četrtek, 11. junij 2015

Odprla se je razstava del Mateje Benedetti

V prvem preddverju Cankarjevega doma so minuli teden odprli razstavo del kostumografinje in modne oblikovalke Mateje Benedetti, v okviru projekta Oblikovalska identiteta Društva oblikovalcev Slovenije (DOS). Na razstavi so fotografije kostumov in posamezni izbrani kostumi naše priznane ustvarjalke, ki bodo na ogled do 2. septembra letos.
Docentka, predavateljica, mentorica, prva oblikovalka eko visoke mode (haute couture) pri nas, ustvarjalka, ki kot kostumografinja sodeluje z uglednimi operami in gledališči po vsem svetu ter je razstavljala in se predstavljala na desetinah pomembnih mednarodnih razstavah in prejela mnoge ugledne nagrade, je zasebno tako skromna, da se ne mara izpostavljati s samoopisi.
Foto Matjaž Banič, objava Modna Jana, 2009
Namesto tega je besedo raje predala režiserjem, s katerimi največ sodeluje v zadnjih petih letih pri predstavah, in o njej so izrekli ali zapisali številne tople misli. Izbor teh zapisov vam predstavljam v nadaljevanju.
"Mateja, super je videti ... prav fensi. Mogoče bomo potrebovali krzno, pravi Katarina. Daj, v petek nujno to odpremo."
Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli, Bunker Ljubljana in APT, 2013 
Beton Ltd, Katarina Stegnar, Primož Bezjak, Branko Jordan, Slovenija
"Draga Mateja, prekrasno!!! Srečen sem! Bi si pa srčno želel, da sedemo skupaj z Greto, da nam pomaga poiskati barvno paleto, po kateri delamo, in estetiko, ki ji sledimo. Si želimo PRAVIH stilskih kostumov? Ali bi raje rahlo STILIZIRANE? Gremo v ČB ali BARVE? In podobna vprašanja … Kaj meniš? Boš kaj govorila z Greto? Ji pošljem? Rad te imam, prekrasno je!"
KO KO komedija, Špas teater 2014
Lado Bizovičar, tv-voditelj, igralec, režiser, Slovenija
Foto A.Štokelj; Eden.Electric Dreams.Monkey.Haute Couture 2011 for Moop
"V priponki je tekst, ki ga bom delal v Mestnem glededališču. Uradna premiera pa je oktobra 2014. Jeseni imam na voljo le nekaj obnovitvenih vaj pred premiero.Takšen je plan. Bo kar na tesno. A ti bo uspelo?"
Ljubimo in nič ne vemo, Mestno gledališče ljubljansko, 2014
Mare Bulc, režiser, Slovenija
Foto Vanjo Grobljar, DDC event, Unionska dvorana
"Veš, da sem te ravno včeraj hotel poklicati, da slišim, kako si in kako stvari napredujejo, potem pa sedem za računalnik in dobim tvojo pošto s slikicami! Kaže, da gre dobro. Si zadovoljna? Meni se zdi, kar nastaja, izredno lepo. Kako pa je s palčki? Kapce so gotovo boljše zdaj, upam, da se ti bo tisti sprej prijel na hlače."
Sneguljčica, Slovensko ljudsko gledališče Celje, 2014
Andrej Jus, režiser, Slovenija
"Predloga sta mi zanimiva, vendar: bojim se, da bi bil vodjev kostum v praksi preveč delavski. Kljub vsemu temu greva, mislim, v pravo smer. Morda razmišljaj še o spremembah, o tem, kako Minca postaja Pia, o tem, kako Pija postaja še bolj ona sama, izpolnjena."
Krči, Slovensko ljudsko gledališče Celje, 2013
Jure Novak, režiser, Slovenija
Foto Primož Lukežič; Terra Urbana, v glavni vlogi Katarina Čas
"Če začnem iz tvojih idej, sem poskusil pripraviti manjši plan, kaj bi lahko bilo kje in kdaj. Samo ideje, lahko nadaljujemo z raziskavo in diskusijami."
Otello, Opera in balet Ljubljana , 2015
"Zelo lepo!!! Bravo!!!"
Traviata, Staatstheater Cottbus, Nemčija, 2014
Manfred Schweigkofler, režiser, Italija 
Terra Urbana, Mateja Benedetti, kolekcija Dragonfly married butterfly, 2014
"Oprosti, sem mislil, da živiš v moji glavi in da telepatsko veš vse isto kot jaz. Vsekakor je dovolj časa, da se pripravimo."
Izgubljene ljubezni, Slovensko ljudsko gledališče Celje, 2015
Nikola Zavišić, režiser, Srbija

Več o delu Mateje Benedetti in njenem dolgoletnem ustvarjanju si lahko preberete na njenih uradnih spletnih straneh www.benedetti.si in www.terraurbana.si.

Ni komentarjev:

Objavite komentar