petek, 05. december 2014

BMW i3 nagradili z Green Car of the Year Award 2015

Najnovejše priznanje Green Car of the Year Award 2015, ki ga podeljujejo na avtomobilskem salonu v Los Angelesu, je poklon konceptu trajnostne mobilnosti BMW i3. Ocena revije Green Car Journal je temeljila na vožnji brez emisij, inovativni obliki avtomobila z lahko konstrukcijo in visokemu odstotku trajnostno proizvedenih materialov, uporabljenih pri njegovi proizvodnji. Green Car Journal je specializirana revija, ki poroča o trajnostnih tehnologijah z visoko učinkovitostjo in pionirskih trendih v avtomobilski industriji. Od leta 2005 vsako leto gosti podelitev nagrade Green Car of the Year Award v okviru avtomobilskega salona v Los Angelesu.
BMW i3 je nagrado revije Green Car Journal dobil kot prvo povsem električno vozilo v premium segmentu. Najnovejše priznanje je še eno v nizu nagrad, ki jih je BMW i3 že prejel v preteklih mesecih. Od novembra lani so prodali več kot 12.000 vozil i3, leto dni po svojem prihodu je ta model že tretji najbolje prodajani povsem električni avtomobil na trgu. To je avto, ki omogoča vožnjo brez izpušnih emisij in jo združuje z užitkom v vožnji premium razreda.
Uporabniki BMW i3 hvalijo zlasti njegovo športno zmogljivost, ki temelji na elektromotorju s 125 kW/170 KM, ta nudi odzivno pospeševanje, in naprednem podvozju. Vozniki i3 v glavnem uporabljajo za vsakodnevno mestno vožnjo in vožnjo na delo. Za daljše relacije je na voljo opcija s podaljševalnikom dometa (range extender). Litij-ionsko baterijo večina uporabnikov polni čez noč kar doma. Za nakup prvega električnega vozila BMW Group so se uporabniki odločili zaradi integriranega koncepta trajnostne mobilnosti in strokovnega znanja, ki stoji za znamko BMW. Izstopajoče značilnosti i3 v očeh uporabnikov so potniška celica iz plastične mase, ojačana s karbonskimi vlakni (CFRP), obnovljivi materiali v notranjosti, izpopolnjeno inženirstvo pogonskega sklopa, najsodobnejša povezljivost in oblikovanje, ki ga ti uporabniki dojemajo kot futuristično.
Povsem električni i3 je v Nemčiji prejel nagrado Zeleni volan 2013, še preden se je začela predprodaja, po izboru nagrad Best Cars 2014 revije auto, motor und sport pa je bil izbran za najboljši avto v svojem razredu. Prav tako je prejel dve nagradi po izboru bralk in bralcev revije Auto Zeitung, vključno z nagradama Auto Trophy 2013 in Green Mobility Trophy 2014. Prejel je tudi nagrade UK Car of the Year Award, Next Green Car Award, Green Car of the Year Award, Fleet Hero Award in zmagal v razredu Sunday Times Top 100 Cars (vse v Veliki Britaniji), dobil je posebno nagrado žirije v tekmovanju Swiss Car of the Year Award in zmagal na tekmovanju French Trophées de l’Argus. Aprila letos je žirija avtomobilističnih novinarjev z vsega sveta BMW i3 podelila nagradi World Green Car of the Year in World Car Design of the Year.
Avta, ki stane od 34.950 evrov naprej, zaradi pomanjkljive infrastrukture in nizkega potenciala električne mobilnosti v Sloveniji žal še ni, čeprav so si ga tudi širše množice že imele priložnost ogledati, med drugim na letošnjem prvem BMW FEST-u v Arboretumu, ki je potekal septembra. Takrat smo lahko od vodstva slišali obetavno napoved, da bo naš trg morda zrel za i3 prihodnje leto.

Ni komentarjev:

Objavite komentar