četrtek, 28. maj 2015

Zapeljevanje s kavo Illy in mojstrovinami Bineta Volčiča

Illy, najbolj znana kava v Italiji in širše, nas je prejšnji teden povabila na druženje in potovanje v omamni svet kave. Predstavili so nam svojo blagovno znamko, ki je prepoznavna po zmesi svojih izkušenj, znanosti in umetnosti.
V trgovini Espresso v Kristalni palači so nam predstavili tudi svoje novosti in projekte, pri čemer so še posebej ponosni na svoje sodelovanje na EXPO MILANO 2015, katerega partner so. Postavitev kavnega paviljona (coffee cluster) in gostovanje dežel, od koder prihajajo ‘IIly zrna’ in si same razstavljanja ne bi mogle privoščiti, je omogočil prav Illy.
Poslanstvo podjetja Illy je proizvodnja in prodaja edinstvene mešanice zelo kakovostne kave. Illy proizvaja eno samo mešanico, sestavljeno iz devetih vrst najboljše, 100-odstotne kave arabica, ki jo ponuja v različnih oblikah in praženih vrstah. Takšna izbira zagotavlja dosledno kakovost arome in okusa, značilno za mešanico Illy. Zrna kave natančno izberejo na najboljših plantažah v Braziliji, Srednji Ameriki, Indiji in Afriki. Pred prodajo zrna prestanejo 114 korakov nadzora kakovosti. Vsa zrna so ročno nabrana in natančno izbrana ter skupaj ustvarijo nezamenljiv in popoln Illy okus.
Kavo Illy strežejo v najboljših hotelih, restavracijah, kavarnah in barih, s svojo linijo aparatov za domačo uporabo je našla pot tudi v domača gospodinjstva in poslovne prostore. Na voljo je v 140 državah na petih kontinentih, pri čemer se močna prisotnost aromatične, okusne in prijetne kave Illy kaže v več kot šest milijonih (!) postreženih skodelicah kave dnevno. Ker sem zadnje čase velika ljubiteljica instatne kave, ki si jo pripravim na lahkotnejši način (pravega espresa namreč ne smem piti prav pogosto), me je še posebej razveselila Illyjeva čudovita novost - instantna kava, ki po okusu in svojem vplivu vsaj po mojem mnenju v ničemer ne zaostaja za espressom. Takoj sem jo vzljubila in ji bom gotovo ostala privržena.
Če gremo nazaj k Illyju, od praženja zrn do kavnega napitka, se med samim postopkom oblikuje približno 1500 snovi, ki definirajo aromo kave. Pražena kava Illy je vakuumsko pakirana, saj je tako zaščitena pred oksidacijo in vlago, njena aroma pa dokončno dozori v embalaži. Za zagotavljanje enake kakovosti in okusa kave je zadolžena skupina izurjenih preizkuševalcev, ki poskrbijo, da sta aroma in okus vedno enaka.
Vse to smo izvedeli na druženju, na katerem je razlago vodil Božo Jejčič (na fotografiji tretji z leve), direktor podjetja Espresso, po uradnem druženju v trgovinici nas je povabil na okušanje dobrot v zapeljivem ritmu Illya, specialitete pa je posebej za nas pripravil chef Bine Volčič. Ta vse bolj zvezdniški kuharski mojster v kuhinji rad hodi po (kulinaričnem) robu, kombinira nove in nore okuse, predvsem pa vsako jed začini z ljubeznijo. Okus kave Illy je bil Volčiču navdih in izziv, saj rad uporablja kakovostne sestavine za svoje kulinarične mojstrovine.
Za kavni crème brûlée s pasijonkinim želejem in svežo meto je uporabil Illy monoarabico iz Etiopije. Najboljša oprana zrna z okusom jasmina in zrele melone, pridelana v etiopskem hribovju, so ustvarila zapeljivo mešanico s prikupno grenkim, nekoliko kislim, pa vendar melodično sladkim okusom. Izdelek iz te regije se pogosto opisuje kot žensko dražljiva kava. Da ima dotična kava tako tipičen okus, smo lahko poskusili s pitjem espressa, ki ga je za nas ob vsaki Binetovi sladici pripravil Jernej Ščuka, coffee expert, ki poleg priprave popolne skodelice espressa obvlada tudi t.i. ’coffee art’, risanje s spenjenim mlekom.
Za pripravo vroče čokolade s kavo in kardamomom, Bine ni mogel mimo Illy monoarabice iz Gvatemale. Gvatemalska kava je bogata in aromatična s priokusom čokolade, citrusov in medu. Na koncu nam je postregel tiramisu z viskijem, belo čokolado in oreščki makadamije. Kavna zrna iz Brazilije imajo bogato polno aromo ter so nepogrešljiva osnova kave espresso.
Božo Jejčič, Dragica Sušnik in Bine Volčič
Bolj izkušene brbončice so v teh sladkih zrnih z dobro uravnoteženo grenko-kislo noto prepoznale okus opečenega kruha, karamele in čokolade. Polna in intenzivna tekstura te kave se je v ustih razlila v prijetno dosleden okus.
Illy kava ni zgolj popoln espresso ampak več kot to. Povabljeni smo bili tudi k poskušanju Illy koktejlov, ki jih je za nas pripravila Barbara Žnidaršič, prav tako izšolan coffee expert. Na druženju Illy se nam je pridružil reper Zlatko, ki nam je premierno predstavil svojo najnovejšo skladbo Qua po ban? (Kva dogaja?), ki se nahaja na njegovem zadnjem albumu Živim lajf. Zlatko je besedilo napisal v slovenskem in bosanskem jeziku, njegov najnovejši komad je dobil navdih v raperski zibelki, New Yorku. "Pogovor ob kavi je čisto nekaj drugega kot klepet po telefonu. V druženju je treba uživati!" pravi Zlatko … S kavo Illy lahko v druženju uživamo še bolj.

Foto: Dean Dubokovič

Ni komentarjev:

Objavite komentar