sreda, 17. februar 2016

Legenda Alpine se vrača v najlepšem slogu!

Zavel je svež veter med športnimi avti višjega razreda, Alpine je včeraj namreč razkril oblikovni prototip Alpine Vision. Dvosedežni kupe s sredinsko zadaj nameščenim motorjem uteleša eleganco, živahnost in pristnost, ki v vseh pogledih izpolnjuje najvišja merila nekdanjih in prihodnjih oboževalcev te kultne znamke, ki so jo končno spet obudili v življenje.
Alpine Vision naznanja obliko in zmogljivost serijskega športnega avtomobila, ki ga bodo razkrili še pred koncem leta. Izdelovali ga bodo v tovarni v Dieppu v Franciji, v Evropi bo naprodaj od začetka leta 2017, kasneje postopoma še v drugih delih sveta.
Za oder svojega preporoda ali skoraj vnovičnega rojstva je Alpine izbral ceste, po katerih poteka reli Monte Carlo in serpentine gorskega prelaza Turini, torej prizorišče najlepših in najbolj ikonskih športnih uspehov znamke. Alpine se vrača, da si izbori svoj prostor na trgu športnih avtomobilov višjega razreda in obljublja izvirne, poživljajoče občutke predanim ljubiteljem znamke, športnih avtov in avtomobilske estetike na sploh.
Zgodovina znamke Alpine se je začela z vizijo njenega ustanovitelja Jeana Rédéléja. To je zgodba o prepletu tekmovanj, tehnične domiselnosti, izpiljenega oblikovanja in poslovne žilice. Gre za pravo sago mnogovrstnih srečanj in izmenjav, ki je nedavno dopolnila 60 let. Po tem, ko je za volanom predelanega Renaulta 4CV osvojil mnogo športnih zmag, je Jean Rédélé že zelo zgodaj prepoznal priložnost za ustanovitev lastne avtomobilske znamke.
Jean Rédélé
Ugotovil je, da na trgu obstaja prostor za avtomobil z inovativno zasnovo, privlačno oblikovano lahko karoserijo, v katero bi bili vgrajeni cenovno konkurenčni mehanski in pogonski deli iz serijskih avtomobilov. To so na grobo povzeti temeljni tehnični principi, ki so neposredno narekovali zasnovo modela A106 in rojstvo znamke Alpine v letu 1955. Od leta 1955 pa do 1995 je Alpine izdelala in prodala 30.000 športnih avtomobilov. Čeprav je s trga izginila pred dvajsetimi leti, znamka Alpine v tem obdobju ni prenehala dihati. Dejavnosti njenih ljubiteljev, navdušenost v klubih in udeležba mnogih zasebnih lastnikov in dirkačev v raznovrstnih tekmovanjih niso ponehali.
Vsi ti so vzdrževali ogenj znamke Alpine in ohranjali skorajda nesmiselne upe na njen morebiten povratek - upe, ki se zdaj uresničujejo. Ob koncu leta 2012 je Skupina Renault oznanila, da namerava obuditi znamko Alpine z željo po uresničitvi sanj, da bi avtomobile Alpine nekoč spet videvali na cestah. Intuicija ali sen ljubiteljev, da bi legendarna znamka spet zasedla svoj edinstveni in zimzeleni prostor na trgu, se je izkazal za uresničljivega.
Tri leta za tem je ekipa Alpine pripravljena; ima jasno predstavo o oblikovanju, temeljnih načelih, izdelan poslovni model in mednarodne ambicije. Alpine se vrača z Alpine Vision, oblikovalskim prototipom, ki v 80 odstotkih napoveduje serijski športni avtomobili, ki bo predstavljen do konca leta 2016, v tekmo na zahtevnem trge športnih avtomobilov višjega razreda pa se bo podal v letu 2017.
Pokojni Jean Rédélé, ustanovitelj podjetja Alpine, je nekoč dejal: "Ime Alpine sem za svoje podjetje izbral, ker mi ta pridevnik pomeni poosebljenje užitka v vožnji po gorskih cestah. Najbolj sem se zabaval, ko sem se s svojim 4CV s petstopenjskim menjalnikom vozil čez Alpe. Ta strasten užitek v vožnji se mi je zdel ključen del izkušnje, kakršno mora kupcem zagotoviti avtomobil, ki sem ga hotel izdelati. Alpine je ime, ki zveni lepo, hkrati pa ima tudi simboličen pomen."
Alpine obljublja poudarek vseh vrst občutenja vožnje, od najbolj enostavnih do najmočnejših. Te značajske značilnosti bo imel tudi prihajajoči serijski model. Alpine Vision je zmogljiv, eleganten in lahek športni avtomobil, ki je namenjen najbolj pristni obliki uživanja v vožnji. Nizka in zglajena silhueta, zaobljen pokrov motorja, na katerem sta dva para okroglih žarometov, izklesani stranici s poudarjenima zadnjima blatnikoma, ki se zožita v podaljšan zadek z vodoravnimi lučmi; to je res pristna Alpine. Oznake s puščičastim A so na prednjih blatnikih in na stranicah. Veliko je tudi bolj subtilnih namigov na A110 in druge ikonične modele znamke.
Oblika Alpine Vision je izraz zmogljivosti in oblikovne dovršenosti. Strukture in tehnologije so namerno poudarjene tako na zunanjosti kot tudi v notranjosti. Brušena platišča so izraz hitrosti in elegance. Plečat zadnji del ima ob zadnjih oknih odprtini za zajem zraka, ki hladi sredinsko zadaj nameščen motor. Razpotegnjeni zadnji luči imata vgrajen svetlobni pečat v obliki črke X. Oblika zadnjega stekla je podobna tako značilnemu zadnjemu steklu modela A110. Alpine Vision se zaradi okretnosti in lege na cesti posebno dobro počuti na ovinkastih cestah.
To značilnost nakazuje tudi s svojo obliko. Antony Villain, direktor oblikovanja Alpine, je razložil: "Oblikovni prototip Alpine Vision izpolnjuje vse zahteve za moderen in ekskluziven športni avtomobil z značko Alpine. Je mešanica v tekmovanjih uspešno prekaljenega športnega značaja, strokovnega znanja in izkušenj ter posebnega francoskega pridiha, ki ga je najti v vsakem detajlu. Alpine Vision nagovarja tako navdušence kot estete in okrog 80 odstotkov njenega oblikovanja se bo preneslo na naš prihodnji serijski model."
Oblikovne poteze Alpine Vision podžigajo željo po posedovanju in vožnji avtomobila z izrazitim značajem. Natančnost, živahnost in igriv značaj podvozja ponujajo navdušujoč koktejl. Tak avtomobil mora imeti zmožnosti za celovit izkoristek velikih zmogljivosti in v tem pogledu Alpine Vision na cesti ne pušča dvomov. Z mesta do hitrosti 100 km na uro pospeši v manj kot 4,5 sekunde, kar je na ravni zahtev in tudi ciljna vrednost za prihodnji serijski avtomobil. Štirivaljni motor s turbo polnilnikom svojo moč ponuja z zelo evokativnim zvokom.
Zaradi lahke zasnove Alpine Vision se vsak 'konj' pod pokrovom in vsak Nm navora preneseta v občutene zmogljivosti. Zelo vzdržljive zavore so uglašene z uživaštvom in zmogljivostmi. Oblikovni prototip Alpine Vision neprestano tke vezi med voznikom, avtomobilom in njuno okolico. Kako močno se je znamka Alpine usidrala v srca gorečih navdušencev nad avtomobilskim športnim dirkanjem, priča tudi izjava Kazunorija Jamaučija, predsednika Polyphony Digital in ustvarjalca razvpite avtomobilske video igre Gran Turismo: "Ko sem bil še mlad, sem sanjaril o avtomobilih Alpine. Pravzaprav to počnem še zdaj, a danes so te sanje bližje in bolj oprijemljive kot kdajkoli."
Medtem ko je modra barva značilna in tradicionalno povezana z znamko Alpine, je imela tudi bela barva vlogo v mnogih ključnih trenutkih njene zgodovine. Več pomembnih Alpine je bilo odetih v belo. Omeniti velja tako imenovane 'olimpijske' berlinette A110, katerih belo karoserijo je krasila modra ali rdeča črta. Ta različica je bila naprodaj leta 1968 v počastitev treh zlatih medalj, ki jih je na zimskih olimpijskih igrah v Grenoblu osvojil francoski alpski smučar Jean-Claude Killy. Takšna je bila tudi leta 1970 na avtomobilski razstavi v Parizu predstavljena A110 1300G, na tekmovanjih pa A110 1600S s številko 4, ki je leta 1971 zmagala na reliju San Remo v Italiji. Bela, barva večnega snega na alpskih vrhovih, je danes izbrana za oblikovni prototip Alpine Vision.
Laurent Negroni, oblikovalec notranjosti prototipa Alpine Vision, je na predstavitvi povedal: "Alpine Vision igra na register športnosti z vsemi značilnimi notami francoske tradicije pri športnih avtomobilih. Gre za predmet zapeljevanja in čutno doživljanje. Gre za avtomobil, ki zagotavlja intenzivno uživanje v vožnji, še zlasti na ovinkasti cesti, za izrazito športen avto brezčasne oblike in edinstvenim značajem. Ob tem smo mu poskušali vcepiti še eno ključno lastnost, to je elegantnost. O tem pričajo slog, izbrani materiali, vzdušje v kabini in izjemno skrbna obdelava vsakega detajla."
Prostor za potnike z uporabljeno mešanico usnja, tkanin iz mikrovlaken, aluminija in ogljikovih vlaken izžareva sodobnost. Sodobno tehnološki elementi so spretno kombinirani z takšnimi iz avtomobilskega športa in izročila znamke Alpine. Tako je osvetljeno odpiralo vrat v kontrastu z damasciranim črnim usnjem na oblogah vrat, ki ga poudarjajo beli okrasni šivi. Igra kontrastov je tudi na školjkastih sedežih, ki imata vgrajena varnostna pasova z aluminijastima zaponkama po vzoru dirkalnikov. Sedeža sta oblečena v kombinacijo prešitega usnja in tkanine iz mikrovlaken, ki je hkrati čutna in tehnična.
Voznik ima pred seboj instrumentno ploščo s prilagodljivim zaslonom TFT (Thin Film Transistor), nad katerim je senčnik iz ogljikovih vlaken. Dve stopalki in aluminijast naslon za nogo imajo vkovan vzorec s tremi trikotniki, ki spominjajo na alpske vrhove. Volan s tremi prečkami je tudi iz aluminija in ima debel obroč prevlečen s črnim usnjem z okrasnimi šivi. Obdajata ga lopatici za prestavljanje, na njem pa je gumb z zgovorno oznako Sport. Glavna stikala poudarja osvetljeno ozadje v modri barvi Alpine, ki osvetljuje tudi sredino zračnikov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar