petek, 02. januar 2015

5 filmskih senzacij v januarju

Zimsko vreme nekatere kliče na zasnežene strmine, druge pa v kinodvorane ali udobne fotelje v družbo filmov. Januarja se v slovenskih kinematografih obeta kar nekaj ogleda vrednih filmskih senzacij. Biografska drama ameriškega heroja Louisa Zamperinija, intimna zgodba legendarnega astrofizika Stephena Hawkinga, divje potovanje po svetovnih prestolnicah v družbi enega najbolj seksi Zemljanov, ljubezenski obisk Ria de Janeira in 'balkanski' akcijski triler, za vsak okus se bo kaj našlo.
Drugi režiserski podvig Angeline Jolie, film Neuklonljiv, je posnet po svetovni knjižni uspešnici pisateljice Laure Hillenbrand, s skoraj neverjetno, a izjemno navdihujočo življenjsko zgodbo Zamperinija, ki je iz mladoletnega delikventa zrasel v vrhunskega tekača na dolge proge in nastopil na olimpijskih igrah v Berlinu. Njegove sanje o športni karieri so se razblinile z drugo svetovno vojno, v kateri je kot letalec pri zračnih silah doživel nesrečo bombnika in preživel 47 dni na splavu sredi Tihega oceana. Japonski vojaki so ga sicer rešili, a s tem je sledil nov pekel, ko so ga kot vojnega ujetnika zaprli v taborišče. Vsakodnevne zlorabe in brutalno izživljanje je preživel le zaradi neomajne in neuklonljive volje, po odrešitvi pa ga je čakala psihološka bitka: kako odpustiti svojemu mučitelju. Film bo na ogled od 8. januarja dalje.
S 15. januarjem na platna prihaja Heker, film Michaela Manna, režiserja kriminalnih trilerjev Stranski učinki, Miami Vice in Državni sovražnik, ki predstavlja napeto zgodbo o genialnem hekerju Hathawayju. Tega oblasti začasno izpustijo iz zapora, da bi pomagal izslediti skrivnostnega spletnega kriminalca. Neznani kibernetski terorist z zapletenimi vdori v prepletena računalniška omrežja povzroča kaos na borzah, usodni napad na omrežje jedrske elektrarne pa sproži nepredstavljivo katastrofo. Ekipo ameriških in kitajskih sledi vodijo preko nevarnih obračunov od Chicaga do Hongkonga ter Džakarte, vendar pa je zlovešči heker ves čas en korak pred zasledovalci.
Šuplje priče - Zdej te je, a zdej te ni bodo na ogled od  22. januarja. Režiser in scenarist priljubljenih kratkih igranih filmov Šuplje priče Samir Bajrić se s svojo standardno ekipo in dodatnimi vrhunskimi igralci v prepoznavnem stilu vrača v popolnoma odklopljenemu celovečernemu filmu Šuplje priče, ki nosi slengovski podnaslov Zdej te je, a zdej te ni. Napeta igra s primesmi akcijskega trilerja, kriminalke in komedije se prične, ko se detektiv pod krinko zaradi psihičnih težav pri izvajanju svoje skrivne misije zateče k zasebni psihiatrinji. Slednja najprej misli, da gre za pacienta, ki ima potrebo po očiščevalnem pogovoru in razkritju svojih burnih akcijskih doživetij, vendar kmalu spozna, da ima v rokah veliko zahtevnejši primer, ki mu sama morda ne bo kos.
Rio, ljubezen moja, ki bo na sporedu od 22. januarja naprej, je brazilski film, posnet v sklopu franšize Mesta ljubezni (Cities of Love). Je tretji tovrstni projekt oziroma epizoda, saj sta bili do sedaj upodobljeni že dve mesti, in sicer Pariz ter New York. Rio, ljubezen moja je antologija: film, sestavljen iz desetih dinamičnih kratkih filmskih segmentov, ki jih je ustvarilo enajst vizionarskih režiserjev z vsega sveta. V eni od zgodb nastopata tudi Vanessa Paradis in Vincent Cassel. Skupek kratkih filmskih upodobitev je izjava ljubezni do čudovitega mesta in kinematografski kalejdoskop, ki skozi mednarodno igralsko zasedbo pripoveduje zgodbe minljivih, večnih, konfliktnih in nežnih ljubezni.
29. januarja na velika platna pride težko pričakovani film z naslovom Teorija vsega, tankočuten portret ene najpomembnejših osebnosti našega časa, astrofizika Stephena Hawkinga, ki se osredotoča na čas njegovega doktorskega študija na univerzi Cambridge. Tega je zaznamovala ljubezen do prve soproge in diagnoza zahrbtne bolezni gibalnih nevronov, ki je velikega znanstvenika sčasoma priklenila na voziček. V središče je postavljeno razmerje med sedaj 72-letnim avtorjem prelomnih teorij o nastanku prostora in časa ter njegovo prvo soprogo Jane Hawking. Slednja je tudi avtorica knjižne avtobiografije, ki je bila osnova za nastanek filma. Teorija vsega je tako ganljiva zgodba para, ki z ljubeznijo premaguje nepredstavljive ovire.

Ni komentarjev:

Objavite komentar