torek, 25. avgust 2015

Nazdravimo koncu poletja s koktejlom iz penine

Champagna, Crémant, Lombardija… to so tri vinorodne dežele, ki slovijo po odličnih peninah. A ne pozabimo na domače Ljutomersko-Ormoške gorice, ki spadajo med ena najodličnejših vinorodnih območij na svetu. Tamkajšnji terasasti vinogradi ustvarjajo odlične pogoje za sveže in sadne penine. Zato pozabimo na prepričanje, da se penino pije le ob posebnih priložnostih. Za penino je vedno pravi čas, kar lahko potrdim iz prve roke, saj si jo privoščim najmanj vsak tretji dan. S penino je namreč življenje lepše, lažje, lahkotnejše in bolj barvito!
Za uživanje v poletnih dneh (a seveda tudi kadarkoli kasneje) svojo najljubšo izberite v liniji petih penin Jeruzalem Ormož, ki navdušujejo z lahkotnostjo in svežino, ujeto v igrive mehurčke. Nazdravite odhajajočemu poletju s peninami Jeruzalem Ormož in si tako polepšate druženje z vašimi najdražjimi, s katerimi ste si delili najlepše dopustniške spomine. Penina ni le vino z mehurčki, da pridemo do odlične penine, je potrebnega veliko več dela, predvsem pa znanja. In to pri P&F Jeruzalem Ormož imajo, predvsem pa vizijo glede tega, kakšne penine želijo ustvarjati. Penine Jeruzalem Ormož so namreč prepoznavne po svežini in lahkotnosti ter sadnem okusu, vse pa so pridelane po charmat metodi. To pomeni, da sekundarno vrenje ne poteka v steklenicah, kot pri klasični metodi, temveč v velikih nerjavečih posodah oz. tankih.
Penine Jeruzalem Ormož se ponašajo s številnimi nagradami za odličnost, na priznanem domačem ocenjevanju Vino Slovenija Gornja Radgona so medalje prejele že štiri penine: Brut, Muškatna, Sauvignon in Rosé. Penina Sauvignon je prejela tudi zlato medaljo na priznanem mednarodnem ocenjevanju Berliner Wein Trophy 2013. Največkrat nagrajena pa je Muškatna penina, ki je tudi najbolj priljubljena in je med drugim prejela tudi zlato odličje na WSWA Wine Competition 2013 Orlando v Združenih državah Amerike.
Ker ta konec tedna spet prihaja dobrodošla otoplitev ozračja, ko naj bi se segrelo ponovno do 30 stopinj Celzija (končno!), vam v nadaljevanju predstavljam en fin recept za osvežitev. V vročih poletnih dneh je kozarec dobro ohlajene penine ali mešane pijače prava stvar za uživače. Predvsem pa je penina odličen aperitiv, saj mehurčki hitro vzbudijo apetit. Zato je za sprejem gostov na pikniku ali večerji popolna izbira. Glede kozarcev ne skrbite preveč, postrežete jo lahko tudi v kozarcih za belo vino in nazdravite s prijatelji. Obvezno pa poskrbite, da bo primerno ohlajena; v vinski kleti P&F Jeruzalem Ormož svetujejo serviranje pri 6 do 8 stopinjah.
Čeprav je penina odlična sama po sebi, je lahko tudi osnova za okusne poletne koktajle ali mešane pijače. Penine Jeruzalem Ormož se lepo skladajo s poletnim sadjem, pa tudi z likerji in sirupi. Za poletno zabavo s prijatelji preizkusite bovlo s penino in breskvami (še več idej najdete na facebook strani Jeruzalem Ormož).

Breskvin poljub: bovla s penino Jeruzalem Ormož Sec
- penina Sec Jeruzalem Ormož (polsuha)
- 3 zrele in sočne breskve
- 2 žlici sladkorja ali sladkornega sirupa
- pest lističev mete
- ledene kocke

Zrele breskve narežite krhlje. V vrč dajte ledene kocke, sladkor ali sirup in lističe mete ter vse skupaj dobro premešajte in malce pretlačite. Dodajte koščke breskve in zalijte z ohlajeno polsuho penino Sec ter postrezite v kozarcih na peclju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar