sreda, 22. julij 2015

Top 5 novih knjig, ki so obvezne to poletje

Kaj je lepšega, kot poleti, ko imamo na voljo več časa, poseči po dobri knjigi, ki že z naslovom obeta dogodivščino? Dnevi so daljši, ne mudi se nam kot ponavadi, sploh če smo na dopustu. Beremo na plaži, beremo ob popoldnevih, skriti v senco domačega vrta, beremo zvečer pri nočni lučki, ko blaženost zmoti samo kakšen zoprn komar, ki se je pretihotapil skozi okno, odprto na 'kip' (hja, vroče je, kajne!). Knjige so moje najboljše prijateljice že iz otroštva in desetletja kasneje ni nič drugače. Z njihovo pomočjo odpotujem v nove svetove, se poglabljam v resnične ali izmišljene zgodbe literarnih junakov, pomenijo mi dobrodošel odklop od resničnosti.
Kje zvemo za vse te dobre nove 'bukle'? Ena možnost je kar sama revija Bukla, kjer predstavljajo vse knjiže novosti na slovenskem trgu; drugi je internet, mogoče tudi s pomočjo priporočil v člankih, kot je moj; tretji vedno pride preko prijateljev, ki nam predlagajo knjigo, ki so jo sami prebrali, skoraj vedno pa nas bodo k pravi knjigi usmerili tudi v knjižnicah.
Tokrat vam predstavljam pet novih naslovov, ki jih je izdala založba Mladinska knjiga, za to poletje, ki so pravkar izšli v slovenskem prevodu. Okusi so seveda različni, a teh pet knjig je bilo tako napetih in privlačnih (vsaka po svoje), da jih nisem mogla odložiti dolgo v jutro in sem naslednji dan hodila okoli kot zombi, dokler nisem zvečer padla v posteljo in spet... brala. Do zadnje strani.

Ob tebi

Knjiga Ob tebi, ki jo je napisala Jojo Moyes (tudi avtorica romana Skupaj), je bila eno najbolj pretresljivih branj zadnjih mesecev (in mene res redko kaj pretrese, mimogrede). Gre za knjigo, ki jo je nemogoče odložiti. Napisana je z izredno veščino, njena vsebina je ganljiva, tudi duhovita, a predvsem nepredvidljiva in provokativna zgodba o ljubezni, ki zadane v srce. Glavna junaka sta Lou in Will, tetraplegik in njegova negovalka.
Lou Clark ve precej stvari. Ve, koliko korakov je od avtobusne postaje do doma. Ve, da rada streže v čajnici, in ve, da mogoče ni ravno zaljubljena v svojega fanta Patricka. Toda Lou ne ve, da bo kmalu izgubila službo in se ji bo življenje obrnilo na glavo za vse čase. Will Traynor ve, da mu je nesreča z motorjem, ki ga je prikovala na voziček, vzela vso voljo do življenja. Ve, da se mu zdaj zdijo dnevi prazni in brez radosti,  polni so fizične in duševne bolečine; ve, kako bo temu naredil konec. Toda ne ve, da bo v njegov svet zakorakala Lou s svojimi živahnimi barvami. Drug drugega bosta spremenila za vedno. Toda ali bo Lou lahko Willa odvrnila od smrtonosne odločitve?

Ostrina

To je prvenec Gillian Flynn, avtorice uspešnice Ni je več (Gone, girl, doživel je tudi ekranizacijo pod režijsko taktirko Davida Fincherja). Na 368 straneh bomo priča zgodbi mlade novinarke Camille, ki se že od sestrine smrti v otroštvu naprej trpinči duševno in telesno.
Da bi ušla bolečini, zapusti mamo in svojo drugo sestro ter se skuša ponovno postaviti na noge v Chicagu. A po osmih letih jo službena naloga pokliče nazaj v rojstni kraj, kjer najdejo trupli dveh deklic. Camille, ki piše o preiskavi, se mora znova soočiti z duhovi preteklosti, če želi preživeti in obenem odkriti, kdo tiči za pošastnima umoroma.

Ne premikaj se

Še ena res pretresljiva zgodba, ki vzame sapo z nenavadno temo, ki jo obdeluje. Margaret Mazzantini (1961) spada med najboljše sodobne italijanske pisatelje, slovenskim bralcem je znana po uspešnici Novorojen. Za roman Ne premikaj se (prevod Anita Jadrič) je prejela številne nagrade.
Timoteu sporočijo, da je njegova hči na urgentnem oddelku, kamor so jo prepeljali po prometni nesreči. Njeno življenje visi na nitki, njena usoda je v rokah kirurga. V grozi tega skrajnega trenutka se v Timoteu prebudi spomin na dotlej zamolčano skrivnost. V želji, da bi tišino kome napolnil z besedami, smrt pa z življenjem, začne hčeri izpovedovati zgodbo o času mladostne izgubljenosti ter o strasti, ki ga je nepričakovano potegnila iz malodušja in ga obudila v življenje.

Zgodovina sveta v desetih poglavjih in pol

Če ste ljubitelj/ica provokativnega, duhovitega in obenem ironičnega pisanja, potem bo vaša naj knjiga poletja postala Zgodovina sveta v desetih poglavjih in pol izpod prstov angleškega pisatelja in esejista Juliana Barnesa (1946), ki se je v enem svojih najbolj ambicioznih romanov lotil nič manj kot alternativne (para)zgodovine sveta, ki jo obdela skozi mešanico dejanskih (ne nujno ključnih) in izmišljenih zgodovinskih epizod. Začne z opisom Noetove barke, kot so jo videli lesni črvi, in konča s prenovljenimi Nebesi, zgodbe pa povezuje v celoto Barnesovo inteligentno, igrivo, navdušujoče pisanje.

Neznana skušnjava

To je že druga knjiga Nore Roberts iz sage o družini Stanislaski. Mikhail Stanislaski živi v večstanovanjskem bloku, ki kliče po prepotrebni obnovi. Stvari vzame v svoje roke in obišče novo lastnico hiše, Sydney Hayward. Ločenka iz visoke družbe, vajena potovanj in zabav, je po smrti starega očeta prevzela družinsko nepremičninsko podjetje.
Obnova hiše, v kateri živi Mikhail, je prva stvar, ki se je resno loti. Postavni Ukrajinec v njej vzbudi skrita čustva, in različnemu rodu navkljub med njima vzplamti ljubezen. Ta intrigantni ljubezenski roman je izšel v prevodu Andreje Cesar v zbirki Oddih. Knjiga je vseskozi zabavna in je prava spremljevalka za ležerne poletne dni, ko se vam zahoče čisto pravega 'plažnega' čtiva.

Ni komentarjev:

Objavite komentar