nadzor otrok na zadnjih sedežih, elektronsko varnostno ključavnico za otroke zadaj, stranske senčne roloje v drugi vrsti in zapt predal med prednima sedežema (ta dodatna oprema stane 180 evrov). Seveda so sedeži zadaj opremljeni s sistemom Isofix…

Končna ocena

Res je, ne gre za slogovno dovršen avto. Ne bodo ga kupovali sodobni bradati agroseksualci, z namenom očarati potencialen ljubezenski plen. Ali pač? Navsezadnje gre jadralna deska v Berlingota kot za šalo… A pustimo šalo ob strani: avto je praktičen, varčen, za svojo ceno pa ponuja več, kot je videti na hitro. Naložba vanj se bo lastniku izdatno poplačala. Motorna različica BlueHDi 100 se zdi najbolj optimalna glede na porabo in obenem moč, ki jo iztisnemo. Ob rednem servisiranju bo Citroënov pomlajeni varovanec zlahka dosegel tristo tisoč in še mnogo več prevoženih kilometrov. In ko pride čas, da se lastnik poslovi od njega… si bo najbrž zaželel novega Berlinga.

Plusi:

- izjemna vsestranskost in praktičnost
- drsna bočna vrata so zakon
- prožen in živahen motor
- višji položaj sedenja med vožnjo
- razkošen prtljažni prostor
- popoln za družine, predvsem z majhnimi otroki
- nizka poraba goriva

Minusi:

- ne preveč natančna prestavna ročica (zatikajoča prva prestava)
- kratek vzdolžni pomik prednjih sedežev
- stekla zadaj se odpirajo samo na odsun
- tisti s kratkimi rokami bodo imeli težave pri doseganju ročne zavore in optimalen položaj na volanu
- nagibanje v ovinkih oziroma občutek manjše stabilnosti, če je voznik sam in vozilo ni naloženo

Besedilo in fotografije: Dragica Sušnik

Ni komentarjev:

Objavite komentar