torek, 05. avgust 2014

Sloviti Joan Miró od septembra na Dunaju

Večina vas je najbrž že slišala za izjemnega katalonskega slikarja, grafika in kiparja Joana Mirója. Ta izjemni nadrealist je ustvaril navdihujoče umetnine, ki jih morate na vsak način videti vsaj enkrat v življenju. Priložnost za to se vam že kmalu ponuja. Od 12. septembra pa vse do 11. januarja 2015 bo znamenita dunajska kulturna ustanova Albertina postavila na ogled 100 Mirójevih del. To bo že tretja serija nadrealističnih umetnikov, katerih dela zadnja štiri leta razstavlja galerija Albertina.

Joan Miró, Metamorfoza, 1936, Albertina, Dunaj - Zbirka Batliner; foto: Fotostudio Heinz Preute © Successió Mirò
Po izjemno odmevnih razstavah del nadrealistov Reneja Magritteja in Maxa Ernsta bo tako letošnja jesen (in del zime) posvečena izjemnemu španskemu umetniku Joanu Miróju (1893–1983). Kot vsi umetniki te smeri iz prve polovice 20. stoletja je tudi Miró želel najti nove poti k opazovanju sveta okoli sebe. Medtem ko je Magritte uporabljal slikovne in jezikovne uganke, Max Ernst pa z različnimi umetniškimi postopki iskal nezavedno, sta Mirója navdihovala poezija in intuicija. V njegovih delih, polnih lahkotnosti, spontanosti, poezije in svobode, se odraža skoraj otroška navdušenost nad vsemi stvarmi in bitji, ki ga obdajajo.

Joan Miró, Slikarstvo (Ženske in ptič v mesečini), 1949, © Successió Mirò
Najbolj znani motivi v njegovih delih so zvezde, sonca, kometi, lune, oči, žuželke, ptice in ženske. Molčeči in zadržani mojster abstraktne umetnosti in nadrealizma, ki je bil razpet med podeželskim življenjem na Majorki ter mestnim življenjem v Parizu in Barceloni, je ustvarjal več kot 80 let. Pisana, živahna in vpadljiva dela so pravo nasprotje umetnikovem značaju.
Čeprav ni bil politično angažiran, se je zavzemal za blagostanje človeštva in za enako spoštovanje vseh živih bitij. Že samo to dejstvo si zasluži naš velik poklon, njegova dela pa so prav tako navdihujoča, zato bo v naslednjih mesecih obisk Dunaja obvezen.
Foto portret: Wikipedia

Ni komentarjev:

Objavite komentar