petek, 22. avgust 2014

Pri 55-ih mladenič? To je pač MINI

Mali avto z imenitno zgodovino je te dni praznoval že 55. rojstni dan. Leta se mu ne poznajo, nasprotno, vse bolj je mlad in živahen. Ko je prvi klasični Mini, izdelan v Birminghamu, vstopil na trg 18. avgusta 1959, si nihče od njegovih snovalcev ni predstavljal, da bo koncept revolucionarnega majhnega avtomobila postal ena najbolj odmevnih zgodb o uspehu v avtomobilski industriji, ki traja že pet desetletij in pol.
Prvi konec tedna v avgustu so se člani skupnosti klasičnih Minijev in novih MINI-jev srečali v grofiji Kent, da bi proslavili 55. rojstni dan najuspešnejšega in najpopularnejšega britanskega majhnega avtomobila. Privrženci MINI-jev so bili navdušeni tako nad novo generacijo izvirnega modela v premium segmentu malih avtomobilov, kot so bili nad nekaterimi predniki modela, ki jih je bilo mogoče videti na prizorišču.
Na ogled je bila pestra paleta, od prvih avtomobilov blagovne znamke iz 1960, klasičnih modelov Mini Clubman Estate in 25 Special Edition Mini iz leta 1984 pa vse do zadnjih klasičnih Mini, ki so bili izdelani po letu 2000.
Privrženci blagovne znamke se tradicionalno udeležujejo mednarodnega srečanja Mini, kjer izkažejo svojo strast do najznamenitejšega majhnega avtomobila na svetu. Letos so oblikovali in izdelali na stotine nalepk s sporočili in slikami. Najboljše bodo na ogled proti koncu leta na veliki MINI razstavi v BMW muzeju v Münchnu.
Pred 55 leti sta se javnosti predstavila modela, ki sta se razlikovala le po rešetki hladilnika, pokrovih pesta in barvnih zaključkih: Morris Mini Minor in Austin Seven. Koncept snovalca Aleca Issigonisa je bil enostaven in inovativen: prostorna notranjost v povezavi z minimalnimi dimenzijami zunanjosti, štirje sedeži, odlične vozne karakteristike, nizka poraba goriva in razumna cena. Te briljantne ideje so naredile vtis, ki je opazen še danes.
Osnovni princip blagovne znamke je doživel potrditev leta 2001 z lansiranjem modela MINI. Vrhunski koncept je pridobil na priljubljenosti v številnih oblikah in se uveljavil na trgu. Od takrat MINI združuje klasične vrednote starejših generacij z zahtevami sodobnega avtomobila. Samo peščica konceptov vozil je preživela tako dolgo obdobje oziroma si ustvarila podobno ime – noben od njih pa ne ponuja takšne pestrosti različic kot MINI.
Danes modelno serijo sestavljajo številni predstavniki: klasična izvedba MINI ponuja MINI Clubman, MINI Cabrio, MINI Coupé in MINI Roadster, tu pa sta še različici karoserije MINI Countryman in MINI Paceman. Blagovna znamka je spomladi 2014 začela pisati novo poglavje v zgodbi o uspehu, ko je na trg stopil novi MINI. Povsem nova različica modela pa se pripravlja na svojo premiero v letošnji jeseni – prihaja namreč petvratni MINI, o katerem sem že pisala v članku tukaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar