sreda, 10. februar 2016

Po ljubimca v službo?

Če bi sklepali po številu razmerij na delovnem mestu, bi z malo pretiravanja lahko rekli, da je moža ali ženo lažje najti na delovnem mestu, kot na drugih temu namenjenih krajih. Pri zaposlitvenem portalu mojedelo.com so pred praznikom zaljubljenih posredovali zanimivo študijo o teh žgečkljivih zadevah. Vseeno pa vam svetujejo previdnost, saj je romantika na delovnem mestu sicer dobrodošla za uspeh v ljubezenskem življenju, a ne vedno plodna za odnose z drugimi sodelavci.
Kako dolgoročna so razmerja, oziroma, koliko teh razmerij se konča s poroko? V ZDA se 31 odstotkov romanc na delovnem mestu konča s poroko. V primerjavi s številom romanc, ki so se začele na spoznavnih portalih (online dating) je ta številka veliko večja. Raziskava v ZDA, ki jo je izvedel Pew Research Center namreč kaže, da do poroke zdrži le 5 odstotkov online dating romanc.
Iz tega bi lahko sklepali, da se bolj splača delati, kot pa ljubezen iskati na internetu. Po nekaterih študijah naj bi bilo torej delovno mesto na drugem mestu po številu novostkanih ljubezenskih zvez, takoj za gostilniškim pultom. Za samo ljubezen je torej delovno mesto plodno okolje, kako pa je obratno? Glede tega se mnenja in rezultati raziskav krešejo. Nekateri strokovnjaki govorijo o t.i. sinergijskih učinkih, ki prinašajo zanos na delovnem mestu.
Pari se spodbujajo in tolažijo. Z rastjo hormonov zaljubljenosti menda raste tudi motivacija. Po drugi strani pa ni strokovnjaka, ki ne bi opozarjal na slabosti službene romance. Za najboljše delovne ekipe so namreč značilni odnosi brat/sestra, ljubezen pa v tem oziru simbolično pomeni incest.
Sistem ekipe se mora zato urediti na novo. Skrivanje kot ena izmed možnosti pa pogosto ne uspeva na dolgi rok. Poleg tega se mora par pogosto soočati tudi z obrekovanjem in maščevanjem. Dejstvo je namreč, da so zaljubljeni pari pod lupo sodelavcev.
V raziskavi, ki so jo pred leti izvedli tudi na portalu mojedelo.com, so ugotovili, da je skoraj tretjina vprašanih že imela razmerje na delovnem mestu. Večina je bila pravih ljubezenskih zvez, več kot petina pa je imela zgolj spolne odnose. Kar 71 odstotkov anketiranih je redno ali velikokrat občevalo v prostorih podjetja, zato lahko pravilno sklepate, da se to z veliko verjetnostjo dogaja tudi v vašem podjetju...

Ni komentarjev:

Objavite komentar