ponedeljek, 21. julij 2014

Na Dunaju rekordno podiranje napolitank

V dunajski mestni hiši je pred nekaj dnevi 20 prostovoljcev postavilo domine iz kar 8.500 paketov oziroma pol tone napolitank Manner in s tem postavilo svetovni rekord.
Že od 6. ure zjutraj so najspretnejši navdušenci nad dominami, ki so bili izbrani na posebnem razpisu, postavljali svetovni rekord. V slavnostni dvorani mestne hiše jim je uspelo po vnaprej določeni liniji postaviti 85.000 napolitank oziroma 8.500 zavitkov. Ko so verigo domin sprožili in je padla še zanja napolitanka, so dosegli, da se bo rekord lahko vpisal v Guinessovo knjigo rekordov.
Manner je vse sodelujoče pri postavljanju svetovnega rekorda nagradil z 48 zavitki napolitank, 7.000 zavitkov pa bodo darovali SOS-Otroški vasi na Dunaju. Ta ponuja dom otrokom, ki so izgubili starše ali pri njih ne morejo živeti, ter jim s svojo organizacijo približa življenje tipične družine. Zagotovo bo napolitank dovolj, da se bodo lahko posladkali.
Število napolitank ni bilo naključno, saj je le dan po postavitvi rekorda svoj 85. rojstni dan praznoval Carl Manner, vnuk Josefa Mannerja, ki je leta 1890 ustanovil tradicionalno dunajsko podjetje Manner.
Potem, ko je Carl Manner (na sredini, zgoraj na fotografiji) leta 1952 na dunajski univerzi diplomiral iz matematike in fizike, je kot 24-letni mladenič vstopil v družinsko podjetje. Takrat so proizvedli kakšnih 3.000 ton napolitank letno. To podjetje zdaj letno izdela 48.000 ton napolitank na leto in jih izvozi v kar 50 držav.

Foto: Harald Klemm

Ni komentarjev:

Objavite komentar