sobota, 14. marec 2015

Na testu: slovenski avto leta, Škoda Fabia

Ženske za volanom tudi huda gripa in ostre zimske razmere ne ustavijo, ko je treba odpeljati avto na test. Tako je bilo v primeru nove škode fabia 1,2 TSI z bencinskim motorjem, ki jo je v začetku februarja posodila Škoda Škerjanec iz Domžal.
Strnjeni vtisi so naslednji: avto, ki za svoj denar ponuja dovolj, da mu ne moremo preveč očitati. To kajpak ni premium razred. To je avto, ki ga kupi varčna in racionalna družina ali posameznik, ki želi, da mu avto dolgo in dobro služi in hoče imeti servis vedno pri roki, nadomestne dele in vlaganja v avto pa primerne trenutni gospodarski situaciji, ki bolj poziva k varčevanju, kot brezglavemu trošenju.
Dizajn zunanje karoserije (narejen na osnovi VW polo) je morda še najšibkejša točka tega avtomobila. To ni model, ob katerem bi srce vznemirjeno in zaljubljeno poskočilo, je pa zagotovo zvest in temeljit cestni služabnik. Kar sedem let je trajalo, da je nova, tretja generacija fabie ugledala cesto in v tem času je doživela tudi nekaj preporoda. Nova Fabia nezmotljivo odkriva dediščino skupine Volkswagen, vendar je šasija avtomobila sedaj znatno lažja, zaradi česar se po cesti požene gibčneje in učinkoviteje, tudi tri centimetre nižja zasnova in skoraj centimeter krajša v dolžino ji govori v prid, a ne na račun notranjega prostora, ki ga bodo vzljubili vsi, ki imajo radi praktičnost, stvari na svojem mestu in imajo morda tudi malo višje telo ali daljše noge.

Nagovarja mlajšega uporabnika

Več kot očitno je, da bo nova fabia po novem nagovarjala mladostnejšega, bolj urbanega uporabnika, ki so mu blizu sodobne multimedijske tehnologije. Pri tem se spogleduje tudi z elementi iz srednjega in višjega srednjega avtomobilističnega razreda.
Ob zagonu vžiga vas bo na relativno velikem zaslonu pozdravil napis za dobrodošlico z logotipom Škode, zaslon na dotik in gumbi za izbiro ter sistemske tipke na volanu pa pričarajo kanec razkošja sicer robustneje zasnovanemu vozilu. Tudi vsa povezljivost je na voljo (bluetooth, USB, DAB), na zaslon se lahko povežete preko mobilnega telefona (funkcija Mirrorlink) in tako naprej. Mladi in mladi po srcu bodo cenili široko barvno izbiro, ko gre za usklajevanje videza karoserije, platišč, zunanjih ogledal in volana.
Pri tem velja samo en očitek in sicer da je treba včasih večkrat pritisniti na zaslon s prstom, da se ta odzove, podobno se izkaže pri drugih naprednih funkcijah, ki želijo tehnološko ugajati in iti v korak s časom. Če bi želela izzveneti blago, bi dala oceno ‘neintuitivno odzivanje’, vendar pa bodo prihodnje generacije fabie to zagotovo izboljšale. V primerjavi s prejšnjo fabio pa je zunanjost sedaj vseeno bolj uglajena, s pravega kota gledano celo malenkost agresivna, kar je izdelovalec dosegel s širšo postavitvijo žarometov in obliko sprednje prečke.

Avto za preudarne

Vendar pa vas fabia ne bo razočarala. Avto z 1,2-litrsko prostornino se lepo odziva, vožnja je mehka, motor je elastičen, odziven in prav uglajeno tih, petstopenjski menjalnik se je vdajal premikom brez večjega zatikanja, v kabino se hrup (okolica, zimske gume) sliši zelo minimalno ali skoraj ne.
To je avto za preudarne in gospodarne, vendar se skuša prikupiti z določenimi vsebinami tudi mlajšim, ki pa še vedno dajo racionalnemu prednost pred strastjo. Armaturi ni sploh kaj očitati, narejena je celo z veliko občutka, s slogom, lepo, materiali niso prav nič ceneni, ampak bi jih lahko po otipu in izgledu zamenjal tudi s kakšnimi iz dvakrat dražjega avta. Vse se zdi trpežno, ekonomično in narejeno, da traja, kar je bržkone glavna odlika Škodinih vozil in fabie še sploh. Ker so v zadnjih petnajstih letih prodali več kot tri milijone fabij, to pomeni, da je trg za oblikovno nevsiljiv avto kljub vsemu večji, kot bi si predstavljali. Marsikdo bo znal ceniti tudi dejstvo, da je prtljažnik zelo radodaren, z zlaganjem zadnjih sedežev lahko prtljažni prostor povečamo celo za trikrat.
Robustna, kompaktna, prostorna, zanesljiva, nova Fabia, pod katero se je kot glavni oblikovalec podpisal Jozef Kabaň, ponuja veliko za svoj denar. In to je navsezadnje dejstvo, ki bo prepričalo tudi večino slovenskih kupcev. Če k temu prištejemo še nekaj ‘boljše’ opreme in možnosti izbire, ki jo umeščajo že proti konkurentom iz višjega razreda, je zagotovo precej več razlogov za nakup, kot proti.

Plusi:

- ekonomičnost
- varnost (največ točk v svojem razredu na testu Euro NCAP)
- široko razvejana prodajno-servisna mreža
- odziven motor (pri 1,2 in 1,4-litrskem motorju) 
- veliko barvnih kombinacij in ponudba dodatne opreme za vse modele

Minusi:

- kljub kopici dodatne opreme še vedno nekoliko brez prave osebnosti in robustna
- premalo odziven zaslon na dotik

Članek je bil objavljen v februarski številki revije Kamniške novice
Vse fotografije: © Dragica Sušnik

Ni komentarjev:

Objavite komentar