ponedeljek, 31. avgust 2015

Indijansko poletje z najboljšimi naslovi nas čaka v kinu

Vroče filmsko dogajanje, ki je zaznamovalo letošnje poletje, se bo nadaljevalo tudi v septembru in oktobru. Lahko rečemo, da bo slovenske kinematografe zajelo pravo indijansko filmsko poletje. Izbor, ki je barvit vsaj tako, kot jesensko listje, zagotavlja, da bo vsak ljubitelj gibljivih slik lahko našel nekaj za svoj okus.
V septembru nas najprej čaka romantična drama, ki z veliko mero zdravega humorja zagrize v aktualno tematiko istospolnih porok: Jenny se poroči (Jenny's Wedding), sledi ji srhljiv triler, ki zaznamuje vrnitev režiserja in scenarista M. Nighta Shyamalana, z naslovom Obisk (The Visit), nadaljuje se z dih jemajočim kinematografskim presežkom, ki nas bo popeljal na vrh najvišje gore na svetu: Everest.
Na velikem platnu se oktober začne z grenko-sladko simfonijo o življenju humanitarnih delavcev, ki je v Cannesu doživela petminutno stoječo ovacijo. Naslov filma je Popoln dan (A Perfect Day). Temu bo sledila prva prava slovenska grozljivka in temen odsev sveta, v katerem živimo, z naslovom Idila. Na srečo nas bo zatem razvedrila prisrčna zgodba o žabcu s krizo identitete in njegovem iskanju bistva življenja, Ribbit. Sledila bo premiera 'najlepše grozljivke vseh časov', ki je rojena iz brezmejne domišljije vizionarskega režiserja Guillerma del Tora - Škrlatni vrh (Crimson Peak). Oktober nas bo razveselil še z glasbeno pustolovščino o nepredvidljivem svetu instant zvezdništva Jem in hologrami (Jem and The Holograms) ter razburljivo mešanico komedije in grozljivke Skavti proti zombijem (Scouts Guide to the Zombie Apocalypse).
Najprej nekaj besed o Jenn se poroči, ki bo na platna prišla 10. septembra: Jenny Farrell svoje homoseksualnosti ne skriva pred svetom, le pred svojo zelo konvencionalno družino. Slednja tako v popolni nevednosti nestrpno čaka, da se bo najstarejša hči ustalila. Ko spoznajo, da je tistega pravega zamenjala 'tista prava', se jim sesuje svet. Farrellovi se trumoma se zapletajo v mrežo laži in hinavščine, da bi navzven ohranili videz povprečnosti in se izognili obrekovanju skupnosti. S svojim obnašanjem netijo tragikomične nesporazume, razkrivajo stare zamere ter vedno bolj ogrožajo prihodnost nekdaj složne družine.
Teden kasneje pride v kinematografe film Obisk. Režiser Šestega čuta, Znamenj in Vasi ob gozdu se s tem trilerjem vrača k svojim koreninam M. Night Shyamalan predstavlja srhljivo zgodbo o prvem srečanju vnukov in starih staršev. Ker svoje babice in dedka še nista spoznala, se 15-letna Becca in njen mlajši brat Tyler razveselita priložnosti za vikend izlet na njuno odmaknjeno kmetijo v Pensilvaniji.
Nadejata se, da bosta končno izkusila tisto, kar jima je vsa ta leta manjkalo: brezpogojno ljubezen starih staršev ter njuno neskončno razvajanje. Takoj ob prihodu pa ju pričakajo nenavadna pravila, najbolj čudaška je zapoved, da po 21.30 uri ne smeta zapustiti sobe. Kaj kmalu ugotovita, da je z ostarelim parom nekaj hudo narobe.
Everest, ki bo premiero doživel 24. septembra, je dih jemajoč kinematografski presežek, ki nas ob pomoči osupljivih posnetkov v 3D tehnologiji in izjemne igralske zasedbe popelje na vrh sveta. Everest obuja presunljivo resnično zgodbo o tretjem najbolj smrtonosnem dnevu v zgodovini te veličastne gore. Tragedija, ki je terjala osem življenj in sprožila polemike o komercializaciji vzponov, se je na najvišji točki sveta odvijala 10. in 11. maja leta 1996. Takrat sta dve različni ekspediciji padli v milost in nemilost v najhujši snežni vihar, kar jih je kadarkoli zabeležil človeški spomin. V primežu smrtnega strahu so bili alpinisti soočeni z nemogočimi ovirami. Njihova vseživljenjska želja po osvojitvi vrha pa se je preobrazila v nepredstavljiv boj za golo preživetje.
Popoln dan, ki bo ekraniziran 1. oktobra letos, je zgodba o življenju humanitarnih delavcev, ki je na filmskem festivalu v Cannesu doživela petminutno stoječo ovacijo. Popoln dan je zgrajen kot ruska babuška, znotraj vojnega filma se skriva road movie, v njem komedija in znotraj te drama. Njegov edini žanr je pravzaprav - življenje. Življenje humanitarnih delavcev, ki sredi vojne bijejo še lastno vojno z nesmiselnostjo, obupom ter neizmerno željo po vrnitvi domov. Piše se leto 1995, nahajamo se v nedoločeni regiji Balkana, kjer se je v goratem predelu ustvaril nekakšen mikrokozmos, ki gosti vse udeležence vojne: vojake, civiliste, modre čelade, novinarje, itd. In tu najdemo še majhno skupino humanitarnih delavcev, ki skuša iz lokalnega vodnjaka izvleči truplo, preden bo slednje kontaminiralo edini vir pitne vode. Naloga je na prvi pogled varljivo preprosta, a se hitro zaplete, saj so tudi oni na koncu dneva le ljudje. Vsak s svojo zgodbo in željami.
Omenimo še Idilo, ki štarta 1. oktobra in je prva prava slovenska grozljivka, ki navdušuje z mamljivim obetom strahu, trepeta in groze, kakršnih na domačih tleh še ni bilo. Celovečerni prvenec režiserja Tomaža Gorkiča je težko pričakovan in nadvse vznemirljiv projekt, ki glasno naznanja premike v domači produkciji in za vedno spreminja slovensko filmsko krajino. Ponaša se z domiselnim in pomenljivim naslovom, saj slikovita narava odročnih kotičkov v svojih nedrjih skriva vse prej kot idilične skrivnosti.
Amaterski fotomodel Zina se v družbi snobovskega fotografa Blitcza odpravi na modno fotografiranje v naravo, ki se po srečanju s čudaškimi domačini sprevrže v neusmiljen boj za preživetje. Idila preigrava tisti žanrski vzorec, pri katerem gre za grozljivo konfrontacijo ruralnega in urbanega. Pod osnovno strukturo zgodbe so subtilno umeščene nekatere pereče teme, s katerimi se srečujeta sodobna slovenska in tudi širša družba. Je temen odsev sveta, v katerem živimo.
Kateri film si boste izbrali? Jaz svojih favoritov ne bom razkrila, bo pa zagotovo vsak film našel svojo ciljno publiko. Se kmalu vidimo v kinu!

Ni komentarjev:

Objavite komentar