sreda, 05. avgust 2015

Ste že slišali za zvok, ki se ga da videti?

V videu svetovne uspešnice Hideaway priljubljene pevke Kiesza se Sony poigrava z umetnostjo vizualizacije zvoka, imenovane kimatika, s katero ujame moč glasbenega sistema in preplete gibanje zemlje, vode in barv na udarne ritme priljubljene pesmi. Ta kimatični učinek, ki se nanaša na proučevanje vidnosti zvoka prek nadzorovanega premikanja delcev na vibracijskih ploščah ali membranah, je že leta 1680 odkril Robert Hooke. V tem eksperimentu je vibracije ustvaril mogočen zvok Sonyjevega glasbenega sistema MHC-V7D.
Alberto Ayala, direktor oddelka V&S pri Sony Evropa, je povedal: "MHC-V7D združuje zvočne in vizualne učinke, ki vključujejo upravljanje s kretnjami in LED-osvetlitev zvočnikov ter ustvarjajo edinstveno zvočno izkušnjo. Lepota kimatike se skriva v ustvarjanju čudovitih vizualij s pomočjo zvočnega tlaka sistema MHC-V7D in združuje zvok ter sliko na način, s katerim bodo ljudje uspešnico Hideaway videli v novi luči."
Pri ustvarjanju Sonyjevega videa je skupaj s svojo ekipo sodeloval tudi Yifei Chai, inovacijski arhitekt kreativne produkcije studia Unit 9. "V središču glasbenega sistema MHC-V7D se pesek, barva in voda gibljejo ob udarnih ritmih in ustvarjajo vizualno dovršene skulpture. V videu je ujeto potovanje znotraj glasbenega sistema MHC-V7D, ki gledalca popelje v skrivnosten svet zvoka." 
Nizkotonec v videu ustvarja vizualne učinke, ki se dopolnjujejo z instrumenti, prodornimi zvoki in vokali skladbe Hideaway ter tako posnemajo njeno potovanje skladbe od temnega in tihega začetka proti nizkotoncu, finalnemu vizualnemu postopnemu naraščanju. Zvočne vodne skulpture, ustvarjene s pomočjo petrijevke, napolnjene z vodko in nameščene na globokotonec MHC-V7D, prevedejo nevidne komponente skladbe v koncentrične kroge, ki se potrojijo s prodornim ženskim vokalom.
Moč zvoka je prikazana tudi na vibracijski kovinski plošči, prekriti s peskom in pritrjeni nad zvočnik. V videu lahko vidimo učinke razkošnih zvočnih frekvenc skladbe Hideaway, ki pesek oblikujejo v paleto različnih vzorcev in z zanimivimi vizualnimi učinki odkrivajo resonanco skladbe.
Za prikaz upravljanja s kretnjami glasbenega sistema MHC-V7D je bila uporabljena tudi magnetna tekočina (ferrofluid). Ta vsebuje magnetne nanodelce (~10 nm premera) v izotopni tekočini, zato ima vse značilnosti tekočine in magnetne lastnosti trdne snovi. Z elektromagneti, usklajenimi z ritmi skladbe Hideaway, se magnetna tekočina ritmično prikazuje v obliki abstraktnih konic in tako prikazuje mogočen bas skladbe s takojšnjim odzivom na stopnjevanje glasbe. Hkrati pa ponazarja tudi prostoročen način interakcije z glasbenim sistemom MHC-V7D s pomočjo enostavnega upravljanja s kretnjami.
Magnetno tekočino nato osvetlijo luči, ki se ujemajo z živahno večbarvno osvetlitvijo, sihronizirano z glasbenimi ritmi. Za prikaz tehnologije Smart High Power glasbenega sistema, s katero se da občutiti moč 1550 W zvočnega tlaka in prodornih nizkih tonov, je bila v nizkotoncu uporabljena kombinacija treh barv. Skakajoče gibanje barve ob skladbi Hideaway je posneto v počasnem posnetku, ki prikazuje ustvarjanje barvnih kombinacij in skakajoče barvne kroglice ob mogočnih ritmih sistema MHC-V7D. Video se zaključi z odmikom od zvočnika ob zaključku glasbe.
"Sodelovanje s Sonyjem na tem projektu mi je bilo v veliko čast in zadovoljstvo, hkrati pa se mi je ponudila priložnost za raziskovanje in preizkušanje področja kimatike, kar je oživelo doslej nepredstavljivo moč Sonyjeve zvočne tehnologije. Naš cilj je bil občinstvu omogočiti čutno izkušnjo, kakršne še niso doživeli, takšno, ki odraža naša občutja, ko se znajdemo v prostoru s tovrstnimi izjemnimi izdelki.
Rezultati so osupljivi: geometrijski vzorci, ki jih ustvarijo vibracije posebnih zvočnih frekvenc, voda, ki natančno posnema dinamični razpon vokalov in magnetna tekočina, ki pleše ter se preliva v spektakularne formacije, katere ustvarjajo elektromagneti ob spremljavi nizkih tonov," je povedal Cole Paviour, direktor podjetja Unit 9, ki so ga pri Sonyju izbrali zaradi njegovega mesta v novi generaciji digitalne filmske produkcije. Glasbeni sistem Sony MHC-V7D je v Sloveniji na voljo od julija, več informacij na www.sony.si.

Ni komentarjev:

Objavite komentar