četrtek, 03. december 2015

Test avta: novi Dacia Duster 4x4

Novi Duster je pustolovec, ki pušča tekmece v prahu. Ponuja velikodušno veliko prostora in opreme, a še vedno po Daciinih cenah. Med na novo dodano opremo omenimo regulator in omejevalnik hitrosti, pomoč pri parkiranju zadaj, impulzni pomik stekla na voznikovi strani in indikator zunanje temperature.
Preprost in intuitiven multimedijski sistem MEDIA NAV s 7-palčnim in na dotik občutljivim zaslonom omogoča premikanje po funkcijah, kot so navigacija (za doplačilo), telefonija, radio in medijske vsebine, s pomočjo bluetooth povezave se lahko prostoročno telefonira in posluša glasbo. Novi Duster, ki je s tehnološko naprednimi rešitvami zasnovan za premagovanje vseh vrst ovir, je opremljen z novimi motorji, ki se ponašajo z večjim udobjem v vožnji, nizko porabo goriva in nizkimi emisijami CO2. Na izbiro je tudi funkcija za varčnejšo vožnjo (Eco tipka).

Robusten, a oblikovno privlačen

Novi Dacia Duster ima še vedno značilno pustolovski značaj, ki se uspešno spopade z vsemi vrstami terenov. Oblika športnega terenca je sodobna, robustna in dinamična obenem. Nova kromirana okrasna maska daje prednjemu dela avta energično podobo, s črnimi maskami žarometov, ki so poudarjeni s kromiranimi profili in kromiranima letvama na novi okrasni maski.
Prenovljeni Duster se ponaša tudi z zanimivo rešitvijo, kot je selitev upravljavskih gumbov za dviganje stekel na sredino armaturne plošče. Boljša v primerjavi s predhodnikom je tudi zvočna izolacija. Seveda pa so Dusterja, ki je na trgu od leta 2012, v novem modelskem letu pomladili tudi z novo izbiro barv karoserije in prijetno izbiro notranje opreme. Visoko nameščenim in nadvse udobnim sedežem so namenili tudi samozavesten napis DUSTER na sredini naslonjala, da se ve, za koga gre!
Zadnja parkirna tipala in tempomat, kovinska barva, sredinsko naslonjalo, obloge meglenk, stranska zaščita vrat in tekstilne obloge seveda podražijo osnovno različico za nekaj tisočakov. Od verzij z bencinskim motorjem so na voljo trije paketi opreme in sicer Base, Ambiance in Laureate, ki je najprestižnejši (in je bil tudi na našem testu, avto nam je posodila Avtohiša Malgaj), a cena slednjega je pri pogonu 4x4 še vedno samo 15.690 evrov pri 1,6-litrskemu motorju, medtem ko najbolj osnovna različica Base brez pogona 4x4 pride le 10.490 evrov (s pogonom na vsa 4 kolesa pa 12.490 evrov).

Najboljša rešitev za slovenske ceste

Uporabnost Dusterja se hitro izkaže pri slovenskih lokalnih cestah, ki jih še vedno krasi filozofija ‘sama-jama-guma-fuč’, odlično se izkaže tudi pri hitrejši vožnji čez ležeče policaje, a kajpak je ta nizkocenovni terenec daleč najbolj uporaben na makadamu in na hribovitih lokalnih cestah. Kdor živi izven mesta, s hiško v hribih ali se mora del poti voziti tudi po neutrjenih cestah, naj ne razmišlja o čem drugem, kot o Dacii Duster. To je daleč najprimernejše vozilo za slovenske ceste – morda ni prestižno, je pa hudimano uporabno, preprosto za upravljanje in zanesljivo, pa še veliko ni treba plačati zanj. Ženska za volanom je bila nad Dusterjem zelo navdušena, ker se pač rada klati po neutrjenih terenih!
Če bi ga primerjali z nekoliko uglednejšo Nissanovo znamko, in ob bok morda postavljali Nissan Qashqai, bi nas presenetilo, da bi morali za slednjega plačati skoraj polovico več ob približno enaki opremi. Ob tem se velja spomniti, da je Dacia v resnici Renaultova in da si tako z Renaultom kot Nissanom deli več stvari. Narejena je na povečani in razširjeni platformi Renaulta Clio, v velikosti Qashqaia. Samodejno priklopljiv štirikolesni pogon po izbiri voznika si je Dacia Duster izposodila, mimogrede, prav pri Nissanu.
Tako bencinski kot dizelski 1,6 16V motor, ki sta vgrajena v Dusterje, sta se uspešno izkazala že v milijonih Renaultovih in Nissanovih vozil. Pri štirkolesnem pogonu 4x4 se sicer Duster ne spremeni v Landroverja, vendar se na makadamu in na neutrjenih terenih, tudi na travi in blatu, odreže popolno. Se morda še spomnite Lade Niva? To je to – Dacia Duster vas bo spomnila na to pridno in zanesljivo delovno živinče, ki je bilo popolno za v ‘gmajno’ in ga je toliko Slovencev v hipu vzljubilo. Le da Duster izgleda mnogo, mnogo atraktivnejše in razveseljuje voznika tudi s sodobnejšimi tehnologijami znotraj.

Navdušujoče enostaven

Gumbov ni veliko in so preprosti za upravljanje. Meni je neformalnost in okleščenost ambienta izjemno ugajala… Največji vrtljivi gumb v kovinski obleki popelje od pogona na dve kolesi preko avtomatske prilagoditve terenu do ročne izbire štirkolesnega pogona. Levo, desno, naravnost. Preprosto. Na enak način so razporejeni tudi drugi gumbi in izbire. Vse je namenjeno točno nečemu, brez šminke, pretvarjanja ali pretenzij. In vse deluje tako, kot mora. Nič več, nič manj. Za nobeno od funkcij ne boste potrebovali priročnika.
Vse vam bo jasno na prvi pogled, tudi manj izkušenemu vozniku. Morda deluje Duster nekoliko možato, delavsko, robustno, a verjemite, zlahka ga upravlja tudi manikirana ženska ročica, ki ne zna niti motike prav prijeti, kaj šele krampa. Če ne potrebujete okrasja in prestiža, je Duster odlična izbira, celo, če se vozite delat v mesto iz svoje podeželske idile (kaj šele podeželske kmetije). Pa k temu dodajmo še noro razkošje prtljažnega prostora in nas je Duster ‘kupil’ kot za šalo.
To je avto, ki ga ni škoda pognati v ‘hosto’ in z njim zapeljtai čez kako luknjo ali še precej več njih. Kajti slovenske ceste so revne, kot državni proračun in zato sila luknjaste. Duster jih prevozi kot za šalo in ob tem še tresljajev ne čutite. Le pogumno naprej! Vanj je vgrajena Renaultova zanesljiva mehanika in čeprav sama poraba goriva morda ni med najbolj gospodarnimi, se ob tem opomnite, kako malo ste plačali za tako soliden avto in upoštevajte še, da vas bo servisiranje prišlo precej manj, kot če bi se odločili za kakšnega prestižnejšega Dusterjevega tekmeca iz cross-over segmenta ali celo segmenta pravih terencev.

Vleče kot ‘sto zlodjev’

Znotraj nas sicer pričaka trda plastika, a opomnite se, da je sila odporna na udarce in razne praskice. To je avto, ki je namenjen čvrsti, vsakodnevni in rutinsko ponavljajoči se uporabi, ne pa božanju in gledanju. Ob tem pa je treba pohvaliti dejstvo, da ta plastika nič ne vibrira ali oddaja kakšnih čudnih zvokov med še tako ‘bunkasto’ vožnjo. Tudi zvočno tesnenje, ko se recimo z Dusterjem zapeljemo na avtocesto ali kakšno hitrejšo motorizirano cesto, je več kot zgledno in v kabini ni pretirano veliko hrupa. Če potrebujete odlično avdio opremo, te sicer ne boste našli med standardno opremo, a vsak voznik ve, da se da te stvari ‘nadgraditi’, tako in drugače. Če je komu do tega. Z Dusterjem se je namreč lepo voziti po hribih in hribovskih gozdnatih cestah, občudovati gorsko panoramo in steklo spustiti navzdol, še posebej ko je tako nenavadno toplo, kot minule dni, da se sliši ptičje žvrgolenje in duha svež gorski zrak.
Kar pa vas bo v Dusterju res navdušilo, je navor, sila veliko navora in največ ga je v višjih prestavah. To je avto, ki vleče v hrib kot Martin Krpan! Kot sto zlodjev! Kot za šalo celo v četrti in, preizkušeno, celo v peti in šesti prestavi! Kjer je treba večino osebnih avtov gnati v strmine v prvi prestavi ali v najboljšem primeru v drugi, tu vleče Duster še v najvišji prestavi s polnimi pljuči. Izjemno! Ker je šasija oddaljena od tal kar 21 centimetrov, boste na luknjičastem terenu, kot je makadam ali gozdna pot, to občutili kot pravi blagoslov. Avto je tudi zelo okreten in vodljiv.

Veliko je prestavljanja

Zelo kratka prestavna razmerja šeststopenjskega menjalnika, s čimer se nadomešča reduktor, se na terenu izkažejo kot optimalna rešitev, precej manj pa na prometnih cestah ali celo v urbanih središčih, kjer boste morali ves čas rokovati s prestavno ročico. Tudi sicer na to, da je treba ves čas prestavljati, opozarja napis na zaslonu potovalnega računalnika, ki že pri manj kot 60 kilometrih na uro voznika ‘spodbuja’, naj vendarle že pretakne v (naj)višjo prestavo. Ko boste v tak avto sedli prvič in ga primerjali z osebnim avtom, ki ste ga vozili prej, boste najbrž kar nekoliko presenečeni nad tem dejstvom.
V prvi prestavi, ki se zdi, kot da služi bolj zaradi lepšega, se avto komajda kam požene in služi samo za štartno osnovo, praktično takoj je treba pretakniti v drugo, da avto sploh spelje. Morda vas bo to na začetku malo zmotilo, a se boste navadili. In kar nekam zviška boste kmalu začeli gledati za drugimi ‘revčki’, ki komajda sopihajo v klanec, medtem ko bo Duster z njimi gladko pometel in jih uglajeno prehitel po levi, ne glede na surov teren, ter jih pustil daleč za seboj… v prahu.

Plusi:

- preprosti gumbi in upravljanje, izjemna praktičnost
- odličen navor
- presenetljivo dobre terenske zmogljivosti, ki se lahko kosajo s precej bolj uglednimi imeni
- izjemna prostornost, nad katero bodo očarani tudi vsi visoke postave
- polepšana in posodbljena zunanjost
- zelo nizka cena nakupa odtehta prav vse morebitne slabosti
- gospodaren nakup, ker avto tudi rabljen obdrži dobro ceno

Minusi:

- prenizko nameščen osrednji zaslon
- kratka prestavna razmerja, iz prve je treba takoj pretakniti v drugo
- ne najbolj varčen motor
- varnost bi se dalo izboljšati, a najbrž že na račun višje cene

Besedilo in fotografije: Dragica Sušnik
Članek je bil objavljen v reviji Modre novice v novembru 2015, v avtorski rubriki Ženska za volanom©

Ni komentarjev:

Objavite komentar