torek, 26. maj 2015

Na testu: novi Mercedes C-T je ultimativna potovalna 'mašina'

Že dolgo časa nobena novost iz avtomobilskega sveta ni naredila name tako močnega vtisa, kot nedavni test karavanskega mercedes-benz razreda C, ki ga imenujejo tudi C-T. Z novo generacijo karavana je zvezda iz Stuttgarta gladko pometla s tekmeci. Neverjetno udobje, izjemne vozne lastnosti in hudo privlačna zunanjost z AMG Line opremo so me prepričali 'v nulo', kot bi temu rekla mladina.
Da imam v rokah res hud kos nemške pločevine, so me kaj hitro prepričali pogledi, ki so mi sledili povsod, kamor sem se peljala. Čeprav se po cestah, kamor sem se napotila, vozijo tudi precej atraktivnejše zadeve, od maserattija do lamborghinijev, je novi karavanski mercedes C-T povsod žel poglede in pohvalne opazke, kar mi je le še potrdilo vtis, da je ta avto nekaj posebnega. Vsekakor so k temu prispevali ne samo privlačni dodatki iz linije AMG (skupaj z zelo impresivnimi platišči koles vred), ampak tudi opazna, zelo lepa kovinsko modra barva, katere edini minus je, da se na njej hitro pozna cvetni prah, tega pa je sedaj v obilju.
S takim avtom lahko ženska ali moški, saj je vseeno kdo, naredi samo eno: potuje in potuje. Vozi in vozi. Od jutra do večera. In tudi vmes. Ni mi v navadi delati prav dolge vožnje, a s tem avtom sem se samozavestno podala na dobrih 1150 kilometrov poti in to povsem sama, brez skrbi, kaj se bo zgodilo na poti. Občutek je bil namreč tak, da imam ob sebi (ali pod sabo) že samo s tem avtom več kot zanesljivega in zvestega sopotnika.
Pot me je iz Ljubljane vodila v Ravenno in bližnjo okolico, od tam v Modeno in nato še v romantično Verono ter seveda nazaj v domovino, saj je čas za testne vožnje žal vedno prekratek in na tega lepotca je že čakal nov voznik. Velikanski rezervoar z dizelskim gorivom mi je že takoj na začetku velikodušno sporočil, da imam s polnim 'tankom' za dobrih 1100 kilometrov pred seboj. Vau! Prostorno, kot le kaj! Kasneje sem sicer izvedela, da je treba ekstra velik rezervoar za gorivo sicer doplačati kot del dodatne opreme, a nič ne de.
Treba je sicer vedeti eno: z igračkanjem z dodatno opremo osnovna cena avta, ki znaša 'le' 38.290 evrov, kaj kmalu naraste na 62.500 evrov, kot je stal avto na testu. To pa že ni več tako malo, kajne. Pa poglejmo še ostale značilnosti. C-T je zares premijsko 'družinsko' vozilo, ki ga bodo vzljubili predvsem tisti, ki vozijo na dolge proge.
Dejstvo je, da bi si tako izjemen avto zaslužil, vsaj v Sloveniji, precej lepše ceste, a na vse nimamo vpliva. V njegovi matični domovini je avtocestna mreža razvejana in sodobna, zato se tam gotovo počuti dobro in dobi ustrezno spoštovanje. Pri nas se ga zdi kar škoda poganjati sem in tja na kratke relacijske vožnje iz primestja do službe in nazaj. A vseeno - nič ne kregam, samo naštevam, kar se mi dozdeva.
Če prejšnja generacija karavanskega C še ni mogla čisto zares tekmovati s preostalima članoma 'svete nemške trojice' (saj vemo, kdo spada vanjo), je pri aktualnem C-T povsem jasno, da bo novost resno pomešala štrene konkurentoma. Iz oblike in voznih lastnosti se zdi, da je stuttgarski proizvajalec računal na dinamično in sodobno 'mlado družino'. Pravzaprav, iskreno, na vse, ki si želijo karavana (s kljuko vred za vleko tovora), veliko prostora, izjemno udobje v vožnji, ki imajo radi lepo oblikovanje in cenijo tehnološko dovršene detajle.
Inovativno obliko avta le še poudarjajo inteligentni LED žarometi, ki so oblikovani tako, da s svojimi 'očmi' zajamejo prav vsak teren pod katerimkoli kotom in se dovršeno prilagajajo tako dnevni svetlobi kot naproti vozečim avtomobilom ali oviram ob poti. Oprema AMG Line v notranjosti in zunanjosti še poudarja dinamičen, elegantno-športen učinek. To je zagotovo avto, ki je narejen tudi za gledanje, ne samo za vožnjo, kar dajejo vedeti znižano podvozje (znižali so ga za 1,5 centimetra, sliši se malo, a je opazno), več kot 18-palčna platišča in dvocevni izpuh. Avto je preprosto - čaroben tako vizuelno kot tudi v rokah.
Ambient je prepričljivo mercedesov, ta znamka pa zadnja leta le še iz enega modela v drugega bolj razveseljuje svoje uporabnike in jih razvaja do nezavesti. Pri C-T modelu je notranjost športno-elegantna in slogovno dovršena do zadnjega promila. Mimogrede, aktualni model C-T so v primerjavi s predhodnikom tudi podaljšali (za konkretnih osem centimetrov), tako da je prtljažnega prostora še več (skoraj 500 litrov brez zlaganja sedežev), potniki zadaj pa lahko še udobneje sedijo in se prepuščajo čarom vožnje (tudi klimo si lahko zadaj poljubno nastavljajo).
Tu je razvedrilno-informacijski paket, navigacija s številnimi možnostmi, od katerih mi je gotovo najbolj prav prišlo tudi naštevanje znamenitosti ob poti in pa namigi, kje se lahko dobro pije, je ali odpočije. Skratka, voznik gre lahko na pot in vse ostalo rešuje kar spotoma, če tako želi. Prav gotovo je, v primeru nenadejane okvare ali dogodka, ki ga na srečo pri meni ni bilo, dobrodošla tudi karta z informacijami o pooblaščeni servisni mreži mercedes. Zanimive so tudi možnosti osvetlitve tako zunaj avtomobila (kljuka za odpiranje vrat, zunanja ogledala) kot v sami notranjosti.
In kako se avto vozi? Z eno besedo: perfektno. Dovoljeno in z zakonom omejeno hitrost ta avto dosega kot za šalo, prav tako bi kot za šalo dosegel tovarniško omejeno, a kar se sme, se sme, česar se pa ne sme, tega ne poudarjamo javno. Morda je vožnja malce 'trša' kot pri kakem drugem mercedesu, a to ni prav nič hudega. Ima pač velika platišča in znižano podvozje, zato je to samoumevno, vožnja pa je še vedno super udobna. Tudi pri višji hitrosti, na mokri podlagi, v ovinkih in zlasti pri zaviranju ta avto vozno lekcijo opravi z odliko in še plusom zraven.
Če k temu prištejem kljub dinamični vožnji relativno nizko porabo (vsekakor manjšo od pričakovane celo pri športnem načinu vožnje) - poraba je bila okoli 7,3 litra na sto kilometrov, pri čemer sem pretikala predvsem med udobnim in športnim načinom vožnje, medtem ko sem eko način skoraj zanemarila - je ta avto pri meni pustil tako vrhunski vtis, da zlepa ne vem, kaj ga bo lahko preseglo. Preprosto povedano, gre za ultimativno potovalno mašino, s katero bi se odpravila prekrižarit celo Evropo. Tako preproste in odlične so lahko včasih stvari.

Besedilo in fotografije: Dragica Sušnik

Ni komentarjev:

Objavite komentar