petek, 21. november 2014

Curry Life je v Ljubljano prinesel okus eksotike

Od včeraj je slovenska prestolnica bogatejša za restavracijo, ki ponuja najboljše iz sveta karija. Curry Life - Figovec so odprli v nekdanjih prostorih slovite 'furmanske' gostilne na Gosposvetski, ki bo od zdaj poskrbela za nadaljevanje tradicije, vendar z (za nas) bolj eksotičnimi okusi.
Foto: Curry Life Figovec
Ideja o odprtju restavracije s karijem v Ljubljani se je rodila v Hotelu Park Ljubljana, kjer so priredili že tri uspešne Curry festivale, med drugim v sodelovanju z britansko revijo Curry Life Magazine, ki je svetovno znana po promoviranju najboljšega karija.
jed se imenuje Paneer Tikka (Foto: Curry Life Figovec)
Število ljubiteljev karija, zanimanje zanj ter izjemen obisk vseh treh festivalov je organizatorjem dal zagon, da zgodbo karija v Ljubljano postavijo za stalno. Nekdanja gostilna Figovec na Gosposvetski v Ljubljani je doživela temeljito notranjo prenovo in postala Curry Life – Figovec, katere poslanstvo je streči najboljše iz sveta karija, obenem pa niso pozabili na izbor nekaterih slovenskih jedi, po katerih je slovel že nekdanji Figovec.
Foto: Curry Life Figovec
Syed Belal Ahmed, urednik revije Curry Life Magazine in organizator Curry festivala v Ljubljani (na sliki zgoraj), je orisal povezavo tradicije, karija in Figovca: "Indijci zelo cenimo zgodovino in ker je bil Figovec pomembna ljubljanska  restavracija, želimo njeno dediščino ohraniti z obdržanjem imena. Ustvarili smo tudi nova delovna mesta, pripeljali mednarodno ekipo kuharjev in na jedilniku ohranili nekaj slovenskih jedi. Festival je pokazal, da obstaja veliko povpraševanje po bolj začinjeni hrani, po kariju in zato smo tu."
začinjeni okusi bodo ugnali celo hladno, sivo zimo (Foto: Curry Life Figovec)
Poleg najboljšega karija in izbora tradicionalnih slovenskih jedi bodo na meniju tudi druge jedi iz mednarodne kuhinje, ki jih bodo pripravljali priznani kuharski mojstri z Otoka in iz Indije, ki so bili že večkrat mednarodno nagrajeni in so med drugim kuhali tudi za pomembne svetovne državnike in zvezdnike. Aleš Glavan, ki je partner restavracije Curry Life – Figovec, je ob otvoritvi povedal, da gre za odlično partnerstvo, ki bo koristilo tudi lokalni skupnosti. "Ljubljana ima veliko potenciala, saj do sedaj prefinjene restavracije s karijem še ni bilo," je povedal.
Foto: Curry Life Figovec
Kuharje bo v novi restavraciji vodil Partha Mittra (na zgornji sliki skrajno desno), ki je kuhal tudi za nekdanjega indijskega predsednika vlade. Mittra je za popularizacijo indijskega karija in hrane skrbel tudi v Stockholmu in Madridu, kuhal je v najboljših restavracijah in hotelih po svetu in je v tem poslu že več kot 30 let.
Foto: Curry Life Figovec
Curry Life – Figovec bo torej začinil Ljubljano in tudi Slovenijo z najboljšem karijem v mestu. Priljubljenost karija v zadnjih letih povsod raste, določene sestavine, ki se uporabljajo pri pripravi karija, se celo uporabljajo pri zdravljenju težkih bolezni kot sta rak in Alzheimerjeva bolezen. Ljudje danes bolj cenimo zdravju prijazne začimbe in to v ospredje postavljajo tudi v indijski in britanski kuhinji karija.
tudi Peter Lovšin si je naložil (Foto: Curry Life Figovec)
kraljevi rakci iz peči Tandoori (Foto: Curry Life Figovec)
"Bogato tradicijo indijske kuhinje prepletamo z novodobnimi načini priprave hrane in z najboljšim izborom začimb, da pripravimo okusno in kvalitetno hrano, ki bo navdušila tudi najbolj zahtevne jedce. Ko smo pripravljali menu za restavracijo v Ljubljani, smo se osredotočili na Tandoori peč, saj sta poraba olja in maščob minimalna, odličen in unikaten okus začimb pa ostaja," je še povedal Syed Belal Ahmed.
Urša Malovrh (Hotel Park) je bila urejena v slogu (Foto: Curry Life Figovec)
Kdor bo želel manj pikantne jedi, ali pa se recimo izogiba čilija, bo prav tako prišel na svoj račun, saj bodo recept za gosta prilagodili. A tudi cene jedi bodo prilagojene našim žepom in dovolj zmerne. Za kosilo, v katerem bomo lahko poskusili več specialitet, bo treba denimo odšteti le devet evrov. Naročiti bo mogoče tudi degustacijske menije ali pogostitve za skupine v in zunaj restavracije. Prihodnje leto bodo, obljublja gospod Ahmed, v okviru restavracije organizirali tudi tečaje priprave karija, čemur se najbrž noben ljubitelj kuhanja ne bo mogel upreti.
novi restavraciji je z odličnim pivom Bangla nazdravil tudi Gušti (Foto: Curry Life Figovec)
Od včeraj, 20. novembra, gre torej zares in gostilna je odprta za vse ljubitelje karija in radovedneže. Na slovesno otvoritev gostilne Curry Life - Figovec, ki je bila en večer prej, pa so prišli tudi številni znani obrazi iz sveta gospodarstva in šovniznisa. Med slednjimi smo ujeli Blažko Müller Pograjc, Živo Rogelj, Perota Lovšina z njegovo Darjo, glasbenika Guštija in še mnoge druge, ki so družno uživali v začinjenih okusih in bili enotnega mnenja, da se vrnejo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar