sreda, 15. april 2015

Na testu: Volkswagen Golf Sportsvan 1,6 TDI

Izkušeni avtomobilistični mački menijo, da je treba še takrat, ko avtu res ni kaj očitati, nastopati zadržano in ne preveč izkazovati navdušenja, celo, ko je slednje upravičeno. Morda zato, da ne bi preveč razvadili proizvajalcev avtomobilov oziroma znamk, dajali pretiranih upov končnim kupcem, pa tudi zato, ker vedno obstaja prostor za izboljšavo.
Toda svojega navdušenja po testu novega golfa sportsvan 1,6 TDI (z BlueMotion tehnologijo) nisem skrivala. Če namreč potrebujete družinski avto z izjemno uporabnostjo prostora, prepričljive kakovosti izdelave in nekoliko zadržanega videza in ste pripravljeni odriniti zanj okoli dvjaset tisočakov ali še kakšna dva čez, se ne ozirajte nikamor več. Našli ste svoj avto! Kot bi dejali Nemci: Das auto!

 Poleg že omenjenih kakovosti navduši dokaj gospodarna poraba (pri 130 km/h na avtocesti 6,6 litra), ki se nekoliko poveča le, ko je avto bolj naložen. Končna cena je celo pri najbogatejši opremi dovolj zmerna, da prepriča v nakup. Vozna dinamika je za 1,6-litrski turbodizelski motor primerna, motor je prijetno odziven in pokaže svojo moč še pri hitrosti, ki je kar nekaj nad zakonsko omejeno. Še vedno gre za platformo golfa, vendar smo v resnici dobili več kot golf – dejansko bi lahko govorili o povsem novi kakovosti golfa, ki sliši na ime Sportsvan in je vse tisto, kar smo pričakovali že od njegovega predhodnika, modela golf Plus, vendar je tisti zgolj obetal to, kar Sportsvan zdaj zagotovo upravičuje, naj si gre za opremo Comfortline ali Trendline, ki s svojo ponudbo že resno poseže v avtomobilski premijski razred.

Razkošje prostora

Ta ‘pravzaprav enoprostorec’ zaradi sprememb šasije daje vtis nižjega in bolj športnega avtomobila, ki je nastal na golfovi platformi MQB, ta pa je nadvse prilagodljiva, zato snovalci niso imeli pretežke naloge, ko so avto (glede na standardni ‘hatchback’) podaljšali za 8,3 centimetra, v višino pa za 12,8 centimetrov, medtem ko so medosno dolžino inženirji podaljšali za 4,6 centimetrov.
Vse našteto je bistveno, ko gre za udobje potnikov, povečan prostor na zadnjih sedežih in tudi prostornejši prtljažnik. Sopotniki bodo na zadnjih sedežih zdaj sedeli višje in udobneje, z zares več kot dovolj prostora za kolena, medtem ko bosta voznik in sopotnik na sprednjem sedežu svoj položaj s pomočjo ročke lahko prilagodila bistveno nižje, da se bosta počutila kot v kakšnem športnem avtomobilu. Tudi tisti, ki so višje rasti, se bodo v sportsvanu v vlogi voznika ali sopotnika počutili odlično, medtem ko bo vse, ki prevažajo veliko robe, prepričal podatek, da prostornina prtljažnika doseže 500 litrov, z zlaganjem zadnje klopi in pomikanjem le-te (zadnja klop je vzdolžno pomična) pa lahko prostor prtljažnika povečate za trikrat. In, ja, ne pozabimo še vlečne kljuke, ki se pri sportsvanu elegantno skrije oziroma zloži pod zadnji odbijač!

Luksuz, dostopen (skoraj) vsakomur

Gledano s sprednje strani je sportsvan čisto pravi golf, z bočne strani pa spomni na model plus. Poleg voznega in potniškega udobja me je prepričalo neverjetno veliko število smotrno načrtovanih odlagalnih polic, predalčkov in kljukic za obešanje.
voznica testnih avtomobilov: Dragica Sušnik
Zdi se, kot da so snovalci sportsvana mislili čisto na vse potrebe tistih, ki se bodo usedli v ta avto, tako odraslih, kot otrok (na zadnjih klopeh je sredinska konzola z dvema odprtinama za pločevinke, prav tako sta na zadnji strani sprednjih sedežev čisto pravi ‘avionski’ polički, vsaka ima odprtino za pijačo). Za otroško veselje je tako poskrbljeno! Tudi voznika in sopotnika spredaj prijetno preseneti zelo globok predalček na armaturi, v katerega lahko pospravimo kakšne dokumente in druge potrebščine, nad glavo je zgledno umeščen predal za sončna očala velikih dimenzij. Vse se odpira zares elegantno in mehko, s pritiskom na gumb.
Volkswagen golf sportsvan razvaja s popolnim električnim paketom, električno parkirno zavoro, električnim nameščanjem zunanjih ogledal, dvoconsko nastavljivo klimo, potniškim računalnikom, zaslonom, občutljivim na dotik, centralnim zaklepanjem z daljinskim upravljanjem, za povrh vsega je dovolj, da se avtomobilu lastnik ključa samo približa in že ga ta zazna (pri drugem ‘pokljuku’ na vrata se bodo ta odprla), za povrh ključa ne bo treba iskati po žepih, saj se avto vžiga z eletronsko tipko start/stop.
Tu so še vse tehnikalije, kot so varnostna oprema ABS, ASR, ESP, sprednje in bočne zračne blazine ter varnostne zavese, na testnem avtomobilu pa me je razvajala še kovinska barva vozila, strešni nosilci in tonirana stekla. Notranjost se diči z izredno lepo izdelavo in dekorativnimi elementi v izvedbi Dark Silver.

Prepričljive vozne lastnosti

Navdušil me je mehko odziven trikraki volan z natančno vodljivostjo, prav tako natančen petstopenjski ročni menjalnik (morda ima 5. prestava nekoliko predolg ‘hod’) in odziven informacijsko-komunikacijski sistem z zaslonom na dotik, ki prikliče menije tudi prek senzorja, še preden se česarkoli sploh dotaknete. Sistem zazna že približevanje uporabnikove roke in takoj ponudi orodno vrstico z virtualnimi bližnjicami. Vse našteto deluje – brezhibno! 
Če k temu dodam še več kot zadovoljivo navigacijo, kamero, ki omogoča pregled nad vozilom in parkine senzorje, se mi zdi, da sem za manj kot 25 tisoč evrov v roke dobila konkurenta iz premium razreda, ki v primerljivem segmentu sliši na mercedes B ali novo BMW ‘dvojko’ active tourer. Sportsvan se, zlasti glede na ceno, kosa z obema.
Tiste, ki radi pritisnejo na ‘gas’, bo prepričalo 110 konjskih moči, ki se skrivajo pod pokrovom in 250 Nm navora (pri 1500 obratih na minuto). Uglajena vožnja se s pomočjo TDI blue motion tehnologije spremeni v bolj dinamično, čeprav boste do 100 kilometrov na uro še vedno potrebovali več kot enajst sekund.
Vendar to ni dirkalni avto, temveč nadvse prijetna družinsko-poslovna limuzina, ki vas bo prepričala tako na mestni vožnji, kot na avtocesti in obvoznicah.
Najcenejši sportsvan z 1,2 TSI (bencinskim) motorjem boste dobili že za malo manj kot 19 tisoč evrov, medtem ko je bolje opremljen dizelsko gnan model 1,6 TDI na voljo za 22.547 evrov, s še boljšo opremo (izbira načina vožnje, ogrevani sedeži in še par bonbončkov, kot so sistem za nadzor mrtvih kotov in asistenca za vzvratno zapuščanje parkirnega mesta, ki avto ustavi, če zazna oviro ali drsenje nazaj) pa cena še vedno ostaja pod 25 tisočaki. Celo pri tako lepih dodatkih, kot so lita platišča v športnem videzu…

Plusi:

- prilagodljivost in odlična ergonomija
- trikraki volan z vsemi komandami, tudi potovalnim računalnikom in navigacijo
- visoka kakovost izdelave

Minusi:

- pri tej ceni jih praktično ni, morda sem pogrešala samo 6. prestavo

Besedilo in fotografije: Dragica Sušnik ©
Članek je bil objavljen v marčevski številki revije Kamniške novice

Ni komentarjev:

Objavite komentar