četrtek, 02. julij 2015

Nova BMW serija 7 za luksuzno doživetje v vožnji

Z novo serijo 7 so pri BMW želeli ponuditi ekskluzivno doživetje vožnje s kupom inovacij. Konkurenca pač ne počiva in z ogromno tehnologije nabita 'sedmica' se zdi prava serija, v kateri je mogoče pokazati nekaj vrhunskih presežkov. Inovativne tehnologije na področju lahke konstrukcije, pogonskih sklopov, šasije, operacijskih sistemov, inteligentne povezljivosti in notranjega ambienta so podčrtali poslanstvo modela, ki združi užitek v vožnji in udobje na dolgih potovanjih v luksuzni limuzini.
Ključni dejavniki za povečanje dinamike, učinkovitosti, udobja in varnosti med vožnjo so uporaba plastike, ojačene s karbonskimi vlakni (CFRP) za karoserijo, motorji nove generacije, priklopni hibridni sistem v novem BMW 740e, aktivni sistem šasije Executive Drive Pro, stikalo za uravnavanje vozne dinamike z načinom Adaptive in BMW Laserlight. Za še več udobja na zadnjih sedežih skrbi Executive Lounge s funkcijo masaže in program Vitality, panoramska steklena streha Sky Lounge, Welcome Light Carpet, ambientni poudarek in držalo za pametni telefon z induktivno polnilno postajo.
do sto kilometrov na uro potrebuje novi 750i xDrive natanko 4,3 sekunde
Poudarki na področju inovacij v operacijskem sistemu in tehnologij pomoči za voznika vključujejo razširitev sistema iDrive, ki vsebuje prikazovalnik na dotik in BMW Gesture Control, kot tudi ukaze na dotik, novi BMW Head-Up projektor, opozorilnik na prečni promet, pomočnika za krmiljenje in ohranjanje voznega pasu, aktivno zaščito pred bočnim trkom, Surround View v 3D in sistem daljinskega parkiranja.
Oblika nove 'sedmice' kajpak kaže pristen značaj bavarske znamke, razmerja so harmonična, natančne linije pričajo o stilistični samozavesti, zanesljivi dinamiki in ekskluzivni eleganci. Izdelovalec je našel ravnovesje med užitkom v vožnji in udobjem na dolgih potovanjih, limuzina pa je na voljo tako v različici s standardno kot podaljšano medosno razdaljo. V notranjosti prostornost poudarjajo horizontalne površine in linije, oblika kokpita, zlivanje izbranih materialov in natančna izdelava ter sofisticirana funkcionalnost prikazovalnih elementov. Ob vstopu serije 7 na trg bodo ponudili paket M Sport, oblikovni paket Pure Excellence in BMW Individual Design Composition.
Kot je pojasnil Adrian van Hooydonk, višji podpredsednik BMW Group Design, je bil njihov cilj pri razvoju novega avtomobila ustvariti vizijo sodobnega luksuza, ki temelji na najnaprednejših tehnologijah in visoki pozornosti detajlom. "Ta generacija BMW serije 7 je najbolj luksuzen, najbolj udoben in na splošno najboljši avtomobil, ki je bil kadarkoli izdelan v tem razredu," je pohvalil van Hooydonk.Tako kot vse predhodnike bodo tudi novo serijo 7 izdelovali v tovarni BMW v Dingolfingu, ki ima dolgoletne izkušnje pri izdelavi luksuznih limuzin in z znanjem na področju lahke konstrukcije.
Zaradi sprememb v karoseriji (BMW EfficientLightweight) se je masa novih modelov serije 7 znižala tudi za 130 kilogramov v primerjavi z modeli prejšnje generacije. Novi BMW serije 7 je prvo vozilo v tem razredu, kjer se industrijsko proizveden CFRP (struktura karoserije s karbonsko zasnovo) kombinira z jeklom in aluminijem. S kombiniranjem materialov so pri BMW povečali moč in trdnost potniške kabine in občutno zmanjšali maso vozila. Nova serija 7 je na voljo s posodobljenimi različicami motorjev V8 in šestvaljnimi vrstnimi pogonskimi enotami. Motorji so v osnovni opremi povezani z izpopolnjenim 8-stopenjskim Steptronic menjalnikom. Tudi sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive, ki je na seznamu dodatne opreme, je po trditvah proizvajalca najučinkovitejši doslej.
Z BMW 740e se je v modelno serijo vključila tehnologija BMW eDrive, ki se je premierno predstavila v avtomobilih BMW i. Priklopni hibridni model, ki bo na trg vstopil z daljšo medosno različico v obliki BMW 740Le in nosil znak BMW 740Le xDrive (slednji opremljen s štirikolesnim pogonom), poganja štirivaljni bencinski motor in električni motor, ki skupaj ustvarita največjo sistemsko moč 240 kW/326 KM.
Pri tem ima BMW 740e kombinirano porabo goriva 2,1 litra na 100 kilometrov, izračunano po evropskem testnem krogu za hibridna vozila, in kombinirano porabo električne energije 12,5 kWh na 100 kilometrov, medtem ko so ocenjene emisije CO2 49 gramov na kilometer. Tehnologija BMW eDrive omogoča izključno električen pogon brez emisij pri hitrosti do 120 km/h in z dometom do 40 kilometrov.
Inovacije v posodobljeni seriji sedmice dajejo voznikom več svobode pri izbiri, lahko se odločijo za bolj športno upravljanje, povečajo udobje v vožnji ali vklopijo učinkovit način ECO PRO. Sedaj je prek stikala za uravnavanje vozne dinamike mogoče aktivirati način Adaptive. Ta nastavitev prilagodi nastavitve avtomobila glede na stil vožnje in značilnosti poti.
V novem BMW serije 7 je operacijski sistem iDrive prvič na voljo z zaslonom na dotik. To pomeni, da lahko uporabniki upravljajo sistem na enak način kot sodobne elektronske naprave. Poleg uporabe krmilnika za upravljanje sistema na znan način se lahko njegove funkcije izbirajo in vklapljajo z dotikanjem zaslona. Naslednja novost je BMW Gesture Control, ki se predstavlja prvič. Z gibi dlani, ki jih zaznava 3D senzor, se upravlja funkcije infozabave na intuitiven in uporabniku prijazen način. Pridružuje se držalo za pametni telefon, ki je vgrajeno v sredinsko konzolo in prvič omogoča brezžično, induktivno polnjenje mobilnih telefonov.
Modeli BMW 750Li xDrive, BMW 740Li, BMW 730Ld in BMW 730Ld xDrive so opremljeni z Executive Lounge iz sklopa dodatne opreme, ki na novo definira udobje v luksuznem avtomobilu; paket opreme vključuje 4-področno avtomatsko klimatsko napravo, električno nastavljive komfortne sedeže s funkcijo masaže zadaj in aktivno prezračevanje za vse sedeže, medtem ko je mogoče iz sklopa dodatne opreme izbrati Executive Lounge Seating, zadnjo konzolo Executive Lounge in Rear-seat entertainment Experience z infotainment BMW Touch Command. Funkcija masaže sedaj vključuje tudi program Vitality, ki omogoča potnikom na zadnjih sedežih aktivno fizično vadbo za boljše počutje.
Zadnji sedež za sovoznikom se lahko pomakne naprej za dodatnih 90 milimetrov in ima električno raztegljiv naslon za nogo. Zadnja konzola Executive Lounge skriva zložljivo mizico, dodatna držala za pijačo in sistem Touch Command. Snemljiv 7-palčni tablični računalnik omogoča uporabniku krmiljenje funkcij infozabave in udobja v zadnjem delu novega BMW serije 7, lahko pa se ga uporablja za predvajanje zunanjih avdio in video datotek, kot igralno konzolo ali za brskanje po spletu.
Ambientalna razsvetljava iz sklopa dodatne opreme vključuje Welcome Light Carpet, ki osvetli površino okoli avtomobilskih vrat. Pri različici novega BMW serije 7 z dolgo medosno razdaljo se osvetli tudi zadnji del v atmosferski svetlobi. Ta različica je obenem na voljo s panoramsko stekleno streho Sky Lounge. V dodatni opremi je še paket Ambient Air, ki ionizira zrak in ustvarja osem različnih vonjev. In prostorski zvok? Zvočniki Bowers & Wilkins Diamond so bili menda posebej uglašeni z notranjostjo nove serije 7.
Nov element so še laserske luči, ki jih poznamo že iz modela BMW i8. Ta svetlobni element (BMW Selective Beam) ima funkcijo zatemnitve snopa svetlobe in se ga lahko izbere za novi BMW serije 7 namesto osnovnih LED žarometov. Prenovljena 'sedmica' se lahko hvali še s kupom drugih inovacij in asistenčnih tehnologij, ki jih bom predstavila ob naslednji priložnosti. Serija prihaja na trg prihodnje leto, pričakovana cena za osnovni model je 88.522 evrov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar