četrtek, 24. december 2015

Penine Bjana osupnejo tudi največje poznavalce

V Goriških Brdih, v vasici Biljana, je najstarejša vinska klet pri nas. Letos beleži 25 let, odkar priznani vinar Miran Sirk v njej prideluje penine Bjana, prve zelo suhe penine pri nas. Te res niso kar tako - poznajo in čislajo jih prav vsi ljubitelji penin tako pri nas, kot širše. Zmagale pa so tudi na prestižnem svetovnem tekmovanju Decanter World Wine Awards 2015!
Vinska klet Mirana Sirka je najstarejša v Brdih in okolici. Stoji nad prenovljenim dvorcem Dorišče in njen nastanek sega v začetek 13. stoletja. Vinska klet dvorca je bila že od svojega začetka namenjena pridelavi vina in še danes, kar osem stoletij kasneje, v njej zorijo prestižne penine Bjana.
upravičeno ponosni Miran Sirk v 800 let stari vinski kleti
Srednjeveški dvorec Dorišče, ki še dandanašnji naredi velik vtis na opazovalca, je leta 1910 kupil Franc Obljubek (dedek vinarja Mirana Sirka), ki je bil takrat največji veleposestnik v Brdih. Srce za vinarstvo je Miran Sirk prinesel na svet, dodatno strokovno znanje pa je pridobil še na Biotehniški fakulteti. Takoj po zaključenem študiju je pričel pridelovati penine po klasični metodi, iz grozdja, ki ga pridelajo na domačem posestvu.
Dvorec Dorišče  je družina skupaj z vinsko kletjo po procesu denacionalizacije dobila nazaj v svojo last, kasneje so jim vrnili še nekaj zemlje, oboje pa potrebno obnove, česar se je Miran Sirk postopoma in sistematično lotil. Leta 2007 je bila prenova dvorca končana in družina Sirk se je v dvorec za stalno preselila, vinogradi pa so sedaj urejeni tako, kot zapovedujejo najsodobnejše smernice v vinogradništvu.
narava tukaj jemlje dih, mirna okolica pa vabi k sprostitvi
Miran Sirk je vinar z vizijo, ki je že pred četrt stoletja videl tržno nišo in potencial za pridelavo suhih penin. Vsa leta je verjel v svoje sanje in jim sledil, in je prvi, ki je v Goriških Brdih že v 90. letih začel proizvajati ne le peneča vina, temveč zelo suha peneča vina po klasični metodi. Šlo je za velik izziv in oranje ledine, ne le glede doseganja vrhunske kakovosti, predvsem je bilo treba omajati zadržke pri ljudeh, ker so zelo suhe penine na začetku sprejemali z rezervo. Danes ga ni poznavalca, ki ne bi prisegal na zelo suhe penine in med njimi na prvo mesto ustoličil prav Bjano. Tudi jaz sem med njimi!
tudi tujina jih je prepoznala kot najboljše - penine Bjana
Pogum, ambicioznost, znanje in trdo delo so Sirka 25 let po začetku pripeljali med najboljše pridelovalce penin na mednarodnem nivoju, kar dokazujejo številne prestižne svetovne nagrade in priznanja, ki jih njegove penine dobivajo že več let zapored. S tem se je postavil ob bok najbolj bleščečim svetovnim imenom.
Penine Bjana so med drugim zapisane v najnovejši Svetovni enciklopediji šampanjcev in penečih vin avtorjev Toma Stevenson in Essi Avellan (2013). Penini Brut Cuvée in Brut Rosé sta v enciklopediji ocenjeni kar z dvema od treh zvezdic (kot edini v Sloveniji), Sirkova klet pa je označena kot "klet, ki jo velja spremljati". V svetu penin ta enciklopedija določa najboljše med najboljšimi, zato je zapis o Sirku izjemna referenca.
v kleti v tem trenutku 'zori' kar 180.000 steklenic
Letošnja ponovna zmaga na najpomembnejšem in najvplivnejšem vinskem tekmovanju v svetu Decanter World Wine Award (DWWA) je zgolj še potrdila pravo smer razvoja penin, ki jo je Sirk določil ob svojih začetkih. Na DWWA vina in penine ocenjujejo največji strokovnjaki in poznavalci z vsega sveta. Vinarjem,  ki na tem tekmovanju dobijo priznanja, se odprejo vrata v svet, še večjo prepoznavnost in nove poslovne priložnosti.
Zadnji največji Sirkov ponos je nedvomno penina Brut Rosé (ta je tudi meni najljubša med peninami Bjana), ki je osvojila prestižno medaljo DWWA Regional Trophy 2015, šampion srednje Evrope v kategoriji penin nad vrednostjo 15 funtov. To je na sploh doslej najpomembnejše mednarodno priznanje za slovenske penine. Lansko leto in leto pred tem je bila tej penini na tem tekmovanju podeljena srebrna nagrada.
Robert Gorjak, priznani mednarodni vinski ocenjevalec, je poskrbel za predstavitev in pokušino penin
Na stopničkah svetovnega vinskega tekmovanja Decanter se menjajo tudi druge penine Bjana, denimo Brut, ki je prejela srebrno medaljo Decanter 2015 (lansko leto zlata, predlani bronasta) in Cuvée Prestige (zlata medalja  Decanter 2015, lansko leto bronasta, predlani srebrna).
za izjemno kulinarično spremljavo k peninam Bjana je poskrbel sloviti chef Alessandro Gavagna iz vrhunske restavracije La Subida
Glavno vlogo pri pridelavi penečih vin Miran Sirk prepušča naravi. Spoštuje jo in jo skuša čim bolje razumeti, tako v vinogradu, kot v kleti. Le tako lahko pridela najboljše penine, ki odražajo lastnosti terena in podnebnih pogojev ter sort, iz katerih je pridelano. Vinorodni okoliš Brda, z značilnostmi predalpskega gričevnatega sveta in z močnim sredozemskim vplivom sicer zaradi toplega sončnega podnebja ni najprimernejši za proizvodnjo penečih vin.
legendarni Joško Sirk ima na italijanski strani Goriških brd z Michelinovo zvezdico nagrajeno gostilno La Subida
Zato so lokacije Sirkovih vinogradov še posebej skrbno izbrane. Sirk ob tem prisega na tradicijo ročnega obiranja grozdja in ročnega obračanja steklenic. Bolj intimno pri vinu takorekoč ne gre. Zato je njegova vez s posamezno steklenico močnejša in v vsaki steklenici začutimo del njegovega truda ter filozofije.
V  kleti v tem trenutku 'zori' kar 180.000 steklenic. Za penine Bjana uporabljajo tri sorte grozdja, in sicer dve šampanjski (chardonnay in modri pinot) ter briško sorto rebula. Chardonnay daje vinu 'telo', aromatičnost in polnost, modri pinot strukturo in sadnost, rebula pa poskrbi za eleganco in svežino.
k peninam Bjana se podajo hrustljave breskve, vse vrste morske hrane in rižote na belo (najboljša je s parmezanom)
Vse to smo pred kratkim tudi sami spoznavali na posebnem dogodku za novinarje, na katerem je Robert Gorjak, priznani mednarodni vinski ocenjevalec, poskrbel za predstavitev in pokušino penin, nepozabno kulinarično razvajanje pa nam je mojstrsko pripravil chef Alessandro Gavagna iz bližnje prestižne restavracije La Subida na italijanski strani Goriških brd, ki je v lasti Joška in Loredane Sirk (kot edina v naši bližini se lahko pohvali z Michelinovo zvezdico) in ob njegovih jedeh smo navzoči, kot se reče, 'dol padli'. Ravno tako pa smo bili navdušeni nad elegantnimi peninami Bjana, ki v prazničnem času ne smejo umanjkati na nobeni mizi.

Foto: Dean Dubokovič

Ni komentarjev:

Objavite komentar