četrtek, 04. junij 2015

CHANEL predstavil Cruise kolekcijo za 2015/16

Vroči poletni dnevi so tu in z mislimi smo na luksuznem križarjenju ali mondeni riveri. Kaj bi lahko to vizijo utelešalo bolje, kot aktualna Cruise kolekcija modne hiše CHANEL? Koncept ležernih in obenem luksuznih oblačil je v tradiciji modne hiše CHANEL zasidran že desetletja. Leta 1919, na primer, je ameriška revija Vogue opisala na svojih straneh majhno, a skrbno izbrano kolekcijo oblačil, ki so namenjena dopustniškim dnem, recimo v takrat nadvse priljubljenem letovišču Biarritz.
Tudi pevka Rihanna obožuje oblačila iz CHANEL Cruise kolekcije
Tako imenovane medsezonske kolekcije so se začele v tisku pojavljati že od 20. let minulega stoletja dalje. Šlo je za smelo zasnovane, manjše kolekcije oblačil za prosti čas, s prvo predstavitvijo v oktobru, za petičnejše ženske, ki so hladne zime preživljale v toplejšem podnebnem pasu, in v marcu, ko so predstavili oblačila za višek poletne vročine in dolgih, sončnih dni.
Že od 20. let naprej je legendarna Gabrielle Chanel svojim strankam ponudila lahkotnejša in udobna oblačila iz vrhunskih materialov, primerna za preživljanje dni na jahtah, na plaži in v zdraviliščih ali toplicah. Še posebej pa je imela v mislih žensko, ki v toplih dneh uživa na francoski rivieri ali na beneškem Lidu.
Uporabila je mehke tkanine iz džersija za lahke puloverje, ustvarila elegantne večerne toalete za ženske in druga oblačila. Kolekcije so izžarevale eleganco, rafiniran prestiž in praktičnost obenem, kar je vodilo v vse večjo priljubljenost medsezonskih 'cruise' kolekcij pri različnih modnih znamkah.
Ko je leta 1983 Karl Lagerfeld prevzel krmilo modne hiše CHANEL, je ponovno obudil ta vmes že nekoliko pozabljen koncept Cruise kolekcij in ga pospremil z ready-to-wear linijo. Ime se je spreminjalo, urnik pa je ostal enak: prvotna predstavitev je bila v oktobru ali novembru (s takojšnjo dostopnostjo oblačil strankam), kolekcija prihaja v butike v istem času, toda modna predstavitev poteka v mesecu maju.
Cruise kolekcije že dolgo niso več namenjene samo damam, ki potujejo na luksuznih križarkah (od tu je kolekcija dobila ime, saj cruise po angleško pomeni križariti), še vedno pa ponuja garderobo, prilagojeno svetovljanskemu načinu življenja in jet-set popotnikom. Ustreza tako ženskam, ki potujejo v topla obmorska letovišča sredi kontinentalne zime, kot tistim, ki iščejo nekaj novega, pa tega ne najdejo v redni pomladno/poletni ali jesensko/zimski kolekciji.
Prav nič presenetljivo je Cruise kolekcija postala priljubljena ne le pri strankah z izbranim okusom in višjo ravnjo življenjskega standarda, ampak tudi pri zvezdnicah, ki si na rdečih preprogah rade nadenejo kakšen kos iz aktualne CHANEL Cruise kolekcije.
Pod Lagerfeldom je CHANEL postal prva hiša mode, ki vsako leto prireja tudi modne revije Cruise kolekcij in to vsakič na drugi izbrani lokaciji: Pariz, New York, Benetke, Los Angeles, Miami, Saint-Tropez, Antibes, grad Versailles, Singapur, Dubaj... lokacije so že same po sebi nepričakovane in spektakularno opremljene.
Chanelova muza in igralka Keira Knightley
stilska ikona, igralka in model Alma Jodorowsky
Za letošnje leto je izjemni modni vizionar Karl Lagerfeld izbral južnokorejsko prestolnico Seul za predstavitev Cruise kolekcije za sezono 2015/16. Utrinke s predstavitve si lahko ogledate tudi na fotografijah v članku.

Fotografije: CHANEL, vse pravice pridržane

Ni komentarjev:

Objavite komentar