četrtek, 28. avgust 2014

Svetovna premiera novega Volvo XC90

Meseci namigovanj so mimo po Volvovem razkritju povsem novega modela XC90; gre za vizualno osupljiv, visoko kakovosten sedemsedežni SUV s presežnimi varnostnimi lastnostmi, novimi tehnologijami pogonskih sklopov, neprimerljivo kombinacijo moči in varčnosti ter luksuzno notranjostjo. Po treh letih dela, kot del naložbenega programa, vrednega 11 milijard ameriških dolarjev, je novi XC90 začetek nove Volvove zgodbe, ki ustvarja dizajn prihodnosti, vključno z naborom novih tehnologij in novo platformo SPA.
Håkan Samuelsson, predsednik Volvo Car Group, pravi, da so to najpomembnejši dnevi v zgodovini podjetja. "Ne predstavljamo zgolj avtomobila, ampak ponovno tudi celotno blagovno znamko Volvo. Ta premiera je začetek novega obdobja našega podjetja. XC90 utira pot za portfelj vznemirljivih novih avtomobilov, ki jih bomo predstavili v naslednjih letih,” je povedal prvi mož podjetja.

Volvov novi obraz

V Volvovi 87-letni zgodovini bo novi XC90 prvi avtomobil, ki bo nosil opaznejši znak podjetja, ta je elegantno umeščen na masko hladilnika. Skupaj z novimi dnevnimi lučmi v obliki črke T, imenovanimi Thorovo kladivo, predstavlja znak povsem nov in samozavesten obrat Volvove prihajajoče generacije avtomobilov.
Večji pokrov motorja XC90 z novo topografijo in poudarjene linije bočne strani ter ramen vozila, povezane z novimi zadnjimi lučmi v obliki tetovaže, predstavljajo dizajnerski podpis, ki se bo v prihodnje zrcalil skozi celotno ponudbo vozil. Za poudarjanje mišičastega izgleda prihaja XC90 z naborom koles do velikosti 22 palcev.

SUV brez kompromisov 

XC90 na izjemen način kombinira razkošje, prostor, udodbje, vsestranskost, varčnost in varnost. Lahko rečemo, da gre za SUV z novim konceptom, ki se naslanja na prvotni XC90, ki je na trg prišel leta 2002. V podjetju pravijo, da jim je platforma SPA omogočila, da so ustvarili prvi brezkompromisen SUV na svetu, ki prinaša občutek nadzora, prostorno notranjost in fleksibilne možnosti, združene z agilnostjo in izjemnim udobjem veliko manjših in nižjih avtomobilov. Adrenalin, ki je ključen za resničen užitek v vožnji, zbujajo pogonski sklopi, ki nudijo ekstatično kombinacijo moči in čistega delovanja. In ker XC90 nosi znak Volvo, je svetovno vodilna stopnja varnosti samoumevna.

Izjemnih lastnosti je kar nekaj

Novi XC90 ima nabor dvolitrskih, štirivaljnih Drive-E motorjev, ki so kombinacija zmogljivosti in varčnosti. Na vrhu ponudbe novega XC90 je t.i. Twin Engine, ki združuje dvolitrski motor s štirimi valji, kompresorjem in turbino z električnim motorjem, skupaj pa ponujata izjemno kombinacijo moči in čistega delovanja - rezultat je približno 400 konjskih moči z le 60g/km izpusta CO2. Povsem nov XC90 nudi najobširnejši in tehnološko sofisticiran standardni varnostni paket, ki je na voljo v avtomobilski industriji. Vključuje dve prvi varnostni tehnologiji na svetu: paket zaščite pred zdrsi s cestišča in samodejno zaviranje v križiščih.
V primeru zdrsa s cestišča novi Volvo XC90 zazna, kaj se dogaja, varnostni pasovi na sprednjih sedežih se zategnejo, da ohranijo potnike na mestu. Za preprečevanje poškodb hrbtenice funkcionalnost absorbiranja energije med sedežem in okvirjem sedeža ublaži navpične sile, ki se lahko pojavijo, ko se vozilo sooči s težjim pristankom na terenu. XC90 ima tehnologijo samodejnega zaviranja, če voznik zavije pred prihajajoče vozilo. Gre za pogost scenarij v prometnih mestnih križiščih, kot tudi na avtocestah, kjer so omejitve hitrosti višje. City Safety je Volvova funkcija samodejnega zaviranja, ki je del standardne opreme v novem XC90. 'Pokriva' tako vozila, kolesarje in pešce pred vozilom, podnevi in ponoči. Rezultat je eden najvarnejših avtomobilov doslej.

Razkošna notranjost

Notranjost Volva XC90 je najrazkošnejša, kar jih je do sedaj ustvarila švedska avtomobilska znamka. Nadzorna konzola z zaslonom na dotik, videza tabličnega računalnika, je ena najbolj osupljivih lastnosti novega XC90 in ustvarja srce naprednega nadzornega sistema. Ta sistem je skoraj brez gumbov in predstavlja čisto nov način upravljanja vozila in dostop do nabora internetnih izdelkov in storitev. Pomaga tudi ustvariti notranjost, ki je moderna, prostorna in enostavna.
Notranjost novega XC90 dičijo izbrani materiali, kot so mehko usnje, les z ročno izdelanimi detajli, vključno s prestavno ročico, narejeno iz kristalnega stekla podjetja Orrefors, slavnega švedskega izdelovalca stekla, in diamantno rezane kontrole za gumb start/stop in nadzor glasnosti. Takoj se opazi, da so med razvojem tega modela veliko pozornosti namenili dizajnu. Sedemsedežnik se ponaša z novimi, inovativno oblikovanimi sedeži, ki prav tako pomagajo povečati prostor za potnike, celo v drugi in tretji vrsti. Tretja vrsta nudi v razredu vodilno udobje za dva potnika, visoka do 170 cm. XC90 se hvali z enim najboljših avdio sistemov v avtomobilskem svetu, in je plod sodelovanja Volvovih avdio strokovnjakov s priznanim britanskim podjetjem za avdio opremo Bowers & Wilkins. Sistem ima 1400-vatni ojačevalec razreda D in 19 Bowers & Wilkins zvočnikov. Vključuje tudi enega prvih nizkotoncev (subwoofer) v avtomobilu z zračnim hlajenjem, vgrajenim v karoserijo, kar spremeni celotno notranjost v en sam nizkotonec. Najnovejša programska oprema za zvočno obdelavo v popolnosti upravlja vse komponente avdio sistema.

Dodatna oprema

XC90 prihaja seveda s ponudbo dodatne opreme, s katero si lahko lastnik vozila resnično personalizira svoj štirikolesnik. Na voljo sta dve glavni temi oblikovanja zunanjosti:
- paket Urban Luxury združuje karoserijske elemente v barvi vozila z bleščečimi detajli iz nerjavnega jekla, kot so sprednji dekorativni okvirji, sprednja in zadnja zaščita podvozja in stranska zaščitna letvica. Eleganten videz zaključijo 21-palčna kolesa
- paket Rugged Luxury poudarja robustnost Volva XC90 s črnimi mat karoserijskimi elementi in edinstvenimi 22-palčnimi kolesi.
Vas že mika, da bi novi XC90 čim prej zagledali na cesti, nemara tudi sami postali njegov srečni lastnik ali lastnica? Sanje so uresničljive za začetno ceno od 56.400 evrov naprej, kolikor bo avto stal na slovenskem trgu.

1 komentar: