nedelja, 02. november 2014

Napnite oči, 25. LIFFe prihaja na platna!

Mesec november je veliko lažje zdržati ob ogledu odličnih filmov. Veliko platno, zgodbe, ki pritegnejo in prav vsak dan priložnost, da srečamo znance in prijatelje v predverju ene od kinodvoran. Le kaj je lahko boljšega? Že čez deset dni se nam obeta 25. LIFFe, ki bo potekal od srede, 12., do nedelje, 23. novembra. In če smo numerološko navdahnjeni, se petindvajsetica z letom 2014 popolno ujema - seštevek obeh da pravljično število - sedem! Sedmica je pregovorno privlačna številka, kar pomeni, da nas zagotovo čaka huda festivalska bera filmov, ki je nikakor ne smemo zamuditi.
Najbolj iskani mož (režija Anton Corbijn), v svoji zadnji vlogi Philip Seymour Hoffman
Festival LIFFe, ki tako praznuje četrt stoletja, bo z najbolj svežo in kakovostno filmsko produkcijo spet popestril jesenski kulturni utrip Ljubljane in jo začasno spremenil v prestolnico filma. Filmi bodo na ogled tako v festivalskem središču v Cankarjevem domu kot v mestnih kinodvoranah (Komuna, Kinodvor, Kino Šiška in Kinoteka), pa tudi na Štajerskem ne bodo prikrajšani, saj bodo LIFFe-ovih filmov deležni tudi obiskovalci mariborskega Koloseja.
Gozdovi so še vedno zeleni - mojstrovina, pod katero se je podpisal slovenski režiser Marko Naberšnik
Letos si bomo lahko ogledali kar 98 celovečernih in 21 kratkih filmov, zraven pa nas bodo organizatorji razvajali s pestrim spremljevalnim programom. Osrednji sklop so Perspektive, ki so tekmovalna sekcija; za nagrado vodomec bodo tekmovali filmi novih režiserjev z vsega sveta, žirija bo izbirala med desetimi. Filmi na festivalu bodo tekmovali še za nagrade FIPRESCI (podeljuje jo mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev), Zmaj (naj film po izboru občinstva) in nagrado za najboljši kratki film.
prizor iz filma Playtime
Festival bo sicer po napovedih 'odprl' film Playtime Jacquesa Tatija, ki ga bodo predvajali na 35-milimetrskem filmskem traku. Tatijeva filmska klasika nas bo, je povedal programski direktor Simon Popek, vpeljal v program 'Filmov, ki jih nočete videti nikjer drugje kot na velikem platnu'. Za kaj gre? Za sklop starih filmskih klasik, katerih ogled poznavalci priporočajo zgolj na velikem platnu. In to z razlogom! Svoje najljubše 'oldies goldies', ki ste jih že videli, kakšnega pa morda tudi še ne, si boste lahko ogledali v Kinodvoru, ta program pa je svojevrsten poklon 'izgubljenemu raju kinematografije', ki pa se z LIFFe-om na srečo vsaj za dva tedna vrača.
Film Požri svoje prednike
V že omenjeni tekmovalni sekciji Perspektive so na ogled filmi Ritem norosti Damiena Chazella, Pleme Miroslava Slabošpickega, Proletarska zimska pravljica Juliana Radlmaierja, Številka 55 Kristijana Milića, Puberteta: navodila za uporabo Jeana-Françoisa Caissyja, Požri svoje prednike Jeana Charlesa Hueja, Slepa Eskila Vogta, Velika hiša režiserja Fellipeja Barbose, Mrhovinar Joela Potrykusa in Lahko noč, mamica (režija Veronika Franz in Severin Fiala). Festivalskih kategorij je deset: poleg Perspektiv so to še Predpremiere, Kralji in kraljice, Panorama svetovnega filma, Ekstravaganca, Posvečeno režiserju Alekseju Germanu, Posvečeno Rubenu Ostlundu, Retrospektiva veliko platno, Kino Balon (za otroke in njastnike) in Evropa na kratko (tekmovalni program kratkih filmov). Posebej Predpremiere so za občinstvo zelo zanimive, saj si lahko ogledajo filme, ki še niso prišli v kinodvorane (nekaterih od filmov pa v rednih programih slovenskih kinematografov sploh ni).
Birdman (režija Alejandro Gonzales Inarritu)
S 23 filmi so Predpremiere tudi najbolj bogat program. Med vroče pričakovanimi filmi so recimo Birdman, G. Turner, Mamica, Čudesa, Gozdovi so še vedno zeleni (slovenskega režiserja Marka Naberšnika), Pasolini, Zimsko spanje in drugi. Mnogi od teh filmov so se ovenčali z glavnimi nagradami na filmskih festivalih v Cannesu, Benetkah ali drugod.
Marsikateri oboževalec vsestranskega umetnika Nicka Cavea se že veseli tudi dokumentarca, posnetega o njem (in z njim v glavni vlogi, seveda), z naslovom 20.000 dni na Zemlji, v režiji Iana Forsytha in Jane Pollard. Festivalski spored spremljajo tudi številni pogovori z režiserji in drugimi filmskimi ustvarjalci. Več informacij in spored festivala najdete na spletni strani festivala, vstopnice pa lahko kupite sproti na festivalski blagajni ali preko spleta tukaj.
Slovesna otvoritev LIFFe-a s Tatijevo filmsko umetnino bo 12. novembra ob 19.30 uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, le dan kasneje se za vse nas začne štirinajstdnevni filmski 'maraton', ki nas bo znova očaral, nam oči prikoval na velika platna in zagotovo, tako ali drugače, vplival tudi na naše razmišljanje in nam osvežil pogled na svet ter človeško naravo.

Foto: LIFFe

Ni komentarjev:

Objavite komentar