torek, 15. julij 2014

Umetnina Jeffa Koonsa na ogledu pred Mestnim muzejem

Do 14. avgusta v Ljubljani gostuje BMW Art Car by Jeff Koons. Umetniško vozilo BMW M3 GT2 je v barvno shemo po svojem okusu oblikoval Jeff Koons, eden najbolj priznanih svetovnih umetnikov sodobnega časa. Umetnina bo na ogled pred Mestnim muzejem Ljubljana, na prostem oziroma pod zavarovanim steklom. V okviru projekta bo potekal tudi natečaj, na katerem bodo sodelujoči preko objavljanja selfiejev lahko osvojili ogled BMW Welta v Münchnu.
Jeff Koons s svojo umetniško poslikano 'zverino'
BMW Art Car by Jeff Koons je že v ‘običajni’ različici impresiven avto: ima 4-litrski osemvaljni motor, moč 500 kW in doseže najvišjo hitrost 300 kilometrov na uro. Ni čudno, da je navdušil tudi Koonsa, ki je povedal: “Ti dirkalni avtomobili so kakor življenje, so močni in izžarevajo ogromno energije. Z njim lahko sodelujete, ga nadgrajujete in se združite z njegovo energijo. Pod pokrovom motorja se skriva veliko moči in želim, da se moje ideje združijo z avtomobilom – da se povežejo s to močjo.”
Koons je ustvaril končni umetniški izdelek svetlih barv, ki ujame moč, gibanje in energičnost avta. Skupaj s srebrno notranjostjo daje BMW Art Car dinamičen izgled celo, ko miruje.
Po svetovni premieri 2. junija 2010 v Centru Pompidu v Parizu je BMW Art Car by Jeff Koons že čez deset dni tekmoval na dirki 24 ur Le Mansa. Avtomobil, ki ga je oblikoval Jeff Koons, je bil med bolj priljubljenimi; vozili so ga Andy Priaulx (Velika Britanja), Dirk Müller (Nemčija) in Dirk Werner (Nemčija). Zdaj imamo to umetniško delo končno čast in priložnost videti tudi v Sloveniji.
Kolekcija BMW Art Car je sicer neobičajna zbirka 'premikajočih skulptur', mednarodno priznani umetniki pa BMW vozila oblikujejo že vse od leta 1975. Neprecenljiva zbirka med drugim vključuje dela Andyja Warhola, Ernsta Fuchsa, Roya Lichtensteina, Alexandra Calderja, Franka Stelle, Davida Hockneya, Mataza Kayame, Olafurja Eliassona in drugih pomembnih modernistov. Dela Jeffa Koonsa, rojenega leta 1955, so razstavljena v Muzeju sodobne umetnosti – MOMA v New Yorku, v Whitney Museum of American Art, v Guggenheimovem muzeju, Narodni galeriji v Washingtonu ter mnogih drugih.
Prihod vozila BMW Art Car v Slovenijo bo pospremil tudi natečaj, na katerem lahko sodelujejo vsi, ki bodo ustvarili osebno fotografijo oziroma ‘selfie’ z vozilom BMW Art Car in jo najkasneje do 13. avgusta 2014 objavijo na ‘zidu’ FB strani BMW Slovenija. Avtorja fotografije, ki bo prejela največ všečkov, bo družba BMW odpeljala na nepozabno doživetje v BMW Welt in v BMW Muzej v Münchnu. Splača se torej potruditi!

2 komentarja: