nedelja, 01. februar 2015

Postelja skozi zgodovino in sodobno umetnost

Je ležanje v postelji SEKSI? Odvisno. Z gripo, ki sem jo fasala, zaradi česar tudi ta blog sameva, ležanje v postelji ni prav nič zabavna, kaj šele seksi dejavnost. Ne bom se spuščala v detajle te obsežne groze, ki me je zajela, z vsemi njenimi neestetskimi vidiki vred, pač pa vse zdrave in razmišljujoče lepo vabim, da greste na Dunaj in si od 30. januarja pa vse do 7. junija letos (2015, da) ogledate razstavo o postelji skozi zgodovino in sodobno umetnost.
Jürgen Teller: Young Pink Kate, 1991
Eno izmed razstavljenih del je slika Lavinie Fontane iz 16. stoletja, ki prikazuje otroka v zibki. Gre verjetno za prvo uporabo tega predmeta v zgodovini umetnosti. Motiv postelje so v svojih delih uporabili tudi sodobni umetniki, kot so na primer Nobuyoshi Araki, Diane Arbus, Lucian Freud, Yayoi Kusama, Jannis Kounellis, Antoni Tàpies, Rosemarie Trockel, Egon Schiele, Jürgen Teller, Franz West, Rachel Whiteread, Tracey Emin, Mona Hatoum, Damian Hirst, Jim Lambie in Sarah Lucas.
Bettina Rheims, Madonna laughing and holding her breasts, New York, September, 1994
Razstava z uradnim naslovom "Brez spanca. Postelja skozi zgodovino in sodobno umetnost" (Schlaflos – Das Bett in Geschichte und Gegenwartskunst) v dunajskem paviljonu 21er Haus (klikni na okrepljeno besedo, da najdeš lokacijo in druge informacije!) postavlja posteljo za osrednji motiv umetnostne zgodovine in sodobne umetnosti. Od 30. januarja do 7. junija 2015 bodo tako na ogled slike, skulpture, skice, fotografije in video dela tako starih mojstrov kot tudi sodobnih umetnikov.
Maria Lassnig, Bolnišnica, 2005
Pred več kot 40 leti sta slavna zakonca Yoko Ono in John Lennon cel teden preživela v postelji (pa brez tako trivialnega razloga, kot je influenca!) in na ta način protestirala proti vojni v Vietnamu. S tem posteljnim performansom je umetniški par pritegnil pozornost svetovne javnosti in v svet poslal sporočilo "Ljubite se, ne bojujte se!" (Make Love, not War), postelja pa je postala politično sredstvo likovne umetnosti.
John in Yoko v 'mirovniški' postelji, foto vir: Wikipedia
Čeprav ob misli na posteljo najprej pomislimo na spanje, kustos razstave Mario Codognato poudarja, da se razstava z naslovom Brez spanca osredotoča na druge stvari, ki se dogajajo v postelji. Kot prizorišče rojevanja, ljubezni, bolezni (ha, smo le prišli do tega poglavja!) in nazadnje tudi - smrti, kot kraj vsakovrstnih življenjskih stanj in predmet vseh civilizacij spada postelja med najpogosteje upodobljene predmete v umetnosti. V njej se dogaja mnogo najpomembnejših dogodkov v življenju in njen pomen ima nemalokrat metaforičen pomen.
Johann Baptist Reiter, Dremajoča ženska, 1849
Vabim vas torej, da čim prej zlezemo iz naših domačih postelj, po tem, ko bomo za letos opravili z gripo in drugimi nečednostmi, ter na Dunaju pogledamo, kako se stvari (torej postelji) streže. In to v stoje!


- Foto Maria Lassnig, Bolnišnica, 2005; Zasebna zbirka, Courtesy Hauser & Wirth
- Foto Johann Baptist Reiter, Dremajoča ženska, 1849; © Belvedere, Dunaj
Foto Bettina Rheims, Madonna laughing and holding her breasts, New York, September, 1994; Courtesy Jérôme de Noirmont, Paris, © Bettina Rheims, Jérôme de Noirmont – Art & Confrontation / © Bildrecht, Dunaj, 2015

Ni komentarjev:

Objavite komentar