ponedeljek, 13. julij 2015

ITS 2015 razkril modne talente in prihodnost oblikovanja

14. izdaja International Talent Support, ITS 2015, je razkrila novo generacijo talentov s področja modnega in industrijskega oblikovanja. Povabljeni z vsega sveta smo bili priča izjemnim modnim zgodbam, vrelcu navidha in brezmejne kreativnosti, kakršne so ponavadi zmožni samo mladi in še neobremenjeni ljudje, ki šele vstopajo v svet oblikovanja. Ni sicer to pravilo, a vsako leto znova ITS pokaže še več vznemirljivega materiala, zaradi katerega z nestrpnostjo pričakujemo prihodnje leto.
defile nagrajencev ITS 2015
International Talent Support dogodek iskanja novih modnih upov so lansirali leta 2002, kot platformo, ki prikazuje in tudi finančno, ne zgolj moralno podpre najbolj zanimive mlade talente tega sveta. Ti mladi dobijo priložnost, da mrežijo z najpomembnejšimi ljudmi iz tega posla, uveljavljenimi oblikovalci in modnimi hišami ali podjetji s področja mode. Do sedaj je ITS zbral na kup že več kot 500 finalistov, med katerimi je kar nekaj takih, ki sedaj pri glavnih modnih hišah zasedajo visoke položaje ali pa so ustanovili svoje blagovne znamke.
Sloviti modni mogul Renzo Rosso je eden glavnih podpornikov ITS skozi vsa leta
Prav ITS je bil tisti, ki jim je omogočil, da so lansirali svoje ideje in jih uresničili, bodisi kot prejemniki denarnih nagrad ali kot štipendisti podjetij, ki so sponzorji in partnerji dogodka ITS. Tudi tisti, ki niso posegli po nagradah, so z malce spretnosti lahko prišli bližje svojim sanjam o karieri v modni industriji.
Nicola Formichetti z dvojno nagrajenko Yuko Koike
V žiriji, ki ocenjuje njihova dela, so bili in so še sami ugledni ljudje iz sveta mode, kot so denimo Franca Sozzani, Marina Abramovic, Nicola Formichetti, Antonio Marras, Manish Arora, Nicholas Kirkwood, Floriane de Saint-Pierre, Harold Koda, Renzo Rosso, Viktor & Rolf, Raf Simons, Nick Knight, Johnny Coca in drugi.
med ocenjevanjem: Barbara Franchin in Renzo Rosso
Za tako dolgoleten obstoj platforme ter njeno aktivno prevajanje iz priložnosti v pravo kariero za mlade, je nedvomno najbolj zaslužna Barbara Franchin, ena najbolj priznanih skavtinj mladih modnih talentov in ustanoviteljica ITS, ki je včasih potovala po vsem svetu v iskanju novih modnih upov, ki jim je sčasoma postala mentorica, partnerica in prijateljica. Za pomoč pri organizaciji tako zajetnega mednarodnega zalogaja, kot je ITS, je najela agencijo EVE, ki se ukvarja s širokim področjem, ki se dotika mode in oblikovanja ter tudi z organizacijo dogodkov.
Tudi letošnji ITS 2015 je bil sestavljen iz petih glavnih področij in sicer ITS FASHION, ITS ACCESSORIES, ITS JEWELRY, ITS ARTWORK in nagrade Samsung Galaxy Award, znotraj vsakega od teh polj je potekalo tekmovanje z ločenimi žirijami in specifičnimi nagradami. V jedru programa je seveda ITS FASHION, ki je postal mednarodno priznan natečaj za mlade modne oblikovalce z vsega sveta. Modno žirijo sestavljajo priznana imena, med njimi so svetovno znani oblikovalci, mnenjski voditelji in trendesetterji.
Yunseo Choi
Glavni partner in sponzor te sekcije je modni concern OTB, ki je v lasti Renza Rossa, ustanovitelja Diesel znamke. Eyes On Talent je online platforma, ki jo uporabljajo vodilna podjetja s področja oblikovanja in medijev, ki se želijo povezati z novimi mladimi upi. Glavna nagrada znaša 10.000 evrov, že sama po sebi pa pomeni veliko karierno priložnost, saj daje zmagovalcu ali zmagovalki možnost, da naredi kolekcijo za prihodnji ITS in ga pokaže javnosti.
Richard Quinn
nova kolekcija lanskoletne zmagovalke Katherine Roberts-Wood
OTB podeljuje tudi nagrado v vrednosti 5000 evrov in enoletno prakso v enem od največjih modnih podjetij, ki za marsikoga pomeni odskočno desko, če zna dobro izrabiti priložnost. Znotraj te sekcije se podeljuje vsako leto tudi Vogue Talents Award.
v prvi vrsti so sedeli najpomembnejši akterji in sponzorji ITS
prisotne je pustila brez diha imenitna kolekcija s podpisom Polina Yakobson & Christine Charlebois
Za modno revijo ob zaključku tekmovanja je bilo izbranih deset finalistov iz desetih držav, ki so se javnosti predstavili to soboto, 11. julija. Med njimi so bili Kim Shui, Attila Lajos, Quoï Alexander, Elina Määttänen, Jenifer Thévenaz-Burdet, Yuko Koike, dvojec Polina Yakobson & Christine Charlebois, Yunseo Choi, Paula Knorr, Richard Quinn in Katherine Roberts-Wood, velika zmagovalka lanskega ITS 2014.
čudovita kolekcija Yun Sun Jang
Še nekaj besed o sekciji, ki vsako leto pritegne ne le mojo pozornost, ampak tudi pozornost širšega občinstva, to je ITS ACCESSORIES, kjer nagrado podeljuje glavni sponzor in partner YKK. Ta multinacionalka, ki jo nemara še najbolj poznamo po zadrgah in zapiračih na oblačilih, vsako leto podeli 10.000 in 5.000 evrov ter daje zmagovalcu priložnost, da svoja dela razstavi v YKK showroomu v Londonu. V sekciji ITS JEWELRY smo vsako leto priča neverjetnim stvaritvam s področja nakita in modnih dodatkov.
kitajski oblikovalec Yang Wang je prejel glavno nagrado Samsung Galaxy Award
Kot menijo tudi obiskovalci in žirija ter strokovna javnost, se prav v tej sekciji nemara skriva največji potencial, saj vsako leto ITS z njeno pomočjo najde najbolj neverjetne mlade oblikovalce, ki drzno eksperimentirajo z obliko in materiali in presegajo meje tistega, kar si predstavljamo kot možno. Nepresenetljivo je prav podjetje Swarovski glavni sponzor te sekcije in podeljuje tri nagrade, eno v vrednosti 10.000, drugo v vrednosti 5.000 in eno nagrado v vrednosti tisoč evrov, še pomembnejša od finančne plati pa je priložnost izbranim zmagovalcem za predstavitev svojih zamisli.
Yuko Koike, dvakratna zmagovalka tega večera, je nagrado prejela od Renza Rossa
Sekcijo ITS ARTWORK je ustanovil in jo podpira glavni partner Swatch. Ta mladim talentom vsako leto da brief, v katerem mlade spodbudijo, da izdelajo unikaten umetniški izdelek, pri njem pa lahko sodelujejo modni oblikovalci, oblikovalci dodatkov in nakita. Tudi tu so denarne nagrade enake kot v vzporednih sekcijah, zmagovalci dobijo tudi možnost dela v korporaciji, za povrh pa je Swatch ponudil še posebno nagrado in sicer šestmesečno plačano bivanje zmagovalcu v hotelu Swatch Art Peace Hotel v Šanghaju, med katerim nagrajenec dobi priložnost, da sodeluje z znano oblikovalko Umo Wang.
Posebej pa velja izpostaviti tudi partnerstvo platforme ITS s podjetjem Samsung Galaxy, ki je znano ne le po tehnoloških inovacijah, ampak tudi po orientaciji v life-style segment in intenzivnem sodelovanju z modno industrijo, saj svojim potrošnikom naprave približuje prav skozi personalizacijo in življenjski slog.
zmagovalno delo Biance Chong
Izbrali so deset finalistov iz vseh sekcij in jim dali dve nalogi, in sicer, da poudarijo lastnosti njihovih dveh novih telefonov, Samsung Galaxy S6 in Galaxy S6 edge. Izdelati so morali ovitek za enega od teh dveh pametnih telefonov in ustvariti nov modni kos, ki temelji na obliki enega ali obeh telefonov. Pri tem mladih niso omejili niti z izbiro materialov, niti stroškovno.
nagrada Samsung Galaxy za Yunseo Choi
Tako smo bili obiskovalci priča izjemni oblikovalski viziji 40 nadarjenih finalistov, ki so se nam v Trstu predstavili in poskrbeli za izkušnjo čistega vrelca navdiha, pod sloganom Meet The Future, srečaj prihodnost. Po temeljitem delu, ki ga je opravila žirija, so bile nagrade razdeljene takole: nagrado ITS FASHION Award, ki jo podeljuje OTB (10.000 evrov in priložnost za predstavitev nove kolekcije na 15. izdaji ITS), je prejela nemška oblikovalka Paula Knorr (njena kolekcija je na sliki spodaj).
Drugo nagrado OTB (5.000 evrov in prakso v enem od modnih podjetij, ki spadajo pod multinacionalko), je iz rok legendarnega Renza Rossa prejela vidno ganjena Japonka Yuko Koike.
Nagrado Eyes On Talents Award je prejela Švicarka Jenifer Thévenaz-Burdet. Po nagrado Modateca Deanna Award je na pisto ponovno prišla presrečna Yuko Koike (slika zgoraj). Nagrado Vogue Talents Award (objava fotografij na spletni strani Vogue Talents in objava v septembrski tiskani izdaji) je prejela Finka Elina Määttänen. Glavno nagrado ITS ACCESSORIES Award je iz rok predstavnikov YKK prejela Avstrijka Isabel Helf, medtem ko so drugo nagrado podelili Kitajki Bianci Chong.
kolekcija Kim Shui
Japonec Hiroki Kataoka je na oder prišel po glavno nagrado ITS ARTWORK Award, ki jo je podelil Swatch. Drugo nagrado Swatch Award je prejel Izraelec Shay Tako. Posebno nagrado Swatch Art Peace Hotel Award pa je prejel na pogled presrečni Francoz Alexis Gautier.
sproščeno vzdušje ob pogostitvi pred začetkom uradnega dela
brez selfija ni šlo: Dragica Sušnik
Glavna nagrada ITS JEWELRY Award v partnerstvu s Swarovskim tokrat presenetljivo ni bila samo ena, saj je žirija po dolgem premisleku in tehtanju odločila, da sta zmagovalni deli enakovredni, zato sta vsak svojo zajetno nagrado dobila kar dva mlada talenta in sicer Japonec Kota Okuda, ki je diplomiral oblikovanje na prestižni londonski univerzi Central Saint Martins in Wai Kwok, kitajska oblikovalka. Tretjo nagrado Swarovski pa je prejela Južnokorejka Yun Sun Jang.
kolekcija Jenifer Thévenaz
Yunseo Choi
Kitajec Yang Wang je bil tisti, ki je prejel glavno nagrado Samsung Galaxy Award, medtem ko je posebno nagrado zavarovalnice Generali prejel Argentinec Aitor Throup. Ta nagrada je namenjena oblikovalcem, katerih kariera ni zgolj sledenje unikatnim idejam, ampak je trajnostno naravnana sinteza med kreativnostjo in podjetništvom.

Fotografije: Dragica Sušnik in press arhiv ITS

Ni komentarjev:

Objavite komentar