ponedeljek, 11. januar 2016

David Bowie: glasbeni in modni genij

Na mnoge, ki smo bili rojeni v drugi polovici prejšnjega stoletja, je glasba Davida Bowieja močno vplivala. A ne le glasba, tudi drzna in do potankosti izpiljena zunanja podoba, ki jo je Bowie pogosto spreminjal v skladu s svojim osebnim razvojem in umetniško vizijo. Vsestranski ustvarjalec, ki se je udejstvoval preko številnih izraznih poti in kanalov, je bil nedvomno eden največjih zvezdnikov zadnjih desetletij. Zato me je, kot večino drugih, zjutraj doletel šok na družbenih omrežjih.
Skupaj s še nekaterimi - recimo Michaelom Jacksonom, Madonno, Billy Idolom, Whitney Houston in skupino Queen - je David Bowie odločilno vplival na mojo generacijo, rojeno v 70. letih, ob njih smo odraščali, na njih smo prvič plesali v disku in ob poplavi prvih hormonov zaznavali prisotnost drugega spola. 'Thin White Duke' pa je vplival tudi na naše dojemanje estetike in mode, pri čemer je vedno prestopal meje znanega ali družbeno sprejemljivega, se poigraval z najrazličnejšimi videzi in postavljal smernice ter gnetel brezsnovno v tisto podobo, ki ji danes pravimo popkultura.
Čeprav je čas tekel naprej, je David Bowie, ki se je 8. januarja 1947 rodil kot David Robert Jones, ostal aktualen vsa dolga desetletja svojega izjemno plodnega ustvarjanja (vse od leta 1962) in prav to je tisto, po čemer se loči od današnjih copy-paste zvezdnikov, ki so tako zlahka pozabljivi, kot denimo okus mcdonaldsovega toasta. Zaradi tega in ker je bil vse življenje izjemno radovedna osebnost, ki je oboževala eksperimentiranje z umetniškimi izrazi, pa tudi z modo, seveda, je postal in ostal legenda. Tudi zaradi njega smo tisti drugačni in 'čudni' ter nekonvencionalno razmišljujoči, ki smo se počutili, kot da nikamor ne spadamo, prišli do spoznanja, da smo pravzaprav čisto kul.
David Bowie je inoviral, ne kopiral
Na današnji dan tudi tisti, ki imajo bistveno manj talenta od preminulega zvezdnika, ki se je na nek način zdel večno mlad in neumrljiv, tekmujejo v izjavah, kako je Bowie odločilno krojil njihovo življenje in umetniško pot. Vplival je tudi name, seveda, predvsem s svojo glasbo in z njenimi besedili, ki so bila že od samega začetka globoko pripovedna in občutena. Prav globino pogrešam pri večini današnjih instant cigu-migu 'umetnikih', a to je že druga zgodba. David Bowie je bil sto razredov nad njimi, pravzaprav razred in liga zase, in to skozi vseh 25 studijskih albumov, ki jih je izdal. Do zadnjega, ki je sploh presežek in zaokroža bogato kariero tega 'Moža, ki je padel na Zemljo'.
Ker je bil superzvezda tiste redke vrste, ki je nadvse varoval svojo zasebnost, večina ni vedela, da je (bil) bolan, vendar pa sem prepričana, da ni naključje, da je svojo življenjsko pot z zanj značilno (pozitivno) trmo uspel 'podaljšati' vse do izida zanj očitno zelo pomembnega, 25. albuma Blackstar. Črna zvezda. Veste, kaj je črna zvezda? Zvezda, ki je ugasnila. Čeprav Bowiejeva zvezda v resnici nikoli ne bo ugasnila, saj nam je pustil preveč gradiva za poslušanje, gledanje in premišljevanje.
Meni se zdi naslov njegovega zadnjega albuma, ki je izšel le tri dni pred njegovo smrtjo, zelo pomenljiv. Vendar je bilo pri Bowieju vedno vse pomenljivo - hočem reči, ničesar ni prepuščal naključju. Za vsak verz smo lahko prepričani, da je bil skrbno premišljen, tako kot naslov vsake pesmi ali njegovega albuma, ki so se v veliki meri napajali s tematiko vesolja in zunajzemeljskega. Nenazadnje o tem pričuje tudi njegova izbira številnih drugih umetniških projektov, saj je bil Bowie tudi igralec, založnik, glasbeni producent, tekstopisec, modna ikona in še marsikaj. Tudi njegovi redki intervjuji so bili vedno premišljeni in pomenljivi, kakor tudi njegova zunanja podoba.
Kot umetnik je z leti postajal samo še bolj in bolj žlahten in zadnji singel Lazarus, ki ga je izdal decembra lani - kot najavo svojega naslednjega (in žal tudi zadnjega) albuma Blackstar - je bil preprosto izjemen. Slišala sem zanimivo in pravzaprav zelo verjetno misel, da je bil album Blackstar Bowiejevo zadnje darilo nam, poslušalcem in oboževalcem. Izšel je prav na njegov 69. rojstni dan, le tri dni nazaj. Še v soboto sem sedela v avtu in poslušala eno od pesmi z njega, zdela se mi je absolutno izjemna in rekla sem si, od tega neverjetnega in popolnoma dozorelega umetnika lahko še toliko pričakujemo, vse bolj in bolj fantastične zadeve.
Žal ne bo tako, skrhano zdravje mu je to preprečilo in posledično odvzelo tudi nam, občinstvu. Kot vsi vrhunski umetniki in geniji, ki jih vse življenje spremlja posebna senzibilnost (zaradi nje se je kljub slavi vedno počutil nekoliko osamljenega in nerazumljenega) in vizionarstvo, ki ju običajni ljudje ne premorejo, pa je Bowie na nek način 'zrežiral' tudi svoj odhod: zdržal je do zadnjega in nam za slovo postregel z mojstrovino, preden se je vrnil v zvezdni prah, iz katerega je izšel.
Androginega in nenavadnega umetnika si bomo zapomnili za vedno tudi kot večnega modnega kameleona, kot vizualno drznega in avantgardnega posameznika, ki je bil vedno nekaj ogromnih skokov pred svojim časom, tudi z zunanjo podobo. Ni bil popkultura, ampak je postavil temelje popkulturi, tako kot še nekaj izjemnih posameznikov, ki so z njim delili ta prostor in čas. V tem prispevku so fotografije njegovih modnih preobrazb, ki so name pustile poseben vtis, njegovih pesmi, ki so se me dotaknile, pa je še veliko več. Kot ustvarjalec je nadvse občuteno ujel duha svoje dobe in napovedal prihodnjega.
In ne pozabimo - oboževal je modo, to bi bilo nadvse očitno tudi, če se ne bi leta 1992 poročil s supermanekenko Iman, s katero je vse do svoje prezgodnje smrti preživel najsrečnejša leta. Bil je ena najpomembnejših modnih ikon sodobnega časa in vplival je tudi na modne oblikovalce (na zgornjem prvem linku je njegova pesem Fashion, iz leta 1980, z albuma Scary Monsters, na drugem pa pesem Fame, iz leta 1975). Brez njega tudi Lady Gaga ne bi bilo in če je posnemanje najvišja oblika laskanja, potem je marsikdo od danes popularnih izvajalcev priznal, da je David Bowie njegov ali njen največji navdih.
Kar je utemeljil kot avantgardo, je preko njegovih oboževalcev postal mainstream, o instantni slavi pa je pel že desetletja pred pojavom Instagrama in tistih nepomembnih obilnih sester iz nekega resničnostnega šova. David Bowie je eden še redkih iz poslavljajoče se generacije glasbenikov, ki je bil slaven z razlogom. Odšel je, eden najboljših, in v zadnjem času jih je šlo preveč, teh Herojev. V nebesih ali pač nekje v vesolju prirejajo rokerske veselice, na Zemlji pa jih pogrešamo; na srečo so nam pustili vsaj glasbo. In, ne pozabimo: Bowie nam je naročil, naj plešemo. Hvala za vse, Ziggy Stardust!
 
"Ground Control to Major Tom
Commencing countdown, engines on
Check ignition and may God's love be with you"
(David Bowie: Major Tom)

Ni komentarjev:

Objavite komentar