sreda, 10. junij 2015

Dan zaščite pred soncem osvešča o nevarnostih UV žarkov

V Botaničnem vrtu v Ljubljani se je v ponedeljek pričela vseslovenska akcija osveščanja in opozarjanja pred škodljivimi vplivi sonca. Projekt Dan zaščite pred soncem že 7. leto pripravlja Združenje slovenskih dermatovenerologov, s partnerico blagovno znamko Eucerin. Letos bo akcija potekala v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Kopru in Novem mestu.
Sabina Gosenica, ambasadorka letošnjega projekta
Tam bodo mimoidoči lahko spoznali lokalne dermatologe in ambasadorko letošnjega projekta Sabino Gosenco, ki so ji pri 25. letih odkrili maligni melanom. Njegova odstranitev je bila uspešna. Izkušnja s to najhujšo obliko kožnega raka je pripomogla k temu, da je spremenila svoje navade in je izjemno previdna, ko se odpravi na sonce.
mladi se že bolj zavedajo nevarnosti namernega izpostavljanja soncu
Sabina Gosenca je povedala, zakaj se je odločila, da letos podpre akcijo kot ambasadorka: "Ko so me organizatorji dermatologi in predstavnice Eucerina povabili k sodelovanju, nisem oklevala. Odločila sem se predvsem zato, ker mi o tem, kar me je doletelo v življenju, res ni težko govoriti in ker želim s svojo zgodbo prispevati k lepšemu in boljšemu jutri. Všeč mi je, da lahko širim pozitivno energijo in s svojo življenjsko izkušnjo pomagam ozaveščati. Hudo mi je namreč, ko na plaži ali na terasah lokalov sredi vročega dne, ko sonce najbolj pripeka, vidim punce, ki se zaradi trendov nastavljajo močnemu soncu, da se bodo lahko pohvalile, kako lepo zagorele so. No, pa ne gre le za punce. Tudi fantje bi se morali bolj zavedati, da je porjavelost poškodba kože."
Dermatologi v družbi ambasadorke
Na otvoritvenem dogodku letošnje akcije Dan zaščite pred soncem v Ljubljani so poleg ambasadorke zbrane nagovorili Borut Žgavec, dr. med. spec. dermatovenerolog, dr. med. in asist. mag. Mateja Starbek-Zorko, Nataša Grebenšek, dr. med., spec. dermatovenerologije in Mojca Dobrovoljc, vodja farmacevtskega programa pri Beiersdorfu in blagovne znamke Eucerin. Večkrat so poudarili, da varnega sončenja ni, kot tudi ni zdrave porjavitve, saj je vsaka porjavitev kože že poškodba. Poškodbe pa se iz leta v leto kopičijo. Pred škodljivimi vplivi sonca ni varen nihče, tudi ljudje s temnejšo naravno poltjo se morajo zaščititi pred soncem. Ranljivi so tudi mladi, ki ne upoštevajo navodil. Dermatolog Borut Žgavec je povedal, da se maligni melanom pojavlja tudi pri mlajših odraslih. Sicer so primeri redki, a se pojavljajo. V svoji praksi se je srečal celo z bolnikom, ki je bil star komaj 16 let. Dermatologinja Nataša Grebenšek, dr. med. je povedala: "Varnega sončenja ni. Potrebno se je zaščititi in to vselej, kadar gremo na sonce. Najbolje je poiskati senco. Vplivi sončenja so lahko zelo hudi, beležimo namreč čedalje več primerov konžnega raka. Niso pa vedno posledice sončenja takšne, pretirano sončenje vpliva tudi na prezgodnje staranje."
Dermatologinja Mateja Starbek Zorko, dr. med, je povedala: "Potrebno količino vitamina D dobimo že, če gremo na sprehod za deset minut in imamo le roke in obraz izpostavljen soncu. Zato je argument, da smo na soncu zato, da dobimo D vitamin, iz trte zvit. Pri zaščiti pred soncem je izjemnega pomena, da uporabimo dovolj zaščitne kreme in da kreme vsebujejo biološko zaščito za celice. Za optimalno in popolno zaščito pred soncem bi morali na površino kože nanesti 2mg izdelka na kvadratni centimeter kože. Dobro in preprosto pravilo je, da se na koži ustvari enakomeren film, ki ga vtremo v kožo. Za celotno telo potrebujemo 35mg izdelka za enkratni nanos. Če ne nanesete zadostne plasti izdelka, to bistveno zniža zaščitni faktor."
Mojca Dobrovoljc, vodja farmacevtskega programa pri Beiersdorfu in blagovne znamke Eucerin, ki je tudi pokrovitelj akcije Srečanje pod senčnikom, s čimer dokazuje, da so družbeno odgovorno podjetje. Projekt Dan zaščite pred soncem lahko spremljate tudi na turneji po Sloveniji. Z dermatologi in ambasadorko Sabino Gosenca ste se lahko včeraj srečali v Mariboru na Grajskem trgu, danes, v sredo, se bo projekt predstavil v Kranju na Slovenskem trgu ob 11. uri. Prihodnji teden vas bodo dermatologi obiskali v Kopru na Semedelski ob 11. uri, zadnja predstavitev projekta pa bo v Novem mestu na Novem trgu ob 13. uri.

Ni komentarjev:

Objavite komentar