nedelja, 10. maj 2015

Samopregledovanje vas lahko obvaruje kožnega raka

Jutri, 11. maja, se začenja Evropski Teden boja proti melanomu, ki ga organizira Združenje slovenskih dermatovenerologov pod pokroviteljstvom EADV (European Academy od Dermatology and Venerology) v sodelovanju z blagovno znamko La Roche-Posay. Javnozdravstveni projekt je namenjen preventivnemu osveščanju širše javnosti o pomenu samopregledovanja kože za zgodnje odkrivanje kožnega raka - melanoma in nevarnostih izpostavljanja sončnim UV-žarkom.
Na petkovi novinarski konferenci so o melanomu in letošnjih aktivnostih spregovorili strokovnjaki in predstavniki projektne skupine Teden boja proti melanomu, z njimi se je pogovarjal letošnji ambasador projekta Borut Veselko. Z nevarnostmi za kožo in pomenom samopregledovanja ter zgodnje preventive so nas seznanjali prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med. (Dermatologija Bartenjev Rogl), asist. Borut Žgavec, dr. med. (Proderma in Dermatološka klinika Ljubljana), doc. dr. Larisa Stojanovič, dr. med. (Anatomski inštitut, Medicinska fakulteta v Ljubljani in Dermals) ter asist. Aleksandra Dugonik, dr. med., predsednica Združenja slovenskih dermatovenerologov.
prireditev je vodil Borut Veselko, moški v žlahtnih letih (v družbi dermatologa Igorja Bartenjeva), ambasador letošnjega Tedna boja proti melanomu
Strokovnjaki so nas tudi letos pozvali k preventivi, to je samopregledovanju kože in kožnih znamenj ter ustrezni zaščiti pred soncem. Letošnje aktivnosti so še posebej usmerjene na moške po 50. letu starosti, ki spadajo v rizično skupino, saj ob aktivnostih na prostem pogosto pozabijo na zaščito. Pomembna spodbuda za samopregledovanje ali pregled pri dermatologu so lahko tudi ženske v družini, ki se običajno bolj zavedajo pomena preventive za zdravje in zato k temu spodbujajo tudi druge družinske člane.
prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., asist. Aleksandra Dugonik, dr. med., asist. Borut Žgavec, dr. med., doc. dr. Larisa Stojanovič, dr. med.
Prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., Dermatologija Bartenjev Rogl je povedal: “Že 25 let se ukvarjam z diagnostiko in zdravljenjem melanoma kože. Ljudi učim, kako se je treba pregledovati in na kaj je treba biti pozoren. Ljudje poslušajo in vendar si mislijo, kako težko je prepoznati melanom. Pa vendar ni tako težko. V vseh teh letih še nisem videl  pacienta, ki bi ne prepoznal svojega drugega melanoma, torej, kdor je enkrat srečno preživel prvi melanom, vselej spozna zgodaj in pravočasno tudi naslednjega.”
Doc. dr. Larisa Stojanovič je dejala, da je koža hvaležen organ, ker je dostopna očem. “Vsak bi jo moral poznati, predvsem bi moral vedeti, kje se nahajajo in kje ne znamenja ter kakšna so, ker je na takšen način lažje opaziti nove rašče oziroma spreminjanje znamenj. Nikogar ne bi smel ogrožati kožni melanom zaradi njegovega zapoznelega odkritja. O tej nevarni bolezni bi morali biti osveščeni vsi, tudi moški, saj ravno njih pogosteje na preglede naročajo hčerke ali soproge oziroma partnerke, ki opazijo spremembe. Dermatoskopski pregled je neboleč in če je melanom zgodaj odkrit, je ozdravljiv.” Svetovala je, da aktivno pregledujemo svojo kožo in kožo svojih najdražjih.
Asist. Borut Žgavec, dr. med., na njegovi desni asist. Aleksandra Dugonik, dr. med.
Asist. Borut Žgavec, dr. med., je dodal, da je melanom po eni strani med najbolj malignimi tumorji, za katerega še vedno nimamo zdravila, na drugi strani pa je eden najbolj ozdravljivih tumorjev, če ga odkrijemo zgodaj in izrežemo. “Prav zgodnja prepoznava melanoma pa je pogostoma zelo težka, celo za dermatologa, izkušenega v diagnostiki kožnih tumorjev, saj melanom v prvih stadijih raste praktično zelo podobno ali celo enako kot navadno znamenje. Ker v začetku ne povzroča nikakršnih težav – ne boli, ne srbi ali zelo redko – ga pogosto pacienti ne opazijo, nanj niso pozorni ali ga ignorirajo. Še posebej smo zato ogroženi moški, saj je v naši naravi, da prepogosto podcenjujemo ter posvečamo premalo pozornosti potencialnim bolezenskim spremembam in nekako ne najdemo časa za obisk pri dermatologu. Melanom se lahko pojavi pri vsakomur, ne slepimo se, da se nam to ne more zgoditi, je povedal Borut Žgavec.
melanom (foto: Wikipedia)
Asist. Aleksandra Dugonik, dr. med., predsednica Združenja slovenskih dermatovenerologov, Dermatovenerološki oddelek UKC Maribor, je zaokrožila sporočilo: “Z dokazi so podprta dejstva, da pojavnost melanoma narašča tako v svetu kot v Sloveniji. Obolevnost za melanomom narašča s starostjo. Že vrsto let se iščejo najuspešnejše metode odkrivanja melanoma v zgodnjem stadiju bolezni. Samopregledovanje kože celotnega telesa vključno z lasiščem še vedno ostaja najuspešnejši način preventive pred melanomom. Največji delež za melanom sumljivih rašč in sam melanom odkrijejo ljudje sami. Drug zelo uspešen način je, ko nam pri pregledu kože pomaga družinski član ali druga oseba, ki ima osnovno znanje o izgledu za melanom sumljivih rašč.
preiskava z dermatoskopom je hitra in povsem neboleča (foto: Shutterstock)
Dolžnost zdravnikov, predvsem dermatologov, je v prepoznavanju sprememb, ki jih ljudje opišejo kot sumljive in v rednem pregledovanju ljudi, ki imajo povečano tveganje za pojav melanoma. To so ljudje, ki so že imeli melanom, ljudje z ogromnim številom pigmentnih znamenj, kot tudi ljudje, ki v sled drugih bolezni prejemajo zdravila, ki nižajo imunsko sposobnost telesa. Med zdravo populacijo pa je preventivni pregled kože s strani zdravnika primeren zlasti za moške po 50. letu starosti, za katere je dokazano, da kljub povečani možnosti za pojav melanoma v sled starosti, niso pozorni na spremembe na koži.”
V nekaj korakih si lahko enostavno izdelate svojo oceno tveganja za melanom na tej spletni strani, kjer najdete tudi več informacij o projektu. Da tudi vi postanete 'skinchecker', pa sem vas že povabila tukaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar