torek, 13. oktober 2015

Dva novinca iz BMW: X4 M40i in M2 Coupe

Iz skupine BMW so nas obvestili o novostih z oznako M, ki bodo ogrele vsako športno avtomobilistično srce in prihajajo na trg. Obe v članku opisani sta namenjeni zahtevnejšim uporabnikom, ki jih zanimajo visoki standardi vožnje, najnaprednejša tehnologija in izostrena športna dinamika ter vrhunsko oblikovanje.

X4 M40i - dinamika na visoki ravni

Poglejmo najprej k novosti BMW X4 M40i. Z njim je že sicer uspešna serija BMW X4 pridobila nov model, ki je po značaju intenziven in predvsem ekskluziven ter bo postavil nove standarde v razredu Sports Activity Coupé (SAC). Že sama zunanjost novega BMW X4 M40i demonstrira visoke standarde, ki jih postavljajo avtomobili BMW M Performance.
Barvni poudarki na sprednjem delu in stranska ogledala v kovinskem zaključku Ferric Grey, 20-palčna lahka aluminijasta M platišča v izvedbi Double-spoke s kombiniranimi pnevmatikami Ultra High Performance (dodatna oprema) ter športni izpušni sistem s krmiljenjem ventilov in izpušnimi cevmi v Chrome Black na obeh straneh dajejo poseben videz modelu X4 M40i. Oblikovanje se nadaljuje v notranjosti, z usnjenim M volanom, prestavno ročico M, športnimi sedeži in tudi pragovi vrat. Celotno podobo zaokroža še digitalni napis X4 M40i na instrumentni plošči.
Pri BMW-ju so za ta model na novo razvili vrstni šestvaljni bencinski motor M Performance TwinPower Turbo, ki točno v njem doživlja svetovno premiero. Ta bencinska pogonska enota omogoča 265 kW/360 KM med 5800 in 6000 vrtljaji na minuto, ki jih iztisne iz svoje 3-litrske delovne prostornine in razvije največji navor 465 Nm. Opremljen s tem visokozmogljivim motorjem in napredno tehnologijo M Performance TwinPower Turbo pospeši novinec do 100 km/h v manj kot petih sekundah in razvije največjo hitrost 250 km/h (seveda je ta elektronsko omejena).
Športna šasija novega BMW X4 M40i vozniku podari dinamiko na višjem nivoju. Močnejše vzmeti in stabilizatorji, povečan previs koles na sprednji premi, prilagodljivi blažilniki, posebej zasnovani za specifikacije M Performance in sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive z značilnostmi pogona na zadnja kolesa, vključno s Performance Control, zagotavljajo nevtralno samokrmilno odzivnost, obenem pa zmanjšano nagnjenost k vzdolžnem nagibanju vozila in s tem maksimalen užitek v vožnji.

BMW M2 Coupé

Že pred 40 leti je kompakten visokozmogljiv športni avtomobil BMW privabil številne poglede in pospešil bitje mnogih src. Novinec BMW M2 nadaljuje  športno izročilo z visokozmogljivim šestvaljnim vrstnim motorjem, živahnostjo, za katero skrbi pogon na zadnja kolesa, lahkim aluminijastim podvozjem M Sport in ekstrovertiranim slogom, ki ga je nemogoče spregledati.
Novinec ni samo neposredni naslednik uspešnega BMW serije 1 M Coupé, ampak tudi, v svojem bistvu, potomec originalnega E30 BMW M3 in BMW 2002 Turbo. Slednji je pred desetletji povzročil pravo senzacijo, ko je utelesil predanost do izjemne dinamike, neprekosljive agilnosti in optimalnega nadzora nad avtomobilom, to pa je filozofija, ki ji še vedno zvesto sledi razvojni oddelek BMW M.
Le en pogled zadostuje, da novega BMW M2 Coupé prepoznamo kot člana družine BMW M, njegov stil pa zgolj poudari dinamične lastnosti. Novi M2 Coupé, ki je svoj navdih poiskal pri modelih iz zgodovine BMW dirkalnikov, odkrito razkazuje potencial zmogljivosti. Nizek sprednji odbijač z velikimi odprtinami za zrak, močno oblikovani boki z značilnimi stranskimi režami za zrak, 19-palčna aluminijasta platišča v znani izvedbi M Double-spoke in nizek, širok zadek s specifičnim izpušnim sistemom M z dvojnimi izpušnimi cevmi suvereno igrajo svojo vlogo.
Značajske poteze avtomobilov BMW M so prav tako prisotne in opazne v notranjosti. Vratni paneli in sredinska konzola v izvedbi Alcantara skupaj z zračnimi karbonskimi vlakni ustvarjajo okolje izbrane kakovosti, medtem ko je omamna športna ambicija podčrtana z modrimi kontrastnimi šivi in izbočenim M na določenih detajlih. Športni sedeži, športni volan M in prestavna ročica M zagotavljajo voznikom BMW M2 popoln nadzor nad avtomobilom.
Novo razvit 3-litrski šestvaljni vrstni motor v novem BMW M2 vključuje najsodobnejšo tehnologijo M TwinPower Turbo in razvije 272 kW/370 KM pri 6500 vrtljajih na minuto, največji navor 465 Nm je mogoče celo povečati vse do 500 Nm s funkcijo Overboost. Zato novi BMW M2, opremljen s 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko M Double Clutch Transmission (M DCT) in Launch Control iz sklopa dodatne opreme, pospeši od 0 do 100 km/h v zgolj 4,3 sekunde. Tudi pri tem modelu je največja hitrost žal elektronsko omejena na 250 km/h, poraba goriva je za tak avto vseeno precej nizka, le 7,9 litra (tovarniško merjena) na 100 kilometrov.
Sedemstopenjski menjalnik M DCT z Drivelogic - na voljo kot dodatna oprema - izjemno hitro, a brez prekinjanja pretoka moči pretika med prestavami. Storitve ConnectedDrive omogočajo povezljivost vozila in uporabo inovativnih aplikacij, ki so vgrajene v avtomobil s pomočjo tehnologije BMW ConnectedDrive.

Pripis: novosti, ki so jih pri BMW Group napovedali, so v resnici tri, a model M4 GTS je tako ekskluziven, da si zasluži poseben članek, ki ga lahko pričakujete v naslednjih dneh...

Ni komentarjev:

Objavite komentar