nedelja, 28. junij 2015

Tridnevni Flow Festival streže s presežki

Samo še danes imate priložnost, da tudi sami izkusite neverjeten glasbeni in urbani utrip Flow festivala sredi Ljubljane. Ne gre samo za glasbo zares kakovostnih in znanih mednarodnih ter domačih izvajalcev, ampak tudi za druženje, odličen vajb, srečevanje ljudi, ki jih že dolgo nismo videli, uživanje v odlični ponudbi hrane priznanih slovenskih restavracij in seveda pijači, predvsem pa za sprostitev ob plesu in mnogih drugih užitkih, ki jih ta festival ponuja.
Zelo pozitivno boste presenečeni, ko se boste tudi na svoje oči in ušesa prepričali, da je Ljubljana končno postala urbana prestolnica, ki utripa od mladosti in prekipeva od energije ter kreativnosti. Sam prostor Tobačne Ljubljana so organizatorji uredili vrhunsko in v slogu najboljših evropskih fetsivalov. Prav na vsakem koraku se ponuja paša za oči in druge čute, s kupom malih in ljubkih presenečenj, na svoj račun pa bodo prišli tudi ljubitelji mode, saj je poleg treh odrov in stojnic s prehrano ter imenitnih loungev za posedanje in druženje na prizorišču v eni od hal tudi čisto prava pop-up modna trgovina, kjer so se zbrali mladi ustvarjalci nakita, oblačil in modnih dodatkov, ter drugi artisti.
In nenazadnje - kdo se ne bi želel na skrivaj poljubiti s simpatijo v enem od ljubezenskih kotičkov (Love Booth) ali si omisliti kar na prizorišču samem brezplačno frizuro izpod rok fantov iz Uredništva pričesk Robert, ki običajne glave lahko v trenutku spremenijo v hipsterske umetnine sodobnega časa?
Začelo se je v petek, ko je premierna izvedba festivala Flow izven Helsinkov (Flow je namreč doma na Finskem) v Ljubljani zbrala na tisoče festivalskih navdušencev iz vse Evrope, ki danes tako že tretji dan uživajo noro festivalsko vzdušje. Metronomy, Jose Gonzales, Derrick May, DJ Koze in Edo Maajka so s podpornimi glasbeniki in didžeji stkali glasbeno kuliso prvega dne, medtem ko so obiskovalci lahko spoznavali postavitev Utter 2, s katero umetnik Jaša povezuje Flow z Beneškim bienalom, plezali po umetni steni in lovili veter v laseh na 'longboardih'.
Pet Shop Boys sta pripravila izjemen zvočni in vizualni spektakel
Veliko zanimanja so vzbudili izdelki mladih oblikovalcev, ki se predstavljajo v 'Pop Up Art Storu', največji vtis pa je prvi dan naredila celotna preobrazba Tobačne mesta. Prvi vrhunec drugega dne je bil pogovor FLOW TALKS s strokovnjaki za oblikovanje in kreativne industrije, nosilci glasbenega programa pa so bili legendarna Pet Shop Boys, ki sta dodobra razgrela množico z vrhunskim spektaklom in izjemno sceno, ameriški reperji Run The Jewels, imenitni britanski DJ Bonobo z živim setom, srbski Bad Copy in naš znani producent Torul.
"Nikoli ne bi mislil, da je mogoče tu ustvariti nekaj takega", "Oh, kako romantično", "To je eden najbolj prikupnih festivalov, ki sem jih obiskala", "Naslednje leto hočem sodelovati pri ustvarjanju Flowa", "Ljubljana res potrebuje nekaj takšnega" ... so le nekateri komentarji obiskovalcev, ki z navdušenjem raziskujejo eklektično, igrivo, barvno, a hkrati okusno in enovito karizmo 130-letnega tovarniškega kompleksa, ki so ga ustvarjalci preoblekli v grafite, video projekcije, urbano pohištvo, lučke in umetniške dekoracije ter nešteto drobnih intervencij, ki so sicer dolgočasno upravno enoto in sosednje stavbe poživili ter jih nabili z mladostno energijo.
"Vesel sem, da je slovensko in tuje občinstvo prepoznalo napor, ki ga vlagamo v razvoj nekoliko drugačnega festivala, in ga sprejelo tako pozitivno," je povedal umetniški direktor Flowa, Tuomas Kallio. "V več kot desetletju obstoja je Flow Helsinki postal eden najbolj prepoznavnih evropskih festivalov, ki slovi po svojem posebnem konceptu, s katerim skuša preseči golo prodajanje glasbe in piva. To idejo nam je, na podoben, a samosvoj način, uspelo preslikati tudi na ljubljansko zgodbo, s tem, da jo prepletamo z duhom mesta, prebivalcev in ustvarjalcev, ki delujejo v njem."
(zgornje štiri fotografije: Dragica Sušnik)
Samo še danes (več informacij o programu in festivalu najdete na www.flowfestival.si) imate priložnost, da tudi sami postanete del Flowa, besedo lahko vzamete dobesedno ali kot ime festivala, vsekakor si tudi to nedeljo obetamo izjemne glasbene poslastice, med katerimi velja omeniti srbsko didžejko in producentko Tijano T, nemške avantgardne ustvarjalce elektronske glasbe Ameja, Dixona in Recondite (vsi našteti nastopajo na Backyard prizorišču), medtem ko na glavnem odru pričakujemo Polono Kasal x KALU, kanadski Caribou in za konec še enega največjih posladkov festivala, nastop izjemne Roisin Murphy.
Tudi v Gallery Bar, ne samo na glavnih odrih, se lahko nadejate dobre glasbe in groovea izpod rok slovenskih didžejev. Preverjeno lastnoročno - tudi tam je veliko pozitivnih vibracij, tako kot na celotnem fetsivalu, kakršnega Ljubljana zagotovo še ni imela, a si ga še kako zasluži!

Vse uradne fotografije: Matjaž Rušt / Flow Festival

Ni komentarjev:

Objavite komentar