torek, 03. november 2015

Samovozeči avto prihodnosti za svet brez nesreč?

Konceptno vozilo Nissan IDS, ki ga je družba Nissan Motor predstavila na tokijskem avtomobilskem salonu 2015, je lahko vizija za prihodnost električnih vozil in avtonomne vožnje. Sodobna družba vse bolj temelji na mobilnosti, ki jo omogočajo prevozna sredstva, a pri tem se odpirajo pereče teme, kot so izraba trajnostnih energetskih virov, okoljske spremembe, onesnaževanje okolja in prometna varnost.
Nissan pa si je na poti do trajnostne družbe, ki temelji na avtomobilih, za cilj zadal še popolno preprečevanje škodljivih izpustov in nesreč s smrtnim izidom. Carlos Ghosn (na fotografiji zgoraj in spodaj), predsednik in izvršni direktor podjetja Nissan, je ob predstavitvi vozila dejal: "Nissanove tehnologije bodo revolucionarno spremenile tako odnos med vozilom in voznikom kot mobilnost prihodnosti."
Nissan, ki osvaja vodilni položaj pri razvoju in nadgradnji tehnologije električnih vozil, tudi z IDS dokazuje, da je na čelu tehnološkega razvoja v avtomobilizmu. Že avgusta 2013 je Ghosn napovedal, da Nissan do leta 2020 načrtuje vgradnjo inovativne tehnologije avtonomne vožnje v številna vozila.
"Koncept Nissanove inteligentne vožnje izboljšuje voznikove sposobnosti spremljanja vožnje, razmišljanja in odzivanja. Tako preprečuje človeške napake, ki so odgovorne za več kot 90 odstotkov vseh avtomobilskih nesreč. Čas, ki ga vozniki preživijo za volanom, je posledično varnejši, učinkovitejši in zabavnejši," je na premieri novosti dodal Ghosn.
Nekateri avtonomno vožnjo primerjajo s tekočim trakom, ki ljudi prenese od točke A do točke B, vendar pa Nissanovo konceptno vozilo IDS predstavlja drugačno vizijo prihodnosti. Tudi, če voznik izbere vodeni način in vožnjo prepusti vozilu, vožnja še vedno odraža voznikov slog in navade: od pospeševanja do zaviranja in zavijanja. V ročnem načinu voznik ohranja nadzor poteka vožnje, linearno pospeševanje in zavijanje sta brezhibna in poživljajoča, a pametna tehnologija v IDS pri vožnji pomaga iz ozadja, saj senzorji nadzirajo vozne razmere, vozilo pa vozniku nudi pomoč tudi, ko ima ta popoln nadzor nad vožnjo in tako se lahko izogne neposredni nevarnosti.
Koncept IDS in umetne inteligence vozniku stoji ob strani kot skrben partner, od informacij o prometnih razmerah in voznikovega urnika do osebnih interesov. Mitsunori Morita, direktor oddelka za dizajn, je razložil: "Najpomembnejši vidik Nissanovega konceptnega vozila IDS je komunikacija. Da bi avtonomna vožnja postala del vsakdana, moramo kot družba poleg komunikacije med vozilom in voznikom upoštevati tudi komunikacijo med vozili in ljudmi. Dizajn Nissanovega konceptnega vozila IDS pooseblja Nissanovo vizijo za avtonomno vožnjo, ki bi jo lahko strnjeno opisali z motom 'Skupaj na poti'."
Dva načina notranje razporeditve vozniku omogočata dve različni doživetji vožnje. "Glede na to, ali se voznik odloči za vodeni ali ročni način vožnje, omogoča Nissanovo vozilo IDS dve različni razporeditvi notranjosti. To po našem mnenju igra ključno vlogo pri predstavitvi naše ideje za avtonomno vožnjo," pravi Morita. Čeprav je Nissanovo vozilo IDS limuzina s prtljažnimi vrati, velika medosna razdalja štirim odraslim ljudem zagotavlja udobje med vožnjo na najvišji ravni. Potniški prostor pa postane še prostornejši, ko voznik vključi vodeni način.
V tem načinu se namreč volan umakne na sredino instrumentne plošče, na njegovem mestu pa se pojavi velik zaslon. Številna dejanja za upravljanje vozila med vožnjo se izvajajo s pomočjo umetne inteligence, glasovne prepoznave in voznikovih kretenj. Nežna svetloba osvetljuje notranjost, ki jo sestavljajo naravni materiali (npr. perforirano usnje). Vse štiri sedeže pa je mogoče nekoliko zasukati navznoter, kar olajša komunikacijo med potniki. Vzdušje je tako podobno, kot bi doma sedeli v udobju dnevne sobe.

2 komentarja:

  1. Nice car :)
    BLOG M&MFASHIONBITES : http://mmfashionbites.blogspot.gr/
    Maria V.

    OdgovoriIzbriši